В театрі - прем’єра драматичної містерії «Тарас»

В театрі - прем’єра драматичної містерії «Тарас»

Прем’єру драматичної містерії «Тарас» покажуть у Тернопільському драмтеатрі ім. Т. Шевченка 11, 15, 18 та 28 березня. Вистава триватиме півтори години без антракту.

Вперше виставу показали вчора, 10 березня.

В ній задіяний весь акторський склад. На глядачів чекає дійство зі світловими ефектами, неординарними хореографічними постановками та цікавим музичним супроводом.

В перші прем’єрні дні до Тернополя завітає драматург Богдан Стельмах. Драматична містерія побудована за мотивами його твору «Тарас» та поезіями великого Кобзаря. Сценічна композиція, режисура і музичне вирішення – робота Олега Мосійчука.

Перед глядачами Тарас Шевченко постане у трьох іпостасях: у дитячому віці його грає 8-річний Іван Черненко, роль молодого Шевченка виконує Євген Лацік, словами Кобзаря говорить народний артист України В’ячеслав Хім’як.

  • Болючі моменти особистості Шевченка в мені боліли завжди, – розповів режисер-постановник вистави, народний артист України Олег Мосійчук. – Працюючи в театрі імені Шевченка, я казав і давно мріяв про те, що в афіші нарешті таки з’явиться вистава за його творами чи про нього. Той матеріал, який шукався для роботи, той підготовчий період були, напевно, значно складнішими, аніж саме втілення.

Складність полягала в тому, що про Шевченка написано багато п’єс, але Олегу Мосійчуку було тяжко знайти щось могутнє, потужніше, ніж сам текст українського генія, який пропущений через його серце, спалений мозок, болі, жалі, біди. Режисер прагнув зробити виставу без вікового цензу, на яку ітимуть і діти, і дорослі.

Відео дня
  • Хотілося провести не лише лінію конфлікту поета і держави, влади, а показати той страдницький шлях Тараса, який він пройшов, померши в 47 років, – наголосив пан Мосійчук. – Причому 10 років був на засланні, а 25 років жив у середовищі, котре намагався побороти. Він мріяв про свій закуток, свою домівку, про щиру і незрадливу любов. В часовому просторі нашої вистави буде все.

Для режисера було важливо показати великого поета, його слово, думку, адже кожне Шевченкове слово стосується нашого сьогодення. 50 % матеріалу в драматичній містерії «Тарас» — це твори провідного сучасного драматурга Богдана Стельмаха, решта — вірші геніального поета.

  • На сцені можна буде побачити весь життєвий шлях Кобзаря – від його народження й до смерті, – зазначив Олег Мосійчук. – Тут свого Шевченка знайде кожен, хто прийде на виставу. Гадаю, що кожна молода людина вийде за межі театру очищеною і набагато святішою.

Сценографія вистави «Тарас» — Григорія Лоїка, художник з костюмів — Дарія Зав’ялова, диригент — Василь Драгомирецький, хормейстер — заслужений діяч мистецтв України Мирослав Кріль, студійний запис — Олександр Чикалов. До речі, весь музичний ряд постановки побудований на основі улюбленого Шевченкового твору – «Місячної сонати» Л. Бетховена.

Над пластикою працювала заслужений діяч мистецтв України Мирослава Воротняк зі Львова.

— У Тернополі мені завжди працюється із завзятістю, – зазначила вона. –  Я заздрю Тернопільському театру, адже тут нема проблем із трупою, є хороший жіночий і чоловічий склад, всі актори музичні і пластичні. Працювалося легко, актор пропонували навіть власне бачення. Сама робота, на мій погляд, вийшла дуже цікавою і зачепить будь-кого, незалежно від віку. Кожен знайде тут частинку своєї долі, своєї історії. Сучасна ситуація з Україною там теж вибудована, хтось її побачить, хтось ні. Лірика теж є. Це доля чоловіка з його мріями і баченнями, яким не судилося здійснитися. Багато запитань так і залишаться без відповіді.

На думку артиста театру Євгена Лаціка, який грає у виставі молодого Шевченка, кожен актор мріє про таку роль.

— Мені приємно, я гордий сам за себе, що мені дісталася така роль, – каже він. – У цій постановці ми хочемо бодай торкнутися постаті Шевченка, показати, якою людиною він був. Особисто для мене Шевченко був борцем, людиною, яка переживала не настільки за себе, як за свій народ, Україну. Він це ніс в собі впродовж усього життя і, навіть, у час смерті думав про те, як тяжко живеться людям.

Роль зрілого Кобзаря виконує народний артист України В’ячеслав Хім’як. На його думку, українці більше прагнуть притягнути Шевченка до себе, ніж самим піднятися до його величі. Це найбільша проблема щодо цієї постаті, бо творчість Кобзаря збагнути надзвичайно важко.  

  • Дуже добре, що ми взялися перевести слово Шевченка у виставу, зробити його зримим, — підкреслив В’ячеслав Хім’як. — Це є дуже велика і складна художня задача. Я з Шевченком «дружу» вже років 50 і щоразу переосмислюю все те, що вже читав. Це важка, копітка і відповідальна робота. Особисто я завжди хотів дати можливість розкритися тій енергетиці, яка захована за словами Шевченка.

Пан Хім’як вважає, що Кобзар зараз для нас є актуальним як ніколи.

  • Вся проблема українського суспільства в тому, що Шевченко впродовж вже понад 150 років актуальний, – переконує він. –  От якби в суспільстві відбулися такі зміни, щоб його поезія стала архаїкою, почала належати тому часу, в якому він творив.  Але поки що це не можливо, Шевченко досі сучасний, і таке враження, що написано вчора. В цьому велика загадка, розгажати яку мені не вистачить життя.

Вартість квитків – 50-70 гривень.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up