Як спланувати літо, якщо страждаєте від алергії

Як спланувати літо, якщо страждаєте від алергії
Алерголог Олена Федорова каже, що в час цвітіння варто частіше робити вологе прибирання в помешканні. А прийшовши додому, змінити одяг і прийняти душ. Специфічне лікування треба залишити на осінь, а зараз користуватися підібраним лікарем препаратом для зняття симптомів

Хворі роками лікують застуди, які завжди починаються саме з цвітінням дерев. А нелікована алергія в майбутньому розростається до цілого „букету” проблем.

Раз і назавжди алергію не вилікувати. Але фахівці говорять, що виявивши алерген і провівши щеплення, можна принаймні зупинити хворобу і досягти одужання на 5-10 років. Нелікована ж алергія в майбутньому спричинить багато проблем – з роками збільшиться кількість алергенів, на які реагуватиме людина, і зрештою усе може закінчитися астмою. Щоправда, коли починати лікування, має визначити ваш лікар.

Лікують застуди

- Про алергію знають всі, але увагу на неї звертають з великим запізненням, - розповідає лікар-алерголог Олена Федорова. - Весняна алергія щороку починається приблизно в однаковій порі, вона пов’язана з цвітінням дерев, трав. Більшість людей розцінює її як звичайну застуду і лікуються як від звичайної застуди. В кращому випадку до алерголога батьки приводять дитину, коли вже 3-4 роки повторюється аналогічна ситуація – щороку навесні дитина тре очі, у неї тече з носа, малеча пчихає, покашлює. Звичайно краще, коли б батьки звертали увагу на такі речі раніше.

Безперечно, навесні респіраторні захворювання трапляються часто, бо люди зашвидко одягають легший одяг, і можуть промерзнути і застудитися.

Відео дня
  • Але тим, хто застуджується навесні, варто було б звернути увагу, на те, що важче стає саме на вулиці, а вдома вони почуваються краще. Коли випадає дощ, який прибиває пилок, таким пацієнтам теж значно стає краще. А коли на дворі вітряно, такі хворі почуваються гірше – бо пилок проникає в дім через вікна і двері, і приносять його з собою додому на одязі, - зазначає Олена Федорова. - Коли ж симптоми алергії виникають вперше, зрозуміти, що це алергія, складно навіть лікарю.

Прояснити ситуацію допоможе інформація, якщо дитина мала реакцію на інші речі. Тому увагу треба звернути, коли такі прояви з’являються вже не раз, скажімо торік в цій самій порі схожі скарги вже були.

- Якщо в когось в родині є подібні прояви - в мами, тата, бабусі, братів, то схожі прояви можуть бути в інших дорослих чи дітей, - пояснює Олена Федорова. - Якщо алергія була у матері, то ймовірність її виникнення в дитини — 30%, якщо і у батька, і у матері — то 60%. Є родини, за якими можна вивчати календар цвітіння рослих, в них чітко в один час, незважаючи на те, що знаходяться на відстані, починаються однакові прояви – починають пчихати і терти очі.

Щеплення – лише восени

З точки зору алерголога ідеальний пацієнт для лікування той, який має алергію на щось одне. Але на практиці відбувається інакше, особливо якщо пацієнт має „стаж” хвороби кілька років.

- Якщо алергію не лікувати, то упродовж життя пацієнт назбирує собі алергенів, як діти квіточок в букет, і потім треба боротися з цілим „букетом”, - зазначає алерголог. – Завжди алергія починається з чогось одного. Але далі до одного алергену приєднуються споріднені, потім менш споріднені алергени, може виникати перехресна алергія на їжу. І чим більше тих алергенів, тим важче і дорожче буде їх вилікувати. Крім того, алергія буде проявлятися не лише весною, а може виникати і впродовж року, бо скажімо трава, яка початково викликала алергію, може потрапити у вигляді того ж грудного збору від кашлю, чи може початися перехресна алергія з якимось продуктом харчування. З часом може приєднатися побутова алергія на пилюку, кліщів, тоді з сезонної алергія перетворюється на цілорічну. У моїй практиці був випадок, коли в дитини серед зими почалася алергія на полин, бо мама вирішила розкласти по квартирі пучки полину від молі.

Все, що в нас цвіте, має три етапи. Починають цвісти дерева, але алергія на їх пилок не настільки сильно проявляється, таких дітей у нас є мало, розповідає лікар.

- Дуже часто люди грішать на тополю, але коли летить пух, тополя уже відцвіла, і алергія виникає не та тополю, а на пилюку і пилок інших рослин, що переносить пух, - пояснює алерголог. - Тополя винна лише своїм пухом, який котиться по землі і збирає пилок і пилюку, алергію власне на тополю фіксуємо вкрай рідко.

Наступними цвітуть злакові і споріднені до злакових трави. Вони є всюди – в парках, на газонах, в місті. Непоганий ефект настає, коли ці трави косять перед цвітінням, тоді алергіки мають полегшення. Останніми цвітуть амброзія і лобода, вони цвістимуть аж до вересня. Колись говорили, що це алергія східних і південних регіонів України, тепер така алергія характерна і в нас.

Зараз, коли вже дерева цвітуть, хворим доведеться обмежитися симптоматичним лікуванням. Призначити ліки в час цвітіння має лікар, такий варіант – що йдемо в аптеку і фармацевт щось порадить не підходить, - треба йти до лікаря і дотримувалися його рекомендацій. Краще використовувати брендові препарати, хоча це дорого, проте менше побічної дії і кращий результат. Якщо немає змоги користуватися дорогими препаратами, лікар може підібрати якісні європейські замінники, багато є і вітчизняних якісних препаратів.

- Під час алергічної реакції і під час цвітіння ніяких алергопроб категорично не можна робити, - наголошує Олена Федорова. – Тому що пробами можна лише посилити прояви алергії і отримати ускладнення. Проводити алергопроби і визначати алергени можна лише тоді, коли усе спокійно - вже все відцвіте і людина здорова. А такий час настає переважно в жовтні. А тоді вже залежить від свідомості. Бо багато людей не усвідомлюють, як це здорову дитину привести до лікаря, чи самому, коли нічого не турбує, йти до алерголога. Тому з алергією усі тупцюють на місці.

Найефективніше - щеплення

- Щоб алергіку полегшити життя навіть без медикаментів, варто користуватися календарем цвітіння рослин, - радить Олена Федорова. - Алергопрогноз у розрізі усієї України періодично подає Асоціація алергологів України на своєму сайті "Разом проти алергії". Таким чином, людина, яка знає, від чого має алергію, може собі спланувати літо, знати де можна відпочити і уникнути впливу алергенів.

За останні 10 років методи лікування алергії практично не змінилися, щоправда збільшилася кількість алергенів, які виробляють в Україні. Скажімо єдине в країні вінницьке підприємство „Імунолог” виробляє понад 150 видів алергенів. Харчові алергени дешевші, найдорожчі – алергени комах.

Згідно з резолюцією Генассамблеї EAACI (Европейської Академії алергології і клінічної імунології) та беручи до уваги 60-річний досвід українських алергологів, реально допомогти при алергії може тільки специфічна алерговакцинація (САВ). Оскільки вона здатна обірвати перебіг алергії, зупинити її і не поглиблювати наслідків, викликавши на 5-10 і більше років ремісію. При алергічному риніті таке лікування ефективне у 80- 95% випадків, при бронхіальній астмі - у 70-90% випадків, а якщо йдеться від алергії на укуси комах, то врятує від смерті при інсектній алергії у 100% випадків.

Суть алерговакцинації в тому, що лікування проводиться тим самим алергеном, який і викликав алергію. Пацієнту проводять серію щеплень розчином алергену, починаючи з дуже малих розведень. Концентрацію алергену поступово збільшують. Від цього в організмі поступово виробляється нечутливість до нього. У більшості випадків після лікування алергія тривалий час не турбує.

- Найкращий ефект від вакцинації тоді, коли людина має “стаж” хвороби до 5 років, — каже алерголог Олена Федорова. — В такому випадку щонайменше 3-5 років хворий не буде згадувати про колишню алергію. Метод потребує терпіння як від пацієнта, так і від лікаря, тому що лікування проводиться мінімум рік.

Що полегшить стан алергіка

  • менше бути на вулиці у вітряний день;
  • коли провітрюєте кімнату, повісьте на вікно мокре простирадло, це допоможе дещо затримати алергени з повітря; вдома частіше робіть вологе прибирання;
  • алергени мають властивість осідати на шкіру і одяг, тому прийшовши з вулиці, треба одразу прийняти душ і змінити одяг;
  • алергіку треба робити так званий носовий душ, адже алергени, як їжачки, чіпляються у слизових і тримаються там, тому їх потрібно навчитися змивати. Для цього підійдуть аптечні пульверизатори з ізотонічним розчином солі, морська вода, можна і звичайною пипеткою закапати кип’ячену воду і потім видути носика;
  • засоби для зняття симптомів алергії має призначити лікар.

* за інформацією алерголога Олени Федорової

Коли цвітуть рослини-алергени

Червень - липа, вівсяниця.

Липень-серпень - липа, кропива, щавель, ревінь.

Кінець липня - амброзія, циклахема.

Вересень - лобода.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    08.06.2016 г. на сайті Полтавської міської ради http://www.rada-poltava.gov.ua/petition/129/  зареєстровано петицію про обмеження висадження дерев-алергенів у м.Полтаві. Необхідно зібрати 250 голосів за 60 днів (до 08.08.2016 р). для прийняття петиції до розгляду. З Вашою допомогою це реально! Прохання до всіх (незалежно від місця проживання): проявіть свою позицію, залиште голос у підтримку петиції та підтримайте ініціативу полтавчан! Витратьте 2 хв. Та розкажіть знайомим!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up