Хвороби, із якими не беруть в армію, повинні бути серйозними

Хвороби, із якими не беруть в армію, повинні бути серйозними
У військкоматах призовники проходять медичний огляд. Після цього у їхню особову справу записують експертне рішення щодо придатності за станом здоров'я. Зі скаргами хлопців направляють на додаткове обстеження в лікувальні заклади
Багато теперішніх призовників шукають різні приводи для того, щоб „відкосити” від служби. Найпопулярніший метод - вчасно “захворіти”. Чим гірша “хвороба”, тим краще.

Насправді ж уникнути служби у Збройних Силах України (далі - ЗСУ - прим. ред.) не так вже й просто. Адже довести наявність серйозних проблем зі здоров'ям потрібно не тільки “своєму” лікарю, із яким легко “порішати”, а й спеціальній медичній комісії, яка функціонує при військових комісаріатах. Зазвичай медики, які там працюють, мають багатий досвід спілкування з тими, хто не хоче бути новобранцем. Під час проходження медогляду призовникові мало натякнути на наявність захворювання, потрібно надати всі необхідні медичні довідки, історію хвороби. Після цього військова лікарська комісія визначає категорію придатності конкретної особи до служби.

Хочу служити, та не беруть

19-річний Василь Лановий закінчує Чортківський педагогічний коледж ім. Барвінського. Далі планував піти вчитися на священика, але викликали на медогляд у військкомат.

Відео дня
  • Хтозна, як тепер буде, - каже він. - Може, доведеться йти служити. Якщо треба, то треба. Адже хто, як не ми, захистить Україну і своїх рідних?!

У велику образу вилилася для Олега Мальованого відмова у призові. Його визнали непридатним для служби у Збройних Силах України.

  • Я так хотів, так мріяв стати військовим, - говорить він. - А тут - облом! Де є справедливість: хтось “відмазується” від армії всіма шляхами, а хтось хоче йти добровільно, а його не беруть.

По закінченні дев'ятого класу Олег пішов навчатися у Львівський військовий ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут. Після того планував продовжити навчання в Академії Сухопутних військ, але не здав ЗНО. Тож вирішив йти в армію. При медичному огляді в хлопця виявили захворювання, які роблять службу в армії неможливою.

  • Я здоровий, мене нічого не турбує, - каже хлопець. - Хоч у плуг запрягай і тягни. Але лікарі наполягають на лікуванні. Прикро...

“Лікарів так просто не проведеш”

Під час проведення набору в ЗСУ кожному призовникові необхідно пройти військово-лікарську комісію, яка встановить фізичний стан особи і вирішить, чи придатна ця людина до служби. Медичний огляд проводять безпосередньо у військових комісаріатах, розповідає старший офіцер відділення комплектування та призову, старший лейтенант медичної служби Максим Швець. За його словами, медики, які входять до складу комісії, мають за плечима великий досвід роботи з призовниками. Їх так просто не проведеш, отож “відкосити” від армії без поважної причини мало кому вдається.

- Після проходження комісії в особовій справі призовника записують експертне рішення  щодо його придатності за станом здоров'я до військової служби у відповідному роді військ, частині чи підрозділі, - говорить він. - Так, деякі призовники можуть бути непридатними для служби в одному роді військ, але в той же час годитися для інших.

Повний перелік хвороб, через які звільняють від служби в армії, визначений у Положеннях про військово-лікарську експертизу в ЗСУ. Зазвичай це недуги, які супроводжуються серйозними ускладненнями для здоров'я людини.

Непридатний може стати придатним

За словами пана Швеця, деякі новобранці раптово стають “хворими” або, навпаки, приховують захворювання на медичному огляді у військкоматах. На підставі скарг або ж коли у медиків є підозри на певні проблеми зі здоров'ям призовника, його направляють на додаткове обстеження в лікувальні установи.

- За необхідності ми скеровуємо хлопців до спеціалістів у Військовий клінічний центр Західного регіону, який розташований у Львові, - говорить старший лейтенант. - Медогляд кожен призовник проходить декілька разів. Перший раз - у місцевому військкоматі, другий - на обласному збірному пункті перед відправленням на місце служби, третій - після прибуття у військову частину.

Для мобілізованих вимоги менші

На відміну від тих осіб, яких призивають на строкову службу, для мобілізованих вимоги щодо стану здоров'я не такі суворі, говорить лікар, який організовує роботу медичної призовної комісії, Дмитро Іваськевич.

  • Для звільнення від служби в людини має бути підтвердження важких проявів певних хвороб, - каже він. - Так, якщо із плоскостопістю третього ступеня призовника визнають непридатним для служби, то для мобілізованого це не є причиною уникнення призову.

За словами лікаря, найпоширенішими недугами, із якими можуть визнати мобілізованого непридатним, є гіпертонічна хвороба (2-го і 3-го ступеня), часті загострення хронічних захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки, стенокардія, перенесений інфаркт міокарда тощо.

Втім, скарги мають бути обов'язково підтверджені медичною документацією, яка засвідчує, що людина тривалий час має проблеми зі здоров'ям, лікується чи лікувалася. Часто для підтвердження діагнозу призначають ряд незалежних діагностичних обстежень - магнітно-резонансну томографію, УЗД, рентгенографію та інші.

  • За день чи тиждень важко „зробити” собі реальну хворобу, - констатує пан Іваськевич. - Медики з лікувальних закладів, до яких ми направляємо мобілізованих на огляд, несуть повну відповідальність за встановлений діагноз. Нагадаю, що підробка документів - це кримінальна відповідальність.

Із якими захворюваннями не беруть в армію:

  • опорно-рухового апарату - характеризуються порушенням функціональності хребта чи стоп (плоскостопість 3-го ступеня, сколіоз 2-го ступеня);
  • серцево-судинні недуги (вегето-судинна дистонія, гіпертонічна хвороба, пролапси мітрального клапана, вроджені вади тощо);
  • хвороби шлунково-кишкового тракту (гепатити, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки, панкреатит та інші);
  • психічні розлади (шизофренія, розумова відсталість);
  • ендокринологічні недуги (гіпоталамічний синдром, ожиріння 2-го ступеня);
  • очні хвороби і придаткового апарату (важкі форми - глаукома, захворювання склери і рогівки, ураження зорового нерва, міопія тощо);
  • хвороби вуха, які супроводжуються глухотою;
  • патології вестибулярного апарату зі стійкими, іноді рецидивуючими розладами.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (46)
  • Алексасандр Завальнюк

    Без мізинця на руці мобілізують в армію
  • Валерій

    Скажіть як мені поступити мене невизивали в військомат не одного разу   я там ніколи нечислився коли я прийшов  то мені дали повістку на срочну службу хочаби в мене немає приписного і я взагалі не знав що вони мені дають тому що сказали що  ця повістка на проходженя медогляду на приписне але насправді це на срочну службу  притому що я сказав що хочу іти на контракт вони сказали буде так як ми хочемо а не так як тобі захотілось що мені з цим робити ?
  • Антон

    З анімією беруть зараз в армію???
  • Володимир

    В мене варикоцеле  з ліва 2 ступеня з таким діагнозом юеруть в армію чи нє

keyboard_arrow_up