Весілля святкували у МакДональдс. Тернополянка про своє життя у Норвегії

Весілля святкували у МакДональдс. Тернополянка про своє життя у Норвегії

Жінки в Норвегії мають рівні права з чоловіками. Зарплату отримують майже однакову. Кожен із пари дає 50% свого доходу на сімейні витрати. На весіллях не "шикують", а гості самі купують собі алкоголь

Сім’я, здоров’я та природа – головні норвезькі цінності. Скромні будиночки та велосипеди, замість розкішних вілл, - так виглядає країна вікінгів. Тут ніхто не заглядає до сусіда і не страждає оцінкою, у кого кращий автомобіль. Скандинавці не звикли жити на показ, запевняє наша землячка Вікторія Авраменко. Жінка живе в цій країні вже шість років, до тамтешнього менталітету звикла. Хоча, зізнається: це було не так просто.

Норвежці не люблять конфліктів

Зі своїм чоловіком Мартіном познайомилася в Інтернеті. Три роки спілкувалися, він приїжджав до неї в Україну, вона відвідувала Норвегію. Після того, як вирішили жити разом, минуло ще два роки на оформлення всіх необхідних паперів. Згодом пара одружилася. І Вікторія переїхала жити в чужу країну.

Відео дня

За словами жінки, стосунки на відстані не були легкими, проте вона завжди була впевнена у своєму партнерові. Адже норвежці, на відміну від українців, звикли тримати слово, каже співрозмовниця.

- Мені дуже подобається, що ми з Мартіном все обговорюємо, будь-які рішення приймаємо разом. У нас все чітко та сплановано. Є конкретний план дій, якого дотримуємося. Тим паче, норвежці дуже не люблять конфліктів, ніхто не підвищує голос, не кричить до приємного швидко звикаєш, - наголошує вона.

Разом з тим, іноземцям бракує емоційності. Занадто вони прохолодні, якщо порівнювати з українцями. У Норвегії, за словами пані Вікторії, мало хто готує сюрпризи чи готовий до раптових авантюр.

- Тут немає такого, що посеред ночі взяти й замовити піцу, бо так захотілося. Якщо хочеться романтики, треба орієнтуватися на Східну Європу, - зауважує Вікторія. – Коли я тільки переїхала, мені було трохи сумно від такого розміреного способу життя, а потім звикла. З роками починаєш думати: "А чи потрібні ті зорі, якщо ти живеш спокійно, без потрясінь і стресів?"

Організовують солодкі суботи

Навіть меню у Норвегії складають на тиждень. Усі члени сім'ї – батьки і діти  говорять, що хочуть їсти в будні та вихідні. Дітям солодощі дають тільки в суботу.

- І діти, і малі знають, що є "солодка субота", коли вони можуть трішки розслабитися, - посміхаючись говорить жінка. – Норвежці досить прискіпливі до їжі, вони ведуть здоровий спосіб життя. Хоча раціон, за нашими мірками, трохи і незвичний. Протягом дня навіть маленькі діти їдять хліб з пастою чи паштетом, лише вечері є гарячими – каші з поливкою, рис з рибою тощо. Супи там не вживають взагалі.

Ще Вікторія розповідає про шокуючі святкові застілля. Так, на католицьке Різдво норвежці готують лише національні страви. Смалахове (Smalahove) – традиційна різдвяна страва Норвегії, головний інгредієнт якого є голова барана. ЇЇ подають кожному гостю. Виглядає це все, м'яко кажучи, жахливо, зауважує співрозмовниця.

 В офісах,замість кавомашин, стоять корзини з фруктами.  На роботу люди добираються пішки, або їздять на велосипедах. До речі, навіть директор крутого концерну, який має три автомобілі, може спокійно їхати на велосипеді.

Чоловіки виконують 50% роботи

Із дитинства у норвежців виховують такі звички, як невибагливість та партнерство. Це помітно прослідковується у тамтешніх сімях.Чоловік і дружина домовляються про все, будь-якуроботу виконують 50%/50%. 

- Мартін прибирає, миє посуд і навіть готує їсти у той час, поки я з дітьми. Однак, якщо жінка працює, вона повинна віддавати половину свого доходу на різні витрати – оплату компослуг, купівлю продуктів. Із залишків заробітніх плат чоловік та жінка купують собі одяг чи взуття. На спільний відпочинок окремо планують бюджет.

Одружуються норвежці орієнтовно в 30 років: середній вік для чоловіка – 33 роки, для жінки – 31 рік. Багато пар живуть у цивільному шлюбі. Вони можуть бути разом вже понад 10 років і більш, лише згодом офіційно реєструвати стосунки.

- Навіть ті, хто живуть у цивільному шлюбі, пишуть заяву у податкову, аби їм нараховували податки в іншому розмірі, - каже пані Вікторія. – Дуже багато пар розлучаються, статистика сумна – 50% сімей розпадаються. Хоча ще в 60-70 років люди можуть знайти своє кохання.

На весіллі – у МакДональдс

Весілля за кордоном заслуговують особливої історії. Для гостей готують всього три страви і три келиха вина. Якщо комусь мало, він може дозамовити собі в барі.

- Весільні столи від страв не гнуться, як у нас, Ми з чоловіком були дуже голодні, тому мусили їхати в МакДональс, щоб продовжити святкування, - продовжує жінка. – Молодята вінчаються, церемонія не настільки серйозна, як у нас. Поки гості чекають наречену, священик може анекдот розказати. А присутні на святі в церкві і пісні співають, і вірші розказують.

У подружньому житті все чітко та сплановано. Ніяких сюрпризів. Чоловіки не дарують жінкам квіти. Список подарунків пара розписує наперед. Члени родини обмінюються листами, хто що хотів би отримати.

- В одязі що чоловіки, що жінки є спокійними. Хоча українки завжди вирізняються яскравістю та неординарністю. Норвежці просто в захваті від наших жінок, - завершує Вікторія.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • ♤♡◇♧

    ну така бідося що крім заказати макмєню на більше не має.
    ідіть нахєр зі своїми гомосяцкими цінностями.
  • Богдан Ярома

    Гм! То в мені норвежські гени... Тай жінка вроді на норвежку змахує...
  • ігор

    Не бачу нічого позитивного і радісного в їхньому весіллі. Мусили їхати в Макдональдс? Це згадка про своє весілля? Такою ця подія повинна бути?

    уку reply ігор

    ну так треба 250 людей напитись зробити бійку от вже спогади будуть на все життя

    ігор reply уку

    Як пройде весілля залежить від того кого запросити, якщо запросити повний зал бидла то так і станеться, а якщо нормальних людей то буде і весело і без попойки і культурно.
  • Olga Yaroslavivna

    В людей інші цінності, в нас лиш би пожерти і набухатись

    ігор reply Olga Yaroslavivna

    Так в них інші цінності, але ми не складаємось із "нажертись і набухатись". Ми вміємо радіти життю, вміємо відпочивати, маємо емоції, вміємо спілкуватись, а не зануди.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up