Тернополяни можуть побачити Афон

Тернополяни можуть побачити Афон

Унікальну можливість оглянути 20 монастирів гори Афон надав тернополянам заслужений художник України Василь Красьоха. Він єдиний у світі, хто зобразив всі обителі цього святого місця.

Неординарна виставка «Живописний Афон», яку створив заслужений художник України Василь Красьоха, вже кілька місяців мандрує нашою країною. У Тернопіль мальовничі пейзажі гори Афон прибули з Рівного. Їх до 11 вересня можна оглянути в обласному художньому музеї. Відтак зображення монастирів зі святого місця, паломництво до яких можуть здійснювати виключно чоловіки і то за особливим дозволом, побачать одесити.

Відео дня

Такої унікальної експозиції в стінах художнього музею ще не було, хоча тернополяни вже мали нагоду ознайомитися з окремими роботами Василя Красьохи на збірній виставці, що відбулась кілька років тому в картинній галереї обласного осередку Національної спілки художників України.

Намалював святині Афону

55 робіт, виконаних олією на картоні, представив Василь Красьоха до уваги поціновувачів живопису у переддень храмового празника і Дня міста Тернополя. Ці картини він створив минулого року за два місяці перебування у Греції на горі Афон. Митець встиг не лише зобразити всі 20  монастирів, а й написати декілька портретів місцевих ченців і, навіть, з-під поли замалювати інтер’єри окремих святинь, у яких не дозволено фотографувати.

  • У кожному храмі можна перебувати лише одну ніч, мені ж довелося домовлятися, щоби дозволили залишитись ще на одну, – каже митець. – Адже зробити ескізи за такий короткий термін дуже важко. На одну роботу витрачав до двох-трьох годин часу, допоки не змінювалось сонячне освітлення. Мені хотілось відтворити все так, як воно є насправді.

Для Василя Красьохи серія робіт «Живописний Афон» – це своєрідний художній репортаж, через який він намагався передати власне бачення цього святого місця, свій настрій. До речі, дана експозиція – це авторські копії оригінальних робіт, які мають значно менші розміри.

Працював по 2-3 години

Вперше на Афон митець подався ще у 2011 році, відчувши духовну потребу. Перед тим він об’їхав 40 православних монастирів в Україні і намалював їх. Зараз ця експозиція зберігається на Волині – на батьківській землі художника в чоловічому монастирі Воздвиження Чесного Хреста Господнього в с. Старий Чорторийськ.

  • Вперше я поїхав на Афон у складі екскурсійної паломницької групи невеличким автобусом, – каже Василь Красьоха. – Тоді відвідав 10 монастирів із маленьким етюдником. В мене було мало часу, проте головні замальовки я таки зробив. Тоді ж поставив собі за мету обов’язково повернутися туди ще раз.

Митець розповів, що попри суворі правила монастирів – підйом о 4-ій ранку, відвідання богослужінь, відсутність електроенергії, він все ж встигав плідно попрацювати і показати обителі ченців із різних точок зору. Спочатку замальовував загальний зовнішній вид культових споруд, а тоді окремі храми. Повернувшись додому, робив авторські повтори своїх ескізів.

Друга поїздка була не менш продуктивною. Творча робота там стала можливою завдяки співпраці митця з благодійним фондом «Православний спадок України на Святій Горі». У травні минулого року художник відвідав 10 інших монастирів Афону. Найбільшим і найстаршим із них є Велика Лавра. Там зберігаються унікальні стародруки, реліквії, мощі святих, чудотворні ікони тощо. На Афоні тривають роботи з відновлення козацького скиту Чорний Вир.

У кожному з храмів Василь Красьоха перебував два дні. Малював ескізи, які доробляв уже в Києві, де нині живе і працює. Зокрема художник відтворив  такі монастирі як Хіландар, Есфігмен, Святого Павла, Діонісіат, Григоріат, Симонопетра, Ксіропотам, Філофей, Каракал, Велика Лавра, Ставронікіта, Ватопед, Пантократор, Кутлумуш, Іверон, Свято-Пантелеймонів, Ксенофонт, Дохіар, Костамоніт, Зограф, а також окремі святогірські скити.

Подарував картину музею

На відкриття виставки у Тернополі з пастирським благословенням завітали отці Андрій-Іван Говера та Анатолій Зінкевич. Привітати Василя Красьоху прийшли чимало колег-художників. Зокрема народний художник України Богдан Ткачик, який навчався з автором виставки у Києві, в Республіканській художній школі ім. Т. Шевченка, наголосив на тому, що останній не зраджує обраному напрямку у мистецтві.

  • Василь належить до тих художників, які є пензлем у Божих руках, – каже Богдан Ткачик. – Він постійно малює на природі і весь час розмовляє з Господом. Василь нам привіз нам власний світ з Афону.

Заслужений діяч мистецтв України, художник Михайло Кузів у своїй вітальній промові зазначив, що в роботах митця відчувається чистота і святість Афону та нерозривна єдність автора цих картин із природою.

Привітали Василя Красьоху й заслужені художники України Петро Шпорчук, Микола Пазізін, Євген Удін, Володимир Якубовський. Вони наголошували на особливій одухотвореності його творінь, неймовірній працьовитості пана Василя, порівнювали його з цимбалістом за вміння малювати двома руками одночасно і блискавичну швидкість ловити потрібний момент.

Мистецтвознавця Наталію Собкович вразило буйство фарб, чистота й емоційність картин. На її думку, автор знайшов Бога саме через монастирі Афону.

Примітно, що Василь Красьоха подарував Тернопільському обласному художньому музею одну з картин серії «Живописний Афон» – «Вершина Афону».

Довідка

Красьоха Василь народився 12 березня 1954 р. в селі Хряськ на Волині. У 1972 р. закінчив Республіканську художню школу ім. Т. Шевченка у м. Київ. У 1978 р. – Київський державний інститут архітектури та мистецтв, факультет живопису. Член НСХУ. З 2014 р. заслужений художник України. Учасник багатьох художніх виставок в Україні та за кордоном.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up