З 2 березня розпочався Великий піст. Дотримуватися його корисно не лише релігійним людям, а й тим, хто просто хоче очистити й оздоровити свій організм. Як говорив Василій Великий: «Піст завжди корисний для того, хто його приймає з радістю». Однак деяким категоріям населення постити не варто.
Є особливі категорії населення, для яких часткове дотримання посту може бути особливо корисним. Зокрема це люди, які мають серцево-судинні захворювання і діабетики. Проте повне обмеження їжі тваринного походження протипоказане людям, які страждають на анемію, а також тим, хто мав операцію або лікується від гострих інфекційних хвороб.
Пісний раціон небажаний і для інших вразливих категорій населення - дітей, підлітків, осіб похилого віку, вагітних жінок, розповідає лікар-дієтолог Наталія Суслова.
- Важка їжа, яку ми споживаємо взимку, - висококалорійна. За зиму людина набирає близько 10% зайвої ваги. Відповідно, частіше виникають ускладнення різних хвороб, в організмі накопичуються шкідливі речовини через неправильне харчування, - коментує спеціаліст. - Піст корисний як для тіла, так і для душі. Коли ви споживаєте виключно рослинну їжу, багату на клітковину та пектини, з організму виводяться шкідливі речовини, накопичені протягом зими. Однак, відмовляючись від певних продуктів, потрібно компенсувати брак енергії в організмі за рахунок вітамінів та інших корисних речовин.
Великий піст належить до суворих. Протягом нього не можна вживати продукти тваринного походження: м’ясо, молоко, яйця та вироби, до складу яких вони входять. Також обмежене вживання олії.
- Піст тілесний корисний, але без посту душевного він мало чого вартий, - акцентує пані Наталія. - Постити можна тільки здоровим людям. Піст протипоказаний особам, які не досягли 18-річного віку. Адже у них ще формується нервова, кісткова система тощо. Дитячий організм потребує певної кількості білка, який є у м’ясі, рибі та інших продуктах.
Від суворого посту звільнені вагітні та жінки, які годують грудьми. Адже мама відповідає не тільки за себе, а й за дитину.
- Коли у діток формується нервова, кісткова, серцево-судинна система, всі внутрішні органи, їм просто необхідно отримувати з їжею повний арсенал корисних речовин, особливо тваринного походження, - продовжує лікар. - Вагітні можуть робити розвантажувальні дні раз або два рази на тиждень, споживати менше їжі тваринного походження в перший та останній тижні Великого посту. Замість м’яса у їхньому раціоні повинно бути більше свіжих овочів та фруктів. Доволі часто жінки при надії страждають від анемії - низького гемоглобіну. Тому постити їм дуже шкідливо.
Дотримання суворого посту є відносною забороною для людей похилого віку; а також для важкохворих, особливо тих, кого турбують виразкова хвороба шлунка, гастрити та інші хронічні недуги травної системи; онкохворих; людей з порушенням імунного статусу. Лікарі не рекомендують постити й тим, хто займається важкою фізичною або розумовою працею, тим, хто через певні обставини не може забезпечити себе відповідною їжею - військовослужбовцям, ув’язненим, мандрівникам та іншим категоріям.
Розвантажувальна терапія буде корисною для людей, які хворіють на цукровий діабет. Утім, це повинна бути швидше спеціальна дієта, ніж повна відмова від їжі тваринного походження.
- Вживання продуктів, багатих вуглеводами, може призвести до ще більшого підвищення рівня цукру в крові, - акцентує пані Суслова. - Приміром, у фруктах міститься велика кількість вуглеводів. Тому вони можуть стати причиною загострення недуги. Хворі на цукровий діабет частково можуть, навіть мусять їсти варені й тушковані овочі. Перед тим, як обмежувати себе в певній їжі, краще заздалегідь проконсультуватися з лікарем.
Дієтолог попереджає і про можливі ризики, які можуть виникнути уже під час святкування Великодня. Адже різка зміна раціону може спричинити сильний стрес для організму. Тому потрібно обережно виходити з Великого посту, аби не спровокувати розлади в організмі.
Як правильно вийти з посту:
1. За святковим столом варто припинити їсти ще тоді, коли є невелике відчуття голоду.
2. У перші дні необхідно обмежити споживання тваринної їжі - не більше 150-200 г м'яса.
3. Краще віддати перевагу рибі та продуктам рослинного походження - фруктам, овочам, виробам зі злаків.
4. Не можна вживати алкоголь на голодний шлунок, після посту його кількість слід зменшити у два-три рази.
5. Додавання риби та м'ясних продуктів до пісних страв має відбуватися поступово та збалансовано.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 17 квітня 2024
Читати номер
тарас
Ната Лия
David Starr