Возвеличує історію України на полотні

Возвеличує історію України на полотні

81-річний художник-філософ Юрій Чумак представив у Тернопільській бібліотеці №4 для дорослих «Етно-центр» персональну виставку картин «Чумацький шлях».

Знаний художник Юрій Чумак віддав живопису понад 60 років свого життя. Завжди старався іти в ногу з часом. Переконаний, що художник – це людина, для якої ніколи не закінчується творчий процес. Пан Юрій багато експериментує, береться за вирішення великих і складних тем.

У його роботах присутній дух пошуку та змін, стверджують мистецтвознавці. Твори художника мають вагомий зміст, глибоко пронизані відчуттям часу. Пластична мова відрізняється чіткою ритмічністю, майстерним використанням властивостей живописного контуру. Живопису митця властива експресія широкого мазка, що поєднується зі складною градацією й енергією співставлення теплих і холодних відтінків.

На ретро-виставці «Чумацький шлях» Юрій Чумак представив 26 своїх різножанрових робіт. Це пейзажі, жанрові картини, натюрморти, портрети, графіка. До речі, свої графічні твори експонує вперше. Це ескізи до станкових робіт.

Відео дня

Його картини є на 5 континентах

Творчий спадок Юрія Чумака дуже великий. Він навіть сам не пам’ятає точну кількість своїх картин. Частину з них роздарував, частину продав, решту зберігає.

  • Я ніколи не задумувався і не рахував скільки картин намалював, але зробив дуже багато, – розповідає Юрій Чумак. – Першу картину важко пригадати. Це була весна. На ній зображена берізка, яка починає вкриватися пухом, але ще є талий сніг. На снігу сидять ворони. Біля берізки стоїть дівчина. Вона тримає в руках гілочку.

Митець каже, що не має улюблених картин. Вони всі дорогі для нього.

— Усе моє життя присвячене мистецтву, – додає митець. –  З дитинства у мене був нестримний потяг до малювання. Так само сильно мене приваблювала історія України. Серія полотен на цю тему — моя давня мрія. Жанровий живопис історичної тематики мені найближчий, тож не дивно, що такі роботи домінують на виставці. У наш час особливо актуальне повернення до величного минулого України. Тож потрібно не втомлюватися нагадувати, що ми є українці, згадувати ті часи, коли про нас знав увесь світ.

Свої роботи Юрій Чумак завжди створює на основі історичних документів, які ретельно вивчає. Його твори зберігаються в українських музеях і не тільки, а також в приватних колекціях далеко за межами України.

  • Мої картини є в Бразилії, Японії, Австралії, Канаді, Америці і Європі , – каже художник.

Захоплюється історією та етнографією

Найбільше Юрія Чумака цікавить історична тематика, зокрема козацька доба.

– Історія України – неординарна, – вважає митець. – В якійсь мірі ми покутуємо вже не одне століття. Але це все робить нас сильнішими. Я вірю в це і завжди працюю на цю ідею. Мені подобається писати на історичну тему.

Одна з картин – «Мати Україна» доволі символічна. На ній жінка годує двох немовлят, при чому одне вгодоване, а інше настільки худе, що ребра можна порахувати. Цим художник хотів показати, що в Україні є дуже багаті і дуже бідні люди, і що вона, як мати, страждає, але дух її незламний.

– Над цією роботою я багато працював, як і над іншими, які, на мою думку, є важливими для держави і українців, – додає Юрій Чумак.

Художник залюбки зображає на своїх полотнах козаків, адже для нього вони є головними героями-борцями за волю України. Також він багато працює в галузі етнографії, зафіксовуючи народні звичаї та обряди.

– Особливо мені подобається свято Купала, – каже він. – Воно пережило віки, є цікавим, поетичним, інші народи його не мають.

Створив серію портретів

Митець створив багато портретів. Здебільшого вони зберігаються в музеях. Юрій Чумак каже, що це не дуже вдячна робота, бо треба догодити тій людині, яку малюєш. Інколи замовники просять зробити портрет, забравши в образі деталі, які їм не подобаються.

Над окремими картинами художник працює роками. Спочатку втілює на полотні свій задум, тоді відкладає роботу і повертається до неї через певний проміжок часу, виправляючи вади. Бувало й таке, що доводилося повністю переписувати свої творіння.

– Справжнє мистецтво – це коли ти дивишся і не можеш відірватися від цієї роботи, – вважає Юрій Чумак. – От «Квадрат» Малєвича – то мистецтво рекламного характеру. На мою думку, мистецтво – це духовна складова національної культури, тому духовна культура має бути виношена інтелектом і талантом художника.

Улюблений матеріал Юрія Чумака – темпера. Нею зараз мало-хто працює, проте, на відміну від олії, з часом вона не темніє, тож картина ніколи не втрачає свого первісного вигляду.

До речі, твори Юрія Чумака доповнюють не одну експозицію Тернопільського краєзначого музею — адже художник подарував установі близько трьох десятків своїх робіт. Зберігаються вони і в обласному художньому музеї та галереї обласної організації НСХУ.

Довідка

Юрій Чумак народився 2 серпня 1937 р. в м. Лозова на Харківщині. До Тернополя переїхав у 1950 р. У 1953 р. закінчив 7 класів СШ №16. У 1953-55 рр. навчався в ПТУ №1 м. Львова. З 1955 р. працював художником-оформлювачем на підприємствах міста. У 1973-78 рр. вчився в Одеському педагогічному інституті ім. К. Ушинського на художньо-графічному факультеті. З 1971 р. – учасник збірних виставок у Тернополі, Львові, Москві. Мав ряд персональних виставок.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up