"Бездомні краєвиди" заворожують бездонністю

"Бездомні краєвиди" заворожують бездонністю

«Бездомні краєвиди» – так називається виставка абстрактних пейзажів художника і письменника Анатолія Дністрового, яку відкрили 2 травня у галереї «Бункермуз» в рамках сьомого Мистецького фестивалю «Ї». Оглянути роботи, які захоплюють своєю бездонністю, можна до 19 травня.

У день вернісажу автор полотен розповів, що живописом захопився у 2013 році.

  • Було багато психологічних причин на те, щоб я почав малювати, – каже Анатолій Дністровий. – Мені процес сподобалося настільки, що я увійшов у це нове поле і вже не збираюся з нього виходити. Мені дуже боляче, що вже немає серед нас Дмитра Стецька та його дружини пані Віри, бо завдяки цим людям я знаходив у живописі свої ціннісні орієнтири.

Відео дня

Митець додав, що таких близьких по духу людей у нього дуже мало.

  • Якщо в своїй прозі я дуже чітко маркую «тут і тепер», то в живописі я цього не шукаю, – пояснює художник. – Мені він нагадує мій поетичний досвід, коли я хотів писати метафізичну поезію – позбавлену пізнаваних речей зі світу людини. Зараз у живописі я переживаю ті самі відчуття, які мав колись, пишучи поезію.

Пан Анатолій зізнався, що не має школи рисунку і фігуративного живопису. Ймовірно, тому й тяжіє до абстрактних пейзажів. На виставці представлені роботи невеликих форматів, написані у 2013-2019 роках.

Окрім картин, Анатолій Дністровий репрезентував тернополянам і свій новий роман «Б-52».

- Роман «Б-52» має таку назву, тому що у моїй книзі головний герой веде активне нічне життя у клубах та пабах Києва. І в тих закладах, в той період культовим напоєм є саме коктейль «Б-52». І для мене цей алкогольний напій є дуже знаковим для окреслення того періоду, який відбувається у моєму романі, - розповів автор

Довідка

Анатолій Дністровий – романіст, поет, есеїст, художник. Народився 1974 року в Тернополі. Член Українського осередку Міжнародного ПЕН-клубу, засновник та учасник літературної групи «Друзі Еліота» (1993−1996).

Закінчив історико-філологічне відділення Ніжинського державного педагогічного інституту імені Миколи Гоголя (1997), у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка захистив дисертацію, присвячену розумінню історії українським радикальним націоналізмом (2000). Кандидат філософських наук (2001). Автор двадцяти книжок поезії, есеїстики, прози. В напрямку живопису працює з 2013 року. Персональні виставки: «Допінг духу» (FREUD HOUSE cafe art club, Київ, 2014); «Малий формат» (Культурний центр видавництва «Смолоскип», Київ, 2014), «Ірреальні пейзажі»: Національний музей Тараса Шевченка, Київ, 2014). «До горизонтів» (галерея «ABC-art», Київ, 2019).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up