У Тернополі стартувала найочікуваніша театральна подія року

У Тернополі стартувала найочікуваніша театральна подія року

На XVІ Всеукраїнському фестивалі «Тернопільські театральні вечори. Дебют», що триватиме до 23 вересня, театри-учасники представлять провокуючі вистави і несподіване прочитання класики.

Одна з найочікуваніших мистецьких подій року – XVІ Всеукраїнський фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют» стартував 16 вересня у Тернополі. Упродовж тижня шанувальників  Мельпомени вражатимуть театри зі Львова, Києва, Хмельницького, Луцька, Коломиї, Чернівців. На сцені будуть аж чотири комедії! З-поміж них – сучасна, класична і, навіть, сюрреалістична. А ще до уваги глядачів – драма, трагедія і легенда. Початок вистав о 19.00. Квитки – 50-80 грн.

Нагороди фестивалю присуджуватимуть в номінаціях: за найкращу режисуру, за найкращу акторську роботу першого і другого плану, за найкращий сценічний ансамбль, за найкращу сценографію, музичне оформлення, пластику, за високу акторську майстерність і вірність професії тощо. Голова журі фестивалю – народний артист України Федір Стригун. Паралельно діятиме і журналістське журі, яке визначить свої номінації.

Покажуть аж чотири комедії

Особливістю цьогорічного фестивалю є те, що вистави показуватимуть лише у вечірній час на великій сцені драмтеатру. Нагадаємо, що минулого року була задіяна також мала сцена та сцена театру актора і ляльки. Не шокуватимуть глядачів постановками на зразок Дикого театру з Києва. Також цього разу не братимуть участі у фестивалі господарі даного заходу. Вони готуються до прем’єри мюзиклу «Майська ніч» за Миколою Гоголем. Виставу покажуть 13 жовтня. Закриє фестиваль Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької. Львів’яни приїдуть як гості фестивалю і привезуть драму «Марія Заньковецька».

Відео дня

Розпочались «Вечори…» з вистави Львівського академічного театру імені Леся Курбаса за п’єсою сучасного шотландського драматурга Девіда Гарровера «Ножі в курях, або Спадок Мірошника». Її поставив  відомий в Україні режисер, лауреат національної премії ім. Т. Шевченка Володимир Кучинський. Молоді актори блискуче представили історію любовного трикутника –  орача, його дружини та мірошника. До речі, «Ножі в курях» ставили вже у 25 країнах світу — і всюди вони різні.

Політичний детектив «Кафе Республіка» покажуть 17 вересня актори Київської академічної майстерні  театрального мистецтва «Сузір’я». Вистава запрошує  у реалії  українського політичного життя. П’єсу написав молодий письменник Богдан Гнатюк. До того ж, він спробував власні сили у режисурі та сценографії. Головний герой вагається: чи великі гроші, чи зрада партійних ідеалів? Дія відбувається у загадковому Кафе «Республіка», яке стає прообразом місця основного вибору людини, де на неї чекають усілякі спокуси і де вона повинна вистояти чи зламатись.

  • 18 вересня вперше на нашому фестивалі  актори та головний режисер Хмельницького  академічного обласного драматичного театру  Володимир Борисяк  представлять Мольєрівську комедію «Скупий», – каже головний режисер Тернопільського драмтеатру, народний артист України Олег Мосійчук. – Це одна із найкращих комедій світу, яка має 350-річну історію. Постановка хмельничан має підзаголовок – «сучасна і непередбачувана».

У середу, 19 вересня, дебютуватимуть на фестивалі молоді артисти Волинського академічного   музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка у виставі Марка Камолетті «Жінки – це ще ті бестії» (оригінальна назва «Боїнг-Боїнг») у постановці провідного актора театру  Анатолія Романюка. Вперше цю виставу поставили в одному з французьких театрів у 1960 році. З тих часів п’єса  в режимі щоденного показу йшла майже 44 роки і увійшла до «Книги рекордів Гіннеса» як  така, що має найбільшу кількість постановок за кордоном, адже  поставлена в 60 країнах світу. Це історія про роман ловеласа з трьома стюардесами, які літають на різних авіалініях.

Нове прочитання і сюрреаалізм

Драматичну легенду «У неділю рано зілля копала» за твором Ольги Кобилянської покаже в четвер, 20 вересня, Коломийський академічний обласний український драматичний театр ім. І. Озаркевича.

– Цього року колектив святкує своє 170-річчя, це найстаріший театр України, – зазначив Олег Мосійчук. – Практично всі молоді ролі за п’єсою виконують дебютанти.

Молодий драматичний театр із Чернівців 21 вересня запропонує до уваги глядачів комедію «Одруження» за М. Гоголем.

  • Цей новостворений муніципальний театр також дебютант нашого фестивалю, – каже пан Мосійчук. –  За кордоном їх знають більше, ніж в Україні. Трупа багато гастролює, бере участь у міжнародних фестивалях і привозить звідти достойні нагороди. В «Одруженні» керівник театру Іван Данілін виступає як режисер, сценограф і музичний оформлювач.

Сюрреалістичну комедію «Джалапіта» привезе в суботу, 22 вересня, Перший академічний театр для дітей та юнацтва (Львів). Режисер вистави – Артем Вусик. «Джалапіта» – перша постановка на українській сцені твору лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Емми Андієвської, котра написала сюрреалістичне оповідання про однойменну міфічну істоту. Головний герой є втіленням доброти, любові та гармонії світу. Однак через свій м’який характер часто зазнає нерозуміння та тиску з боку оточення.

Легендарною постановкою – драмою «Марія Заньковецька», яка йшла в Національному академічному українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької 22 роки, завершиться цьогорічний театральний фестиваль. У неділю, 23 вересня обидва журі підіб’ють підсумки побаченого та визначать переможців.

Господарі готують мюзикл

Невдовзі після фестивалю на тернополян чекає прем’єра повнометражного мюзиклу «Майська ніч» за М. Гоголем у постановці заслуженого діяча мистецтв України В’ячеслав Жила. Побачити її можна буде вже 13 жовтня.

– Після фестивалю тиждень передихнемо – і приступаємо до прем’єри, – розповів режисер-постановник В’ячеслав Жила. – Сюжет вистави класичний, але дещо нами переосмислений і розвинутий.  Тексти до пісень написав актор нашого театру, народний артист України Іван Ляховський, а музику молодий київський композитор Юрій Дзвонар. Художником по костюмах є черкащанка Наталія Ридванецька, хореограф – Неля Зберя, яка працює в Першому театрі для дітей та юнацтва у Львові.

До речі, у постановці в новій якості задіяний оркестр. Він виконуватиме сучасну шлягерну музику.

  • Також ми маємо ювілеї наших акторів, які відзначимо виставами, – зазначив директор і художній керівник театру, заслужений артист України Борис Репка. – 3 жовтня буде ювілей народного артиста України Ігоря Сачка, 7 жовтня – вечір пам’яті народного артиста України Євгена Корницького, йому мало би виповнитися 80. У листопаді народній артистці України Люсі Давидко виповниться 70 років, а в грудні заслужений артист України Микола Петрушенко святкуватиме своє 60-ліття.

До новорічно-різдвяних свят головний режисер театру Олег Мосійчук готує постановку дитячої казки. Навесні до Міжнародного дня театру ще однією прем’єрою потішить тернопільську публіку Олег Мосійчук. Закриватиме сезон нова вистава у постановці В’ячеслава Жили.

Сюрреалістичну комедію «Джалапіта» привезе в суботу, 22 вересня, Перший академічний театр для дітей та юнацтва (Львів). Це перша постановка на українській сцені твору лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Емми Андієвської.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up