Чому дітям та вагітним постити не можна

Чому дітям та вагітним постити не можна
Вагітна Юлія Самсонюк (27 р.) посту не дотримується, оскільки страждає від анемії. Однак кілька разів на тиждень трішки змінює свій звичний раціон - замість м’яса їсть більше фруктів та овочів

З 2 березня розпочався Великий піст. Дотримуватися його корисно не лише релігійним людям, а й тим, хто просто хоче очистити й оздоровити свій організм. Як говорив Василій Великий: «Піст завжди корисний для того, хто його приймає з радістю». Однак деяким категоріям населення постити не варто. 

Є особливі категорії населення, для яких часткове дотримання посту може бути особливо корисним. Зокрема це люди, які мають серцево-судинні захворювання і діабетики. Проте повне обмеження їжі тваринного походження протипоказане людям, які страждають на анемію, а також тим, хто мав операцію або лікується від гострих інфекційних хвороб.

Пісний раціон небажаний і для інших вразливих категорій населення - дітей, підлітків, осіб похилого віку, вагітних жінок, розповідає лікар-дієтолог Наталія Суслова.

- Важка їжа, яку ми споживаємо взимку, - висококалорійна. За зиму людина набирає близько 10% зайвої ваги. Відповідно, частіше виникають ускладнення різних хвороб, в організмі накопичуються шкідливі речовини через неправильне харчування, - коментує спеціаліст. - Піст корисний як для тіла, так і для душі. Коли ви споживаєте виключно рослинну їжу, багату на клітковину та пектини, з організму виводяться шкідливі речовини, накопичені протягом зими. Однак, відмовляючись від певних продуктів, потрібно компенсувати брак енергії в організмі за рахунок вітамінів та інших корисних речовин.

Відео дня

Великий піст належить до суворих. Протягом нього не можна вживати продукти тваринного походження: м’ясо, молоко, яйця та вироби, до складу яких вони входять. Також обмежене вживання олії.

- Піст тілесний корисний, але без посту душевного він мало чого вартий, - акцентує пані Наталія. - Постити можна тільки здоровим людям. Піст протипоказаний особам, які не досягли 18-річного віку. Адже у них ще формується нервова, кісткова система тощо. Дитячий організм потребує певної кількості білка, який є у м’ясі, рибі та інших продуктах.

Від суворого посту звільнені вагітні та жінки, які годують грудьми. Адже мама відповідає не тільки за себе, а й за дитину.

- Коли у діток формується нервова, кісткова, серцево-судинна система, всі внутрішні органи, їм просто необхідно отримувати з їжею повний арсенал корисних речовин, особливо тваринного походження, - продовжує лікар. - Вагітні можуть робити розвантажувальні дні раз або два рази на тиждень, споживати менше їжі тваринного походження в перший та останній тижні Великого посту. Замість м’яса у їхньому раціоні повинно бути більше свіжих овочів та фруктів. Доволі часто жінки при надії страждають від анемії - низького гемоглобіну. Тому постити їм дуже шкідливо.

Дотримання суворого посту є відносною забороною для людей похилого віку; а також для важкохворих, особливо тих, кого турбують виразкова хвороба шлунка, гастрити та інші хронічні недуги травної системи; онкохворих; людей з порушенням імунного статусу. Лікарі не рекомендують постити й тим, хто займається важкою фізичною або розумовою працею, тим, хто через певні обставини не може забезпечити себе відповідною їжею - військовослужбовцям, ув’язненим, мандрівникам та іншим категоріям.

Розвантажувальна терапія буде корисною для людей, які хворіють на цукровий діабет. Утім, це повинна бути швидше спеціальна дієта, ніж повна відмова від їжі тваринного походження.

- Вживання продуктів, багатих вуглеводами, може призвести до ще більшого підвищення рівня цукру в крові, - акцентує пані Суслова. - Приміром, у фруктах міститься велика кількість вуглеводів. Тому вони можуть стати причиною загострення недуги. Хворі на цукровий діабет частково можуть, навіть мусять їсти варені й тушковані овочі. Перед тим, як обмежувати себе в певній їжі, краще заздалегідь проконсультуватися з лікарем.

Дієтолог попереджає і про можливі ризики, які можуть виникнути уже під час святкування Великодня. Адже різка зміна раціону може спричинити сильний стрес для організму. Тому потрібно обережно виходити з Великого посту, аби не спровокувати розлади в організмі.

 

Як правильно вийти з посту:

1. За святковим столом варто припинити їсти ще тоді, коли є невелике відчуття голоду.

2. У перші дні необхідно обмежити споживання тваринної їжі - не більше 150-200 г м'яса.

3. Краще віддати перевагу рибі та продуктам рослинного походження - фруктам, овочам, виробам зі злаків.

4. Не можна вживати алкоголь на голодний шлунок, після посту його кількість слід зменшити у два-три рази.

5. Додавання риби та м'ясних продуктів до пісних страв має відбуватися поступово та збалансовано.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • тарас

    піст це поняття релігійне - до чого тут інструкції від дієтолога
  • Ната Лия

    Пістити взагалі шкідливо!!!!всім!!!Піст,це духовне поняття ,а не гастрономічне!!!!
  • David Starr

    Піст придумали для тих, что не вміє правильно харчуватись. Якщо змінити спосіб життя - то й піст непотрібен буде, інша справа, що мало хто має силу волі це зробити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up