Екстравагантні рисунки покійного художника Юрія Фьодорова, який не боявся епатувати, показують у Тернополі

Екстравагантні рисунки покійного художника Юрія Фьодорова, який не боявся епатувати, показують у Тернополі
  • Сюрреалістичні рисунки епатажного та неординарного тернопільського художника Юрія Фьодова до 31 грудня можна оглянути на виставці «Художник і модель».
  • Її відкрили 18 грудня в Тернопільському обласному художньому музеї, аби вшанувати світлу пам'ять митця. 15 грудня йому могло б виповнитися 70 років, але життя Юрія Фьодорова обірвалося  11 років тому. Перша меморіальна виставка відбулася у 2009 році.

35 рисунків для даного мистецького заходу надала з родинного архіву дружина художника. Кожен із цих творів особливий, адже змушує глядача замислитися над філософським сюжетом. Юрій Фьодоров працював у самобутній манері. Свій стиль називав ацентуїзмом, бо в творах завжди акцентував увагу на окремих частинах людського тіла – очах, руках, грудях, статевих органах.

  • Цей художник народився у Тернополі, де прожив усе своє життя, – каже директор обласного художнього музею, мистецтвознавець Ігор Дуда. – Закінчив четверту тоді російську школу. З 1973 року працював художником-оформлювачем у теперішньому Тернопільському національному університеті, хоч тоді цей заклад називався інакше. Багато чого у розвитку своєї майстерності  досягнув самотужки завдяки наполегливій праці. Про покійного можна сказати, що це була дуже оригінальна, порядна, інтелігентна людина – філософ свого часу. Не знаю, як Юрій Фьодоров прийшов до такого напрямку як сюрреалізм, бо той акцентуїзм, з яким жив і творив митець, дуже наближений до сюрреалізму. Безперечно, автор мав добрих учителів. Першим його вчителем був Сальвадор Далі.

Відео дня

Мистецтвознавець додав, що інтерпретація теми «Художник і модель» у Юрія Фьодорова настільки різноманітна, що біля кожного рисунку потрібно постояти, подивитися, подумати. З допомогою простих засобів – сангіни та вугілля митець творив шедеври, які вражають композицією, сюжетом, пластикою.  

У Тернопільському обласному художньому музеї Юрій Фьодоров мав 5 персональних виставок. Малював переважно серіями – «Історія джазу», «Обездолені», «Вакханалії», «Художник і модель» тощо.

Заступник директора музею Ольга Ваврик розповіла, що покійний автор виставки був дуже самобутнім та ексцентричним.

  • Юрій Фьодоров дуже цікавий художник – каже вона. – Він не боявся епатувати. Коли приходив до нас у музей, то щоразу скидав взуття. Казав, що це храм мистецтва, тому сюди треба заходити з належною пошаною. У нас було кілька виставок його робіт. Найбільш запам’яталася виставка однієї картини «Старий клоун», яка зараз зберігається в наших фондах. Неабияке враження справила його екстравагантна, еротична експозиція «Вакханалії».

Юрій Фьодоров був і живописцем, і графіком. У постійній експозиції художнього музею зберігається його картина «Діалог великих», написана олійними фарбами.

  • Юрія Фьодорова надихав Сальвадор Далі, тож тут є його портрет, – каже Ольга Ваврик. – Чимало робіт із серії «Художник і модель», на яких зображені митець і позуюча модель. Всі його фігури і образи гіпертрофовані. Юрій Фьодоров акцентує увагу на руках, на очах та інших частинах тіла. У Тернополі немає більше таких художників, які малювали би в такій манері, були би настільки сміливі у показі людського тіла, створювали би такі контраверсійні сюжети.

Шанувальники творчості Юрія Фьодорова кажуть, що його роботи щоразу захоплюють погляд і змушують замислитися над змістом, який в них заклав автор.

  • Кожна картина – це загадка, – стверджує заслужений журналіст України Михайло Зубик. – Окремі елементи – дивовижно реалістичні. Його твори випереджають час.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Саша Крест

    Подивилися з жінкою. Взагалі, цікаво. Але не для мене. Стиль Далі мене не приваблює.

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    Приємно мати справу з істинним естетом. То кажеш, стиль Далі не приваблює? А он та картинка, здається, третя згори, де зображена якась істота - чи то з аномально клапатими "вушами", чи з рогами - теж зовсім не приваблює? Нічого близького, рідного не нагадує? Ой, шкода мені, шкода, дуже шкода....як вас там - саша крест - валера ле-гандонскицй jack winchester-віктор м.-льова-валентина-люся... (у творчості Далі, до речі, присутні мотиви гермафродитизму - ви ж там ніби ближче були до Іспанії, може підкажете...).
    А взагалі, дуже радий - удвох з "жінкою" на сюрреалістичній виставці - це....так...втаємничено....волнуюче.....- вибачте, хвилююся...., вдаюся....до ....характерного...стилю...мови....мого....доброго друга....саші креста....який....дуже ...нагадує...оту картинрку...третю...згори
    Хвала тобі, о рогоносцю славний,
    Що забуваєш ти образи давні
    І знов щось відчуваєш до жінок!
    Он - хвалишся, в музеї з ними ходиш,
    І про Далі сентенції розводиш,
    Та ти ж мистецтва, друже мій, "знаток"!
    Хто б міг подумать: ЧМО тупе, дебільне,
    До анонімок лиш патологічно схильне
    І тут тобі - на виставку, в музей,
    Але пораджу: щоб була в коханні "пруха" -
    Приклей до черепа свої клапаті вуха.
    Тоді у тебе все  буде ОК
  • ВолодяУкраїна!

    Згідний Андрій прекрасна творча людина мені сподобались картини не дуже тямлю у мистецтві але я відвідував музей мистецтва в центрі провів гарно час тому можу на сьогоднішній день порадити завітати туди!
  • Андрій

    Цікаво. Треба відвідати. І дякувати Богу, що справжній Ігор Дуда таки є. Людина з великим іменем, мистецтвознавець. А не той ідіот у віршах, який прикривається його ім'ям на цьому сайті і паскудить людські коментарі.

    Ігор Дуда reply Андрій

    Ей, бидло, щось не видно твого: "Ну, редакціє, та ж заблокуйте!
    Віршованого ідіота не друкуйте!"
    "андрійку", твою думку чомусь люди  в сраці мають (???)
    Тебе туди ж я  прямим курсом відсилаю
    Бо демократія - це ніби глас народу
    А не лише скавчання анонімних ідіотів

    Ігор Дуда reply Андрій

    Тобі, дебіле, не лише "відвідать треба" цей сюрреалізм -
    Тобі ще й варто терміново припинити онанізм,
    Висушує він мозок - десь доводилось читати
    Хоча... тобі вже ніби й нічого втрачати
    А ще тобі, хуjло, скажу й кресту саші нагадаю
    (хоча, цілком можливо, з одним бидлом справу маю)
    Що вас, сцикливих анонімників, я зневажаю
    Залізе шавка в буду - й звідти завиває
    І ще "людським коментарем" це називає

    Ігор Дуда reply Андрій

    Поезія, КРЕТИНЕ, це - найвищий пілотаж,
    Тому вона  в ДЕБІЛІВ на кшталт тебе викликає злість і раж
    Але нічого - навшпиньки по залу походи
    І, може, навіть, досягнеш мети -
    Із анонімного та істеричного ДЕБІЛА
    Знавцем мистецтва станеш (на хвилину), це - велика сила!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up