Любов - це не зефір у шоколаді. Чому розпадаються пари

Любов - це не зефір у шоколаді. Чому розпадаються пари

Розрив стосунків часто стається через неправильне розуміння любові. Фаза “хімії кохання” чи “зефірно-шоколадного” періоду є лише на початку стосунків. Далі, крім солодкого смаку, з’являються всі інші.

Багато пар розпадаються саме після третьої фази стосунків - “відрази”. А любов починає з’являтись лише на п’ятій. Щоб дійти туди, потрібно розвивати в собі терпіння та відданість.

- Після неодноразових невдалих стосунків я перестала думати, що десь є той єдиний, - розповідає 25-річна Юлія. - Натомість зрозуміла, що ідеальних людей немає. А любов - це не сплеск гормонів, а діяльність, служіння. За емоціями, якими починаються стосунки, можна гонитись усе життя. Тоді доведеться поміняти купу партнерів і відмовитись від створення сім’ї.

Розвиток стосунків має сім фаз. Згідно зі статистикою, “зефірно-шоколадна” триває 18 місяців. А любов зароджується через 5-7 років.

Відео дня

- Після ейфорії стосунки починають бути рівними. А потім приходить відраза до партнера. І більшість каже, що пройшла любов або її взагалі не було, - розповідає 21-річний студент психології Олександр. - На цьому етапі виникають сварки, адже іде концентрація саме на недоліках партнера. Зникає “хімія” кохання і здається, що потрібно шукати кращу людину.

На цій стадії Олександр радить позбутись егоїзму і сконцентруватись на перевагах партнера, почати змінювати свою поведінку.

- Такі фази є не тільки в стосунках, а й в будь-якій діяльності, - пояснює Олександр. - Пригадайте, як ви почали відвідувати якийсь гурток, вступили в університет, пішли на роботу. Спершу ейфорія, хочеться зробити якомога більше і краще, потім все починає бути стабільно, рівно і спокійно. А згодом несподівано для нас ми починаємо бачити все більше негативу у своїй справі і буквально ненавидіти це заняття. Цю стадію потрібно перейти, керуючись розумом, а не емоціями. Інакше ми ні в чому себе не реалізуємо, кидаючи почату справу чи теперішнього партнера і безперестанку шукаючи щось нове.

Наступна фаза так і називається - “терпіння”. Якщо докласти зусиль і дійти до неї, можна навчитись вирішувати конфлікти.

- Непорозуміння нікуди не дінуться. Але ти розумієш, що можна домовитись і вирішити конфлікт, - ділиться досвідом 24-річна Анастасія. - Раніше я під час конфлікту тільки і думала, який поганий мій хлопець. Зараз стараюсь побачити, що можна зробити для вирішення проблеми. Інколи її як такої нема, інколи я сама більше винна, ніж хлопець, а іноді потрібно просто спокійно пояснити йому, що не так.

І лише після вироблення терпіння одне до одного починає з’являтись повага, потім дружба і нарешті любов.

- Починається любов з того, що думаєш більше про партнера, а не про себе. Тобто хочеш давати, а не брати. А це означає, що ми переходимо свій егоїзм, - продовжує Анастасія. - Наприклад, починаєш думати, куди цікаво буде піти хлопцю, а не мені. Тому ідеш на футбол, навіть якщо не сильно ним цікавишся. Після цього ми з хлопцем стали друзями, які розуміють, підтримують та цінують одне одного. А далі з’явилась любов. І це набагато краще за емоції, які раптово звалюються нам на голову.

Коментар експерта

Антоніна Богачук, психолог:

- Зазвичай, коли діло доходить до сварок, пари висловлюють один одному все, що накопичилось. Краще в толерантній формі говорити відразу про те, що не подобається. Говоріть від свого імені, тобто "Мені не сподобалось...", "Мені було неприємно, коли ти...". Не варто казати "Ти такий..." чи "Ти постійно...".
Сім фаз стосунків проходять практично всі пари. Потрібно постійно вносити якусь новизну в стосунки, кожного разу пізнавати один одного по-новому та займатись саморозвитком. Тоді критичні фази будуть перебігати менш помітно та не матимуть складних наслідків.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up