Казка «Василина» зворушила і дорослих, і дітей

Казка «Василина» зворушила і дорослих, і дітей

Прем'єру казки про мамине благословення «Василина» показали тернопільським дітлахам та їхнім батькам актори Тернопільського академічного обласного театру актора і ляльки 21 вересня на фестивалі «Тернопільські театральні вечори. Дебют». Це робота запрошених з Харківського театру ляльок режисера Оксани Дмитрієвої та художниці Наталії Денисової. У ролях – Ольга Водюк (Мати), Тетяна Кошильовська (Василина), Любов Сорока (Мачуха, Баба Яга), Євгенія Ішутіна-Дробей (перша Донька Мачухи), Ірина Бугайченко (друга Донька Мачухи).

«Василина» – це зворушлива казка про мамине благословення, сповнена цікавих фольклорно-етнографічних особливостей. Дія починається зі смерті Матері. Василина та її Мати сидять на лавці, спинами одна до одної, пов'язані однією ниткою. Жінка дарує доньці ляльку-мотанку з проханням тримати її завжди біля себе. Нитка розривається, Мати помирає і перетворюється на ляльку-мотанку. Батько Василини одружується вдруге і приводить в дім  Мачуху з двома Доньками. Та невдовзі і він помирає, тож дівчина залишається сиротою і прислугою для Мачухи. Та дає їй непосильні завдання. А Мати Василини просить Господа дозволу допомогти доньці і в чудесний спосіб виконує всю роботу. Мачуха сердиться і вирішує послати Василину до Баби Яги по вогонь. Дічина вирушає і бере з собою ляльку. Дорогою зустрічає трьох вершників на білому, червоному та чорному коні. Врешті потрапляє до Баби Яги, яка обіцяє її з'їсти, якщо дівчина не виконає її завдань. Але й тут мамин подарунок допомає. Тож Бабі Язі нічого не залишається, як дати Василині вогонь і відпустити її додому. Дівчина повертається, вогонь спалахує і спалює злу Мачуху та її Дочок. Василина йде в місто, де зуміла наткати багато гарного полотна. Воно потрапило до царя, який забажав знайти кравчиню, щоб пошити сорочки. Василина пошила йому аж дванадцять сорочок. Цар, побачивши рукодільницю, одразу ж закохався в неї, а невдовзі і весілля відгуляли. Так мамине благословення допомогло Василині подолати всі життєві труднощі і знайти своє щастя.

Примітно, що вистава сповнена колискових пісень і маминих молитов. Декорації теж вражають – це і вишиті рушники, і предмети народного побуту, і стилізовані костюми героїнь.

– Казка мені і дітям дуже сподобалась, – каже вчитель початкових класів Тернопільської школи-правового ліцею № 2 Галина Угрин. – Єдине, що діти питали: чому вона така коротка? Їм хотілось продовження. Дуже гарне музичне оформлення, цікава постановка відомої народної казки, акторська гра заслуговує на повагу.

Відео дня

Казка не залишила байдужими ні дітей, ані дорослих. Історія Васинини захопила настільки, що глядачі й не помітили, як швидко збігли 45 хвилин.

– Вистава мені дуже сподобалась, – поділилась враженнями учениця 4-А класу школи-ліцею № 2 Юлія Цимбалюк. –  Найбільше мені припали до душі Василинка та її Мама.

Однокласник дывчинки Максим Дідич додав, що було дуже цікаво і, навіть, трохи страшно, коли на сцені з'явилась Баба Яга. Діти рекомендуватимуть своїм друзям подивитись цю виставу.

До речі, казку про мамине благословення «Василина» усі охочі знову зможуть побачити вже 8 жовтня о 12.00 та 14.30.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:01 ТОП вакансій тижня з високими зарплатами та хорошими умовами 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up