Для літніх тернополян організовують зустрічі з медиками

Для літніх тернополян організовують зустрічі з медиками

Поміряти рівень цукру в крові та артеріальний тиск, дізнатися корисне для збереження свого здоров’я змогли літні тернополяни на зустрічі з медиками в рамках соціальної ініціативи «Єднання поколінь». Зокрема у середу, 19 березня, в Центрі молодіжних ініціатив ім. Довженка їм розповіли про дефіцит йоду та його наслідки для здоров’я.

Цього разу з тернополянами поважного віку попрацювали доцент кафедри внутрішніх хвороб №1 ТДМУ Людмила Наумова та волонтери-медики - студенти 4-го і 6-го курсу медичного університету.

- Тема йододефіциту менше висвітлена, ніж, скажімо, цукровий діабет, мало людей знають, що таке дефіцит йоду і які його наслідки, – а це не лише призводить до розумової відсталості, а і до зниження функції щитоподібної залози, яка повністю відповідає за стан нашого організму, наші емоції, наш настрій. Нема такого аспекту, за який не відповідала би щитоподібна залоза, - зазначила Людмила Наумова. - Поповнення запасів йоду допоможе уникнути проблем із щитоподібною залозою , адже йод є складовою гормонів щитоподібної залози. Якщо нема складової – немає цієї цеглинки, нема з чого утворюватися гормонам щитоподібної залози. Це елементарний метод, коли за допомогою вживання додаткової кількості йоду, можна вберегти себе від низки захворювань.

Відео дня

Щоб покривати денну потребу організму в йоді, як зазначила лікар, достатньо з’їдати 100 г морської капусти. Також найбільше йоду в червоній рибі, ікрі, морерподуктах, але оскільки ці продукти не є доступними для більшості населення, тому фармація пропонує препарати йоду для людей різного віку з достатньою дозою йоду – чи це йдеться про дітей, чи вагітних, чи людей середнього чи старшого віку. Призначити їх має лікар.

Дефіцит йоду – це передумова до захворювань щитоподібної залози, наголосила лікар. Найбільш відоме з них – гіпотиреоз, який веде до зниження функції щитоподібної залози.

У багатьох країнах для масової профілактики нестачі йоду збагачують продукти щоденного споживання йодом. Так у нас в магазинах можна купити йодовану сіль, йодоване молоко, за кордоном є йодований хліб та олія. Ці продукти до певної міри покривають нестачу йоду.

- Єдине, що категорично не можна робити для профілактики йододефіциту – це мастити на тілі йодну сітку, - зазначила лікар. – Адже відбуватиметься передозування йоду, а це може зашкодити людині. Цим можна наробити катастрофу для своєї щитоподібної залози, спровокувавши так зване йодіндуковане захворювання. Ви ж не знаєте, скільки йоду поглине організм,а доза може бути в тисячу разів більшою.

Серед вищих навчальних закладів міста саме медуніверситет є найактивнішим учасником в проекті «Єднання поколінь», зазначила керівник соціальної ініціативи «Єднання поколінь» Ольга Гордієнко. – Завдяки медуніверситету ми можемо зустрічатися з багатьма медиками - уже була зустріч з невропатологом, тепер відбулася з ендокринологом, будуть зустрічі з психіатром, урологом. Графік у нас дуже насичений і за це велика подяка університету, бо це дуже велика робота, - зазначила вона.

Після зустрічі усім бажаючим студенти-волонтери медуніверситету виміряли рівень цукру і артеріальний тиск.

- Цукровий діабет займає перше місце серед ендокринологічних захворювань, - зазначила Людмила Наумова. - Згідно із статистикою, до 2025 року практично кожен  буде мати якісь розлади вуглеводневого обміну. Щороку кількість хворих на цукровий діабет зростає і саме раннє виявлення дає можливість запобігти виявленню ускладнень. Коли йдеться про старших людей, то для них характерне виникнення діабету без симптомів. В них частіше проявляється це захворювання з серйозних ускладнень – а це інфаркт, інсульт, діабетична стопа. І коли пацієнти звертаються з цими проблемами, в них виявляють суттєве перевищення рівня цукру.  Тому потрібно якомога раніше виявити цю проблему і скерувати пацієнта чи до сімейного лікаря, чи до ендокринолога, щоб запобігти виникненню ускладнень.

Тепер дещо змінилися норми рівня глюкози в крові, зазначила Людмила Наумова. Для молодших людей нормальний рівень глюкози в крові вважається в межах 3,3-5,5 ммоль/л. Для людей після 60 років нормальним вважається цукор в крові до 6,7 ммоль/л.

- Цукор треба міряти натще, а також має значення рівень цукру через дві години після прийому їжі, цю глікемії ніхто ніколи не визначає, а саме вона є причиною важких ускладнень цукрового діабету, - пояснила фахівець. - Якщо немає особливих пересторог, достатньо перевіряти цукор раз на три місяці. Ідеальний параметр – це є глікований гемоглобін, який перевіряють раз на три місяці. 

66-річна тернополянка Іванна Бай розповідає, що часто приходить на зустрічі ініціативи «Єднання поколінь».

- Це важливо для мене, - каже пані Іванна. - По перше – це спілкування, багато нового дізнаєшся, це і екскурсії, і цікаві зустрічі, вдома тієї інформації не дізнаєшся. Це і позитивні емоції, тут усе позитивно, йдеш додому з гарним настроєм. Сьогодні була можливість поміряти цукор і тиск, і я задоволена результатами, у мене все в нормі. Останній раз цукор міряла три місяці тому.

Де і коли у Тернополі відбуваються зустрічі ініціативи «Єднання поколінь»

Соціальна ініціатива «Єднання поколінь» - це можливість бути активним та мати багато друзів, зазначають її організатори. Людей поважного віку Тернополя запрошують на щотижневі тематичні зустрічі, лекції про важливі речі, концерти, зустрічі з громадськими діячами та відомими творчими людьми, перегляд фільмів, майстер-класи, консультації спеціалістів та для спілкування з учасниками ініціативи відбуваються за таким розкладом:

- у вівторок і четвер о 15.00 — бібліотека-філія для дорослих, вул. Миру, 4 а;

- у вівторок і четвер о 16.00 — Еко-бібліотека для дорослих, проспект Злуки, 33;

- середа — 13.00 та неділя 14.00 — Центр дозвілля і молодіжних ініціатив ім. Довженка, проспект Злуки, 45.

31 березня буде вихідний у зв'язку з виборами Президента.

Довідки за тел. 067-755-89-68.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • медична сестра

    людмило  в теперішній медицині  можна все не дотримуватись ні стерильності ні правел  забрати апендицит а потім оперувати знову цю ж саму проблему це все що ви змогли навчити  коли вони приходять елементарного не знають такий ви викладач святі гроші моліться за нас

    Людмила reply медична сестра

    А ви знаєте який я викладач? Вам в політику треба. Шикарно вмієте людей брудом поливати. Профі.
  • медична сестра

    в інструкціі написано що одніею парою рукавиць проводити забір крові чи може для кожного мають бути окремі чому студенти не одягненні по формі де працююють на фермі   не  треба розказувати що скільки коштуе ці смужки можливо вже простроченні а ви пані  людмило робити показуху і набиваете собі ціну

    Людмила reply медична сестра

    Шановна пані, межична сестраяка побоялася навіть представитися. Не даремно кажуть що хтось бачить зорі в калюжі, а хтось болото. Студентів ображати не дозволю. Про мене можете думати що завгодно, я сама знаю чого я варта. Діти потратили свій час і добровільно старалися допомогти.  Забір крові глюкометром не передбачає стерильні умови, оскільки контакт з кров'ю мізерний, небезпеки інфікування немає. Це засіб для екстренного контролю цукру. Ви, як медична сестра,  повинні б це знати. Треба було прийти і подивитися як оброблялися рукавички після кожного заміру. І якщо вже чіплятися, то Рукавички одягаються з метою безпеки того хто проколює пальчик!!!! Ризику для пацієнтів не було!!!! Але критикувати завжди легше, як зробити щось самому. Гарного вам вечора і позитивних думок.
  • медична сестра

    що то за стерильність при заборі крові головне повдівали рукавиці скажіть за яким це алгоритмом взагалі втратили страх і стид

    Людмила reply медична сестра

    Шановна пані медична сестра! Забір крові і визначення глікемії за допомогою глюкометр це різні речі. При використанні глюкометра студенти волонтери використовували одноразові голки і тест- смужки. До речі безкоштовно ( ціна 1 смужки від 5 до 25 гривень, якщо ви не знаєте). А рукавички одягнули у зв'язку з інструкціями, які є загальноприйнятими при контакті з кров'ю. Тому в чому ,,втратили страх і стид'' не розумію
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up