Як «дурень» Хойзек хелемських «мудреців» перехитрив

Як «дурень» Хойзек хелемських «мудреців» перехитрив

Особливий єврейський гумор, вражаюча «мудрість» хелемських мудреців, їхнє грошолюбство, абсурдні ситуації – усе це 20 вересня старанно зіграли актори театральної студії «ВІК» Києво-Могилянського театрального центру «Пасіка» на Малій сцені драмтеатру. Анекдот з антрактом М. Гершензона показали в рамках XV Всеукраїнського фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют».

В єврейському місті Хелем величезна проблема – з’явився «дурень» на ім’я Хойзек, який покохав доньку голови міського кагалу – Ціреле. Кагал мудреців шукає рішення, як позбутися цього небезпечного юнака. Однак Хойзек виявився мудріший за мудреців і зумів обвести їх навкруг пальця, та ще й так, що одружився з коханою Ціреле і отримав 1000 рублів приданого.

Актори дуже старалися відтворити атмосферу єврейського міста, передати надзвичайну «мудрість і кмітливість» його жителів, які ламають голови над такими «глобальними» питаннями: як завадити Хойзеку продовжити рід дурнів, чому жовтий пасок не зелений, що краще – бути містом бідняків, чи містом дурнів?

Глядачі сповна насолодилися особливостями єврейського гумору та змогли провести аналогії із реаліями сьогодення.

Відео дня

- Радий, що потрапив на таку цікавезну виставу «Хелемські мудреці», –  каже тернопільський поет і видавець Юрій Завадський. – Я дуже давно і дуже глибоко намагаюся вивчати єврейську культуру, яка мала значний вплив на Галичину. Тому тішуся, що така гарну і добру виставу показали в Тернополі на Малій сцені, бо тут відчувається тісніший контакт між акторами та глядачами.

Задоволена побаченим і донька пана Юрія Франка. Дівчинка каже, що їй було смішно і всі актори їй сподобались.

Попри те, що всі додивились виставу до кінця і ніхто не виходив із залу, все ж декому з присутніх вона здалася задовгою і дещо нудною, та й бороди мудреців виглядали неприродно.

Нагадаємо, що театральна студія – це молодий колектив, заснований влітку 2015 року. Керівником є режисер Микола Бабин, який раніше працював у Закарпатському театрі драми та комедії (м. Мукачеве). Більшість акторів – випускники Київського університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенко-Карого та Дніпровського театрально-художнього коледжу. Окремі з них мають досвід роботи у Національному театрі ім. Лесі Українки. Вистава «Хелемські мудреці» – дебютна постановка.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up