Чому поліомієліт може бути смертельним та чи безпечна вакцина, розповіли тернопільські лікарі

Чому поліомієліт може бути смертельним та чи безпечна вакцина, розповіли тернопільські лікарі
  • Поліомієліт - гостре інфекційне захворювання, яке може перебігати з ураженням центральної нервової системи, викликати паралічі та  призводити до смерті.
  • Ліків від цієї страшної хвороби не має. Тому лікарі закликають вакцинуватись.

- Цього року в світі було зафіксовано випадок хвороби, незважаючи на те, що її у світі її вважають  знищеною. - каже лікар-імунолог, доцент кафедри педіатрії №2 Тернопільського медуніверситету Наталія Галіяш. - Всесвітня організація охорони здоров'я проводить кампанію щодо винищення дикого вірусу поліомієліту з поверхні Землі. Схожа кампанія проводилась у 1970-х роках  і вона успішно знищила вірус.

Велика вірогідність зараження вірусом все ж залишається.  У підвищеній зоні ризику - діти. За словами лікарів, вірус, що викликає хворобу, може проникнути в організм, якщо недостатньо ретельно помити руки або з'їсти брудні овочі чи фрукти. Вірус передається від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. 

- Лікування від вірусу в світі не існує, - говорить Наталія Галіяш. - Існує ефективна профілактика у вигляді вакцинації. Щеплення проводиться згідно з календарем профілактичних щеплень для дітей в 2, 4 та 6 місяців. Перші два щеплення ми робимо інактивованої поліовакциною, яка не містить жівих вірусів, тому є абсолютно безпечно. Третя вакцинація - оральна з живими клітинами у вигляді крапель.

Відео дня

За словами лікарів після трьох доз вакцити у дитини виробляється повний імунітет до хвороби. Медики переконують, що профілактичні щеплення є абсолютно безпечними, а усі антивакцинальні кампанії спрямовані на поширення інших дороговартісних ліків.

- Ми закликаємо батьків відповідально ставитись до вакцинації, адже від цього залежить здоров'я та життя вашої дитини, - наголошує Наталія Галіяш. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up