Спалюють чи просто викидають: як утилізують використані маски та костюми в лікарнях Тернопільщини

Спалюють чи просто викидають: як утилізують використані маски та костюми в лікарнях Тернопільщини

Щодня, допомагаючи пацієнтам, лікарі змушені носити не тільки захисні маски, які до того ж мають змінюватися дуже часто, але і захисні костюми. А куди ж потім потрапляють такі використані речі та як їх перероблюють?

Журналісти «20 хвилин» запиталися у представників лікарень Тернопільщини, що в закладах роблять з масками після їх використання. А також думку еколога щодо того, як правильно утилізувати такі відходи, аби не нашкодити екології.

«Ретельно обробляємо маски»: Ярослав Чайківський, керівник Тернопільської лікарні швидкої допомоги:

Одноразові захисні маски та костюми утилізуються відповідно до укладеного договору з ліцензованою київською фірмою, яка це все і забирає на утилізацію. Фірма приїжджає по мірі наповненості баку із мішками, які наповнені масками та костюмами. Для таких відходів є спеціальні рожеві мішки, на які клеїмо відповідну стрічку, вони зав'язуються людиною в спеціальному одязі, а потім їх викидають в окремий контейнер. Звісно, перед утилізацією ми обробляємо ці відходи, а також самі мішки, після того, як їх запакували - дезінфікуючим аерозольним розчином.

Відео дня

«Утилізацією займається львівська фірма»: Стефанія Підгірна, головний лікар Монастириської районної лікарні:

Захисні маски та костюми з нашої лікарні ми ретельно дезінфікуємо та складаємо в мішки. У нас укладена угода із Львівською фірмою, яка буде забирати ці мішки на утилізацію. Поки ми тільки дезінфікуємо та складаємо в окремому складі. Щодо звинувачень з приводу того, що ми якось самі спалюємо ці маски, можу сказати тільки те, що лікарня до цього ніякого відношення не має.

"Усе - в окремий контейнер": Галина Юрик, заступник директора з медсестринства Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні:

─ Ми заключили договір з київською фірмою, яка займається утилізацією виробів медичного призначення: халати, шприци, маски, костюми, тощо. В них є відповідні ліцензії та сертифікати. Кожні два тижні приїжджають представники та забирають в нас ці відходи. Для зберігання нам видають міцні сміттєві пакети, які після наповнення ми викидаємо в окремий контейнер. Звісно, що перед тим, як викинути ми всі речі, дезінфікуємо.

«Костюми та маски мають дезінфікувати» Марія Павельєва, завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»:

─ Щодо костюмів та захисних масок в лікарнях, то вони обов'язкво мають бути продезінфіковані перед утилізацією. Часто сама лікарня укладає угоду з фірмою щодо утилізації таких відходів. Проте точно сказати, з якими фірмами співпрацюють лікарні, я не можу.

«Краще утилізувати одразу на місцях»: Орест Сінгалевич, начальник управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА:

─ У лікарнях захисні маски та костюми варто утилізувати методом спалювання. Наскільки мені відомо, лікарні укладають угоди або із спеціалізованими організаціями, які забирають маски та в себе спалюють централізовано, або в самих лікарнях є піролізні установки (утилізують сміття шляхом високотемпературного розпаду важких сполук на більш легкі, не варто плутати зі спалюванням  – прим.). Складність полягає в тому, що за нашими даними, на всю Україну є тільки сім таких організацій. У МОЗ мені розповіли, що лікарні на Тернопільщині мають угоди із львівською фірмою. Проте найкраще було би утилізувати на місцях.

Останні дослідження щодо шкоди масок проводили в Нідерландах. Вони стосувалися стічних вод. Висновки були такими – коронавірус не розмножується в стічних водах, він там гине. Але інше питання, скільки шкоди принесе сама маска, кинута у воду.

Як в інших областях утилізують маски

Згідно з даними, що взяті з вільних джерел, у Львівській області тільки одна фірма має ліцензію на переробку і утилізацію відходів, має всі дозвільні документи і реально займається утилізацією, зокрема шляхом спалювання, – це ТзОВ «Екологічні переробні технології». Багато медичних закладів, при чому не тільки із Львівщини уклали з ними відповідну угоду.

Мер Києва Володимир Кличко повідомив, що всі одноразові медичні маски не  викидають просто так, а їх відповідно дезінфікують та утилізують. Для цього є спеціальний протокол утилізації.

У Луцьку  використані маски, й інше сміття, яке може нести загрозу в період поширення коронавірусу утилізують дещо іншим способом. Замовлено спеціальні захисні ємності для утилізації відходів, що поступають на полігон у період карантину.  По його закінченню почнуться активні  роботи на полігоні, аби спільними зусиллями виправити всі недоліки в його роботі й створити територію твердих побутових відходів, що відповідатиме усім вимогам безпеки.

Нагадаємо, що в Україні існує закон про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • MrGangstarM

    "В Києві мер міста Володимир Кличко заявив, що ..."

    Ви взагалі не читаєте те що пишете?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up