Чи будуть першачки проходити медогляд перед школою цього літа

Чи будуть першачки проходити медогляд перед школою цього літа
Діти теж пробували "провести" огляди дорослих. У такій формі їм демонструють: лікар - це не страшно

Здорові чи ні? Процедура огляду дітей перед школою має бути спрощена. Як саме видаватимуть довідки, чи потрібно буде проходити вузьких спеціалістів, розповіли у КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня".

До початку нового навчального року залишилося трішки більше місяця. Поки точаться дискусії, чи почнеться рік традиційно у шкільних класах, чи перед моніторами комп’ютерів вдома, відкритим лишається і питання профоглядів. Адже першачки, а також учні інших класів обов’язково мають пройти огляд у спеціалістів та отримати медичні довідки про стан здоров'я.

Як було раніше?

Майбутні першокласники, як і інші учні навчальних закладів, мають проходити обов'язковий медичний огляд. Його здійснюють з метою виявлення у них захворювань, їх спостереження, подальшого лікування та реабілітації і запобіганню масовим інфекціям у дитячому колективі.

Відео дня

Медичний огляд проводять у присутності батьків. Для його проведення необхідно звернутися до лікаря сімейної медицини, педіатра первинної ланки медицини, з яким підписано декларацію.

- Сімейний лікар, відповідно до наказу МОЗ України, від 16.08.2010 року № 682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» (зі змінами), видає направлення на огляд вузькими спеціалістами, куди входять в обов'язковому порядку: окуліст, хірург, ортопед, стоматолог, невролог, - пояснює медичний директор з поліклінічної роботи КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Володимир Кучма. – Учню видають довідку форми № 086-1/о – це Довідка форми № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов'язкового медичного профілактичного огляду». Також школярам потрібно мати довідку форми № 063/о "Карта профілактичних щеплень". Вона містить інформацію про проведення вакцинації чи ревакцинації, а також здійснення туберкулінових проб. Дані з цієї довідки дозволять медичним працівникам навчальних закладів ознайомитись з наявністю чи відсутністю щеплень у конкретної дитини.

Раніше у період із січня по 15 жовтня майбутні першачки мали можливість пройти профогляд та надати всі довідки у заклад, де планують здобувати освіту. Зазвичай, каже Володимир Кучма, до кінця травня вже 90% учнів проходили обстеження. Цьогоріч ситуація ускладнилася через епідемію коронавірусу.

Не змогли також вчасно пройти огляд у спеціалістів учні 5-х класів, віком 14-15 років, дівчата – у 16 років, хлопці – у 17 років.

Профогляди – під забороною

Медичні заклади до закінчення карантину профілактичних оглядів для дітей не проводять. Поки що чекають роз’яснень від МОЗ до 31 липня, уточнює Володимир Кучма.

- Це питання вирішують на рівні міністерства, згодом ми можемо прийняти рішення і на місцях. Можливо, роз’яснення будуть раніше, ніж 31 липня, - припускає пан Кучма.

До слова, міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що діти мають пройти обстеження у певних лікарів перед початком навчального року. І, швидше за все, процедура буде спрощеною. Як усе відбуватиметься?

- Можливо, буде наступний варіант – батьки звертатимуться до педіатрів, із якими в них укладені декларації. Лікарі оглядатимуть дитину та видаватимуть довідки необхідного зразка для навчальних закладів. При потребі педіатри можуть скеровувати учнів до вузьких спеціалістів чи на додаткові обстеження. Такий метод може бути цілком прийнятним. Адже ми зможемо уникнути скупчення людей у поліклініках.

Чи встигнуть оглянути?

Якщо все ж буде вказівка – провести профогляди за звичним сценарієм, то часу на це залишається обмаль.

Щороку міська поліклініка приймає приблизно 2500-2700 майбутніх першачків. Учням інших класів призначають огляди протягом року в різні місяці, аби уникнути черг та скупчення людей.

- Але навіть першачків ми не зможемо оглянути за такий короткий проміжок часу, до вересня. Час огляду у одного спеціаліста не може бути менше 10 хвилин. Навіть якщо ми будемо працювати у дві зміни, то за день спеціалісти зможуть оглянути не більше 70 дітей. А за місяць – приблизно півтори тисячі, а в нас їх значно більше, - говорить Володимир Кучма.

Саме тому варіант огляду дітей у педіатрів лишається цілком прийнятним, зважаючи на карантин та ситуацію із коронавірусом. Але як все відбуватиметься? Точної відповіді наразі немає. Чекаємо до 31 липня. Якщо роз’яснення будуть раніше, то ми повідомимо вас про це на шпальтах газети та сайті "20 хвилин".

 

Контакти

Усю інформацію ви можете отримати, зателефонувавши не "гарячу лінію": (0352) 52-34-98.

А також на офіційних сторінках Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" у Іnstagram та Facebook.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (34)
  • Светлана Демченко

    Только прошли.буквально 10 минут заняло
  • Юлия Клипенко

    уже!!!!!
  • Виктория Багрянцева

    Мы тоже уже все прошли
  • Юлия Гонзерова

    Давно прошли
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up