Інтимофобія: Міф чи хвороба?

Інтимофобія: Міф чи хвороба?

Люди, які безперервно змінюють партнерів, виглядають харизматичними та викликають інтерес. А насправді за такою поведінкою ховається букет комплексів і страхів. І найчастіше це причина невдалих попередніх стосунків або недостатньої уваги від батьків у дитинстві.

Інтимофобія — психічне відхилення, яке проявляється страхом довготривалих стосунків, таке визначення дають психологи. Це наслідок неправильного ставлення матері до сина або батька до дочки, що закладає у підсвідомості дитини недовіру до протилежної статі. Як тільки стосунки інтимофоба заходять до етапу емоційної прив"язаності, він одразу їх розриває.

- Мій знайомий постійно змінює дівчат, - розповідає 26-річна Уляна. - Я запитувала його, невже серед цієї енної кількості претенденток він не зустрів тієї одної. Хлопець пояснив, що розриває стосунки не через те, що зникає інтерес до дівчини. А через страх, що згодом їх розірвати буде важче.

За даними зарубіжних спеціалістів, 30% людей страждають від інтимофобії. Більшість із них віддають перевагу холостяцькому житті, деякі створюють сім"ю, але швидко розлучаються або ж тримають дружину чи чоловіка на відстані. Вони зовсім не цураються протилежної статі, навпаки, в короткотривалих стосунках такі люди досить успішні. Якщо від цих запальних романів у чоловіків з"являються діти, вони готові підтримувати сім"ю матеріально, але жити під одним дахом — ні за що. Жінки з такими проблемами в матерями не стають.

Відео дня

- Втримати біля себе таку людину нереально, - говорить 24-річний Назар. - Їй постійно буде хотітись чогось нового. Короткотривалі стосунки тримають таких на плаву. Та й навіщо добиватись цих людей. Вони ніколи вам не відкриються. Їм навіть в голову не прийде зробити щось для вас.

Перевиховати інтимофобів важко, стверджують психологи. Причини такої поведінки — серйозні життєві травми.

- Це можливо тільки тоді, коли людина сама захоче, партнер тут не переналаштує, - каже студент факультету психології Олександр. - Це наслідок того, що раніше людину покинули. Можливо, батьки, можливо, попередній партнер. Відчуття страху, що їх покинуть знову, перебороти складно. А ще це може бути сильно невпевнена в собі людина, яка не вірить, що зможе будувати серйозні стосунки. Адже короткотривалі зв"язки — це завжди легше.

Прикладами інтимофобів називають таким відомих людей, як Майкла Дугласа та Мерилін Монро. З роками, за спостереженнями психологів, в інтимофобів наступає нервове перенавантаження. Вони стають повними відлюдниками і закінчують своє життя в цілковитій самотності.

Коментар психолога

Антоніна Богачук:

- Таке відхилення трапляється через невпевненість в собі. А ця невпевненість породжена тим, що людину свого часу відштовхнув хтось із близьких. Все, що їй потрібно зробити — це пробачити і відпустити минуле. Жити треба сьогодні, відрізаючи ностальгію за минулим та хвилювання за майбутнє. ПРоте, слід зауважити, що страх серйозних стосунків ще буває поширеним способом відмовити людині, яка просто не сподобалась. Це досить поширений міф, який використовують для того, щоб не образити людини своєю відмовою.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • David Starr

    Що ж тут поганого? Людина не чекає, коли їй почнуть "компостувати мозги" в правильно робить.
  • Anonymous

    завжди рада допомогти людям)
  • Anonymous

    Ого! По всім признакам в мене інтимофобія. Треба переосмислити своє життя. Дякую автору за статтю.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up