Чи безпечна вакцина БЦЖ для тернополян і чи варто робити дітям щеплення

Чи безпечна вакцина БЦЖ для тернополян і чи варто робити дітям щеплення

Дитячі інфекційні захворювання викликають не менш небезпечні ускладнення, ніж сама імунізація, вважають лікарі. Кажуть, що всі препарати є якісними. Однак батьки переконані – щеплення є небезпечними для здоров’я малюків.

Робити чи не робити щеплення дитині? Це питання фактично стало риторичним для більшості сучасних випадків. Попри всі переваги імунізації громадяни побоюються побічних ефектів неякісної вакцинації. У ЗМІ та мережі все частіше з’являються новини про те, як здорові діти після щеплення втрачали шанс на повноцінне життя.

А два тижні тому на Сумщині трапився неприємний інцидент. На третій день після пологів помер малюк. Медики запідозрили неякісні вакцину БЦЖ. Того ж дня Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками тимчасово заборонила болгарський препарат – ліофілізовану /BGG VACCINE FREEZE-DRIED серії 297. Його виготовляє компанія BB-NCIPD Ltd. По всій країні залишки цієї вакцини, згідно з розпорядженням, помістили в  карантин. Однак уже через кілька днів на офіційному ресурсі Міністерства охорони здоров'я з'явилася інформація, що смерть дитини настала не через вакцинацію, тож вакцину БЦЖ повернули в заклади.  

Про те, чи були побічні ефекти після проведення імунізації даною вакциною в Тернополі, ми поговорили під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин» минулої п’ятниці. Гість програми – заступник директора комунального некомерційного підприємства Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Володимир Кучма зауважив, що смерть дитини в Сумській області не пов'язана з проведенням щеплення вакциною БЦЖ. Тож і в Тернополі цей препарат після карантину знову повернули в медичні заклади.

Відео дня

- Ми мали близько 1000 доз, приблизно 300 доз вже використали до моменту, коли трапився негативний інцидент на Сумщині, - каже він. – Держлікслужба надіслала повідомлення про поміщення її в карантин, але вже через два дні після ретельного аналізу випадку в Сумській області, дала дозвіл на ї подальше застосування. Розслідування випадку вказує, що смерть дитини не пов’язана з вакцинацією, такий висновок ми отримали. Від введення болгарської вакцини БЦЖ тернопільським малюкам побічних ефектів не зафіксували. Колись ми мали данський препарат, тоді справді були проблеми – зареєстрували 20 бецежитів (запальний процеси, коли в місці введення вакцини розвивався абсцес чи збільшувались лімфоузли – прим. авт.). Це свідчило, що вакцина – досить агресивна, ми подавали термінові повідомлення про негативні випадки в МОЗ. Фтизіатри довели, що данський штам не підходить для людей з України. І як наслідок – вакцину вилучили з обігу в нашій країні.

Ви можете повністю переглянути запис онлайн-чату за посиланням: https://te.20minut.ua/Zdorovya/cherez-smert-nemovlyati-zaboronili-vaktsinu-btszh-a-vi-doviryaete-sche-10678177.html.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Маруся

Які можливі побічні реакції від вакцинації?

Володимир Кучма

Вакцина – як і будь-який інший медичний препарат, має ряд побічних ефектів. Навіть анальгін чи аскорбінова кислота можуть спровокувати виникнення алергії чи інших реакцій.

 

Від редакції

Кому, як і за яких умов можна проводити імунізацію? Які умови потрібно забезпечити для огляду маленьких пацієнтів?

Володимир Кучма

Педіатр разом із батьками повинен обрати оптимальний період, коли дитину можна провести профілактичне щеплення. При цьому він повинен враховувати можливі хронічні недуги та інші фактори, які можуть викликати ускладнення після проведення імунізації дитини.

 

Наталія

Зараз якраз період респіраторних вірусних інфекцій. Через скільки часу після повного одужання дитини їй можна робити щеплення?

Володимир Кучма

Згідно з наказами МОЗ №551 та №595, контакт з інфекційними хворими не  протипоказання для проведення щеплення. Хоча краще почекати 7 днів, цей період – якраз інкубаційний період, коли можуть з’явитися симптоми ГРВІ. Якщо сама дитина перехворіла, 5-7 днів – період, коли організм піднімає імунну систему та вже може виробляти антитіла після проведення щеплення. Інакше від імунізації толку не буде.

 

Ляля

А чому вакцини – то французькі, то болгарські, то індійські, то російські? Де українські?

Володимир Кучма

На жаль, після розпаду Союзу, в Україні не залишилось жодного заводу, які спеціалізуються на виготовленні вакцин. Збудувати нові – не так просто. Адже такі підприємства – це зона підвищеного ризику, яка повинна бути подалі від людей. Крім того, у своїй роботі вчені мають використовувати біологічний матеріал – коні, свині, вівці, щоб проводити ряд досліджень, спостерігати за реакцією і робити висновки, чи може препарат бути безпечним для людей. Іноді процес виготовлення вакцини тривати два-три роки. А сама технологія виробництва  досить кропіткою та дороговартісною. Ми, українці, таких коштів не маємо, тож мусимо купувати в інших країн. До того ж, усі вакцини у світі повинні обов’язково отримати сертифікат Всесвітньої організації охорони здоров’я.

 

Софія

Що вказує на те, що ускладнення дала саме вакцина, а не щось інше?

Володимир Кучма

Усі вакцини є сертифіковані і безпечні для використання. Виробники можуть продати на зовнішній ринок не більше 15% від загального обсягу. Вони повинні, у першу чергу, забезпечити вакциною своїх громадян. Тому досить часто МОЗ України вишукує препарати за кордоном. Є цілий відділ, який займається саме постачанням препаратів.

Усі вакцини, які приходять в Україну, перевіряє ще й Держлікслужба. Там  є дослідний центр, де проходить перевірка і тестування препарату. І лише після того наявні взірці передають у медичні заклади по всій країні.

 

Helga Soloha 
Чи стає щеплена людина володарем антитіл і чи може вона заразити чи інфікувати якимось чином не щеплену людину?

Володимир Кучма

У разі, якщо дитина була здорова, то після проведення мають виробитися антитіла до конкретного захворювання. Вона не може бути заразною для інших. Це доведено науковцями. Усі щеплення наразі проводимо лише іннактивованою вакциною, тобто «неживою». Після її введення не може виникнути захворювання, адже немає живого збудника.

 

Мама

Чи можуть нещеплені діти відвідувати школи і садки?

Володимир Кучма

Є закон України  «Про захист населення від інфекційних захворювань», стаття 15-16 говорять, що діти, які не отримали жодного із обов’язкових профілактичних щеплень (коклюш, дифтерія, правець, поліомієліт, кашлюк, кір, паротит, краснуха, туберкульоз), відвідувати дошкільні навчальні заклади не можуть. Втім, є зноска – якщо є період епідемічного благополуччя, то рішенням спеціальної комісії ці діти отримують право відвідувати навчальні заклади. Такі комісії наразі створені при всіх педіатричних відділеннях Тернополя. У жовтні минулого року в нас закінчився період епідемічного благополуччя по кору, тож у місті заборонили відвідувати освітні заклади тим особам, які не мають  профілактичних щеплень від цього захворювання.

 

Від редакції

З іншого боку, така заборона є порушенням права дитини на здобуття освіти.

Володимир Кучма

Окремі батьки навіть подавали в суд, однак це нічого не змінило. Кір прогресує, географія його розповсюдження виросла. І в Києві, і в Одесі прийняли аналогічні Тернополю рішення. Вони є законними.

 

Helga Soloha 

Чому наша держава не подає судові позові за недоброякісні вакцини від постачальників? Або проблема все-таки не в вакцинах, а в некомпетентності наших лікарів, які не проводять належну діагностику дітям?

Володимир Кучма

Держава не може подавати судові позови, адже всі вакцини сертифіковані Всесвітньої організацією здоров’я, ми проводимо і власну перевірку. На жаль, ми і надалі знаходимось у ролі прохача.

Усі побічні реакції від вакцини прописані у її сертифікаті. Підвищення температури тіла чи біль у тій ділянці, куди її ввели, рахується у світі нормальною реакцією, яка не потребує спеціального лікування.

Наші лікарі наголошують батькам, які підписують інформовану згоду перед проведенням щеплення, повідомляти про будь-які зміни в стані дитини. Дільничний лікар, оглянувши дитину, визначить, чи це – місцева реакція, яка передбачена інструкцію до препарату, чи це післявакцинне ускладнення, яке потребує лікування. Повідомлення про побічну дію щеплення в Держлікслужбу може подати не тільки медик, а й батьки. Зразки звернень є у вільному доступі в Інтернеті.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up