Дистонії, авітамінозу, дисбактеріозу не існує: терапевт

Дистонії, авітамінозу, дисбактеріозу не існує: терапевт

15-20% пацієнтів лікують не те, що потрібно, купуючи ліки, які не зашкодять, але і не допоможуть

Чули по радіо рекламу послуг, які лікують такі „проблеми”, як, наприклад, опущення шлунка? Лікарі натомість пояснюють, неіснуючих діагнозів - десятки.

Найбільше медицина і фармбізнес спекулюють на проблемах шлунково-кишкового тракту, так званій вегето-судинній дистонії та імунітеті.

  • Чимало діагнозів, які ставлять лікарі в Україні, і Тернополі зокрема, немає ні в українських, ні у західних класифікаціях. Ці діагнози характерні лише для пострадянських країн, - розповідає терапевт Василь Олійник. - Очолює цей список вегето-судинна дистонія (ВСД), інша назва нейро-циркуляторна дистонія (НЦД). Цей діагноз в офіційній класифікації в Україні є, але його немає в західних класифікаціях. Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що такого діагнозу, як ВСД, не існує.

 

Відео дня

Коли гору беруть емоції

Діагноз „вегето-судинна дистонія” переважно пишуть неврологи, нейро-циркуляторна дистонія - терапевти, кардіологи та інші медики, але, по суті, йдеться про одне й те саме.

Суть ВСД у тому, що симптомів є багато, але ніяких змін ні в аналізах, ні в обстеженнях немає. Якщо є багато скарг без іструментального підтвердження, наші лікарі кажуть, що це ВСД.

Симптоми ВСД можуть бути найрізноманітнішими, зазначає лікар: від запаморочення, головного болю, втоми, відчуття холоду, пітливості, до болю в серці, задишки, відчуття нестачі повітря. До таких симптомів у лікарів на Заході і пострадянських лікарів різне ставлення. Західна медицина називає ці прояви неврозом і зараховує їх до психо-соматичних проблем. Таких хворих лікують психіатри чи сімейні лікарі, призначають антидепресанти або інші психотропні препарати. У нас ВСД лікують і сімейні лікарі, і неврологи, і кардіологи, і інші медики, хоча вони розуміють, що в основі - розлад нервової системи. Препаратів, які нібито лікують ВСД, багато.

- Це універсальний діагноз, який ставлять пацієнту, в якого симптомів багато, а об’єктивних змін майже немає, - зазначає Василь Олійник. -  Коли розбиратися з симптомами немає часу і є чітке усвідомлення того, що пацієнт занадто емоційний, лікарі використовують такий компромісний діагноз, як ВСД. Ми живемо в дуже консервативному суспільстві, де звертатися до психіатра соромно, де пацієнт може сприйняти призначення консультації у психіатра як образу. Тому, щоб цього не робити, пишуть ВСД і нібито лікують її самі. Часто цей діагноз є єдиним у картці пацієнта. А хворі можуть перебувати на стаціонарному лікуванні, витрачають гроші платників податків, бюджет лікарні йде на те, щоб утримувати такого пацієнта. Тобто виникає питання доцільності перебування такого хворого у стаціонарі, якщо він може лікуватися амбулаторно. Тут треба йти методом виключення – якщо не знаходимо об’єктивних змін в аналізах чи обстеженнях, пацієнта має проконсультувати психіатр.

 

Спекулюють на бактеріях

Другий діагноз, яким часто невиправдано користуються пострадянські лікарі, це дизбактеріоз.

- Під цим діагнозом зазвичай ховається загадкове порушення мікрофлори кишківника, інколи шкіри, - пояснює Василь Олійник. - Часто цю проблему пов’язують із прийомом антибіотиків.

У принципі, є ймовірним розвиток справжнього дизбактеріозу, який загрожує життю, суперінфекціями, але в більшості ситуацій - на 99% - проблема є надуманою.

- Часто такий діагноз пацієнти ставлять самі собі, і що найгірше – фармацевти, - каже співрозмовник. - Як лікувати якісь незрозумілі проблеми шлунково-кишкового тракту, часто вирішують на рівні аптеки. У нас модно лікуватися в аптеках, бо аптекарі, на думку багатьох тернополян, найкраще розбираються в ліках. Є велика довіра до формацевта і невелика довіра до лікаря.

За словами терапевта, питання дизбактеріозу штучно підігрівається і фармацевтами, і фармкомпаніями, які займаються біологічно активними добавками. Дуже агресивно популяризують різні препарати, які містять у своєму складі кисло-молочні бактерії, біфідумбактерії, що можуть відновити баланс нібито втраченої рівноваги в мікрофлорі кишківника. Кажуть, що вони можуть лікувати не тільки ці проблеми, а й покращувати імунітет. Тут є великі бізнес-інтереси і проблему створюють штучно, драматизують наслідки і дають ключ до її вирішення, нав’язуючи БАДи.

- Насправді проблеми немає, бо для того, щоб справді настала повна стерильність кишківника, треба тривалий час приймати комбінацію з двох-трьох сильних антибіотиків, - пояснює терапевт. - Якщо пацієнт приймає антибіотик у стандартних дозах, таких проблем не виникає. У жодному світовому стандарті лікування немає вказівки, що потім додатково потрібно підселяти якісь бактерії чи відновлювати рівновагу, тобто додаткових препаратів не призначають.

Лікар зазначає, що тепер багато спекуляцій діагнозами і призначенням непотрібних ліків стосується шлунково-кишкового тракту.

- Справжні проблеми – це виразкова хвороба, ерозії шлунка чи дванадцятипалої кишки, рефлюксна хвороба, запальні проблеми шлунка і дванадцятипалої кишки, утворення камінців у жовчному міхурі, вірусні і токсичні гепатити, хвороба Крона – все інше вкладається у систему психосоматичних захворювань, - каже Василь Олійник. - Це є емоційні розлади, які проявляються проблемами внутрішніх органів, які не знаходять підтвердження на жодному з інструментальних обстежень чи якихось змін в аналізах. Вони є проблемою емоційною, проблемою нервової системи, а не проблемою шлунково-кишкового тракту. Такі проблеми не потребують лікування препаратами, які мають стосунок до кишково-шлункового тракту.

 

Зробіть аналіз крові

Багато спекуляцій є навколо призначення комплексних вітамінів та мікроелементів. Поширеним неіснуючим діагнозом є авітаміноз, який лікарі ставлять для пацієнтів, котрі перехворіли на застуду, вагітним тощо.

  • Насправді дуже рідко у повсякденному житті зустрічаються пацієнти з авітамінозом, тобто повною відсутністю певного вітаміну, наприклад з цингою, коли недостатньо вітаміну С, - каже лікар.  

Що ж до дефіциту мікроелементів, то тут ще більше спекуляцій.

- Аби розставити всі крапки над „і”, насамперед варто зробити аналіз крові, який може виявити нестачу чи надлишок тих чи інших мікроелементів, наприклад, калію, магнію, заліза, - зазначає лікар. - Тоді можна точно знати, чи потрібно додатково вживати певні препарати чи ні. Крім того, вітаміни А, Д, Е - жиророзчинні і можуть акумулюватися в організмі. Тож може бути передозування, а це небезпечно. Насправді користь від мікроелементів чи вітамінних комплексів є спекулятивною. Немає жодного дослідження, в якому йшлося б про те, що вживання тих чи інших полівітамінних комплексів покращить якість життя чи продовжи його тривалість. Натомість є ситуації, які потребують призначення конкретної групи вітамінів, наприклад, при нейропатії, анемії призначають вітаміни групи В.

 

Масаж шлунок не вправить

  • Насправді немає такого діагнозу, як „опущення шлунка”, й анатомічно це не підтверджується жодними інструментальними методами, дослідженнями, - зазначає лікар. - Тим більше, немає і маніпуляцій – масажу чи інших впливів на той „опущений шлунок”, які могли б підняти його положення і тим самим налагодити роботу. Н можливо масажем чи іншим механічним способом якось повпливати на шлунок. Те ж стосується „опущення” нирок. Немає такого діагнозу ні в нас, ні на Заході.

Проблема шлаків теж є надуманою і спекулятивною, вважає Василь Олійник. Ніхто не може сказати, що таке шлаки, де вони містяться, як і чим їх можна виганяти.

  • Лікар, звичайно, не напише такого діагнозу, але такі терміни використовують ті, хто хоче бути дотичним до медицини, - зазначає терапевт. - Вони дозволяють собі вживати такі слова, лякати пацієнтів. Але що таке шлаки, не скаже ні один цілитель у лапках чи без. Вся суть у тому, що як ключ до вирішення проблеми пропонують БАД, нібито цілющий препарат, який обіцяє позбавити людину від того, чого немає.

За очищення організму відповідають нирки, печінка і шкіра. І якщо є проблема, потрібно лікувати ці органи. У дуже серйозних ситуаціях для очищення призначають гемодіаліз, апарати штучної нирки, які відфільтровують токсичні речовини.

- Багато БАДів мають складники з жовчогінною дією або змінюють якісний склад жовчі, - зазначає лікар. - Але не обстеживши попередньо пацієнта, не з’ясувавши, чи є в нього камені у жовчному міхурі, можна спровокувати вихід камінців у жовчеві протоки чи механічну жовтяницю. Це може бути показом до невідкладної операції. Тому, перш ніж займатися очищенням печінки, необхідно обстежитися хоча б на УЗД-апараті і з’ясувати, чи немає камінців у жовчному міхурі і жовчних шляхах, тобто чи можна дозволяти собі такі „чистки”.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Александр

    Антибиотикоассциированой диареи тоже не существует или Бери-бери- это миф?  Доктор не передергивайте. Я понимаю , что мы сейчас будет лечить только покоем как учит фельдшер из США.
  • Анонім

    Жахлива дурня! Ще б якийсь фельдшер недовчений про таке собі балакав- то було б пів біди лиха. Але ж ні- кажуть, лікар!. Жах! Тернополяни, не читайте більше цього автора!
  • Mamont Serg

    Пані автор, а хто такі "формацевти"? Перш ніж вказувати на помилки нашої медицини, розберіться з Вашим Word`ом. Огидно читати неграмотний текст, який Ви самостійно не дали собі ладу вичитати від помилок і опубликували
  • Щепанська Оксана

    із більшістю статті згідний(особливо про масаж шлунку), однак рекомендую пану Олійнику краще вивчити  у зарубіжній літературі питання дисбактеріозу (дисбіозу кишечника) що виникає і після прийому терапевтичних доз антибіотиків
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up