«Кинув курити «на раз-два». Зіжмакав пачку – і все»

«Кинув курити «на раз-два». Зіжмакав пачку – і все»

Тютюн є фактором ризику близько трьох десятків небезпечних захворювань – серед яких інфаркт, інсульт, рак

- Коли кинув курити, десь два тижні снилося, як курю, - розповідає тернополянин Юрій. – Місяць ледве витримав, а далі стало легше. Уже давно не курю.  Пам’ятаю, що довго з тим не панькався. Прийняв рішення і зробив це, як кажуть, на раз-два. Зіжмакав пачку цигарок, викинув і не курив.

Найпоширеніші два шляхи кинути курити - одразу або поступово зменшувати дозу нікотину, зазначає терапевт Василь Олійник. Але це непросто, особливо для людей, які років з 20 курять по пачці в день.

- Як казав Марк Твен, кинути курити дуже легко, я робив це разів 100, - цитує відому фразу лікар. - Насамперед має бути мотивація – ось я відчуваю задишку, а хочу бути здоровим, успішним; дівчині бридко зі мною цілуватися, а я ж хочу бути з нею; колеги на роботі дивляться на мене, як на слабака, бо не маю сили волі кинути і т.п. Кожен курець має вибрати свій мотив, тоді легше досягнути мети.

Відео дня

Але є чимало об’єктивних причин, коли кинути потрібно заради власного здоров’я.

- Будь-якому курцеві, незалежно від його віку і стажу куріння, я раджу кинути курити, - каже терапевт. – Але є люди, яким на цьому наголошуємо особливо: це чоловіки, старші 40 років з серцевими проблемами, це люди з цукровим діабетом – бо це питання судин, і люди з астмою чи хронічним обструктивним захворюванням легенів.

Обіцянки собі не виконують

Навіщо чимало людей курять, добре знаючи, якої шкоди завдає ця звичка? Запитання давно стало риторичним, зазначає методист Центру «Здоров’я» Ірина Гричук. Як часто той, хто курить, дає собі обіцянки кинути курити – з 1-го числа місяця, з понеділка, із завтрашнього дня – неодмінно! Але статистика уперто говорить про те, як рідко виконують ці обіцянки.

- Курці в абсолютній своїй більшості недооцінюють згубний вплив нікотину та інших небезпечних речовин, які вони вдихають із димом сигарети, - каже лікар. – Вони вважають, що весь цей негатив стається десь далеко і з кимось іншим, але не з ними. А якщо подивитися статистику, то тютюн є фактором ризику близько трьох десятків небезпечних захворювань. За даними ВООЗ із курінням пов’язано 90% випадків раку легенів, 75% – виснажливих хронічних бронхітів, 25% – ішемічної хвороби серця.

Додатковий букет хвороб

Експерти ВООЗ говорять не про зменшення, а про збільшення масштабів тютюнової епідемії.

– На кожній пачці цигарок написано про шкоду тютюнокуріння, але це не зупиняє курців, навіть тих, хто вперше береться за сигарету, - продовжує лікар. – Їхні сім’ї теж добре знають про те, яка отрута – нікотин, але вплинути належним чином на курця не завжди можуть. Не одна мама вранці чує, як натужно кашляє її син. Вона намагається протестувати, а їй у відповідь: «Зараз покурю і перестану кашляти». І кашель справді минає після чергового обкурювання бронхів смолами, отрутами, психоактивними речовинами. Але це «благо» короткочасне.

Легені забиваються все більше. Можна навести аналогію з бджолами. Якщо їх обкурити димом, то вони перестають літати. Так і війки бронхів стають нерухомими і нездатними захистити легені від небезпеки. Крім накопичення в них смоли, виникає огрубіння мембран, через які відбувається газообмін. Сині пальці з нігтями у вигляді барабанних паличок – ознака легеневих проблем, обумовлених палінням. Подальші наслідки: гнійні бронхіти, зрештою, рак легенів.

Та люди продовжують затято спокушатися курінням, незважаючи на очевидну згубність обкурювання легенів сумішшю із десятків шкідливих речовин, одні з яких здатні викликати рак, інші – сприяють утворенню атеросклеротичних бляшок на стінках судин, треті – підвищують ризик закупорки судин. Забувають, що вплив тютюну на організм призводить до інсульту, інфаркту, ампутації кінцівок тощо.

- Наївно думати, що люди не усвідомлюють того, що роблять, - каже лікар. – Але нікотин має певні властивості, завдяки яким відбувається звикання, а потім настає й залежність від нього. Нікотин, насамперед, впливає стимулююче на нервову систему: це виражається у швидшій реакції, посиленні концентрації уваги, людина довше може не спати. Але є одне «але»: ці «переваги» є штучні, протиприродні. А це означає тільки одне: організм буде намагатися погасити їх. Стимуляція зовні натрапляє на гальмування зсередини. Помічали неврастенічність курців? Вони «розхитують» свою нервову систему, живуть від цигарки до цигарки, найчастіше нервують з будь-якого, навіть незначного, приводу. Сон курця завжди гірший, ніж у людини її ж типу, але яка не курить. Курці, як правило, нервово виснажені, більше за інших. А звідси й додатковий букет хвороб.

Особливо невиправної шкоди здоров’ю завдає паління у дитячому й підлітковому віці. При проведенні в Тернопільській області соціологічних опитувань серед школярів більшість хлопчиків і дівчаток зізнавалися, що пробували курити, починаючи з 7-8-го класу. Більшість із тих, хто почав курити через бажання виглядати дорослим, «крутим» або за прагнення «не відстати від друзів», набувають залежності від нікотину, що визначає стабільність статусу курця.

Голки, психотерапія, група підтримки

- Якщо людина все ж таки хоче покінчити із згубною звичкою, змінити спосіб життя курця, який породжує стільки проблем, потрібен системний підхід у у вирішенні цієї проблеми, - зазначає Ірина Гричук. - У цьому найдієвішу допомогу надають фахівці обласного наркодиспансеру. Лікарі відзначають ефективність комбінації таких методів: голковколювання, або електропунктура, для порятунку від фізичної залежності; індивідуальна психотерапія для психологічного налаштування на життя без сигарети; включення до групи взаємопідтримки на шляху формування нового способу життя, свободи від паління протягом тривалого часу, аби запобігти рецидиву.

Недарма багато хто вважає, що подолання звички курити було в їхньому житті першим і найсильнішим випробуванням сили волі. Найважче – зуміти побороти спокусу затягтися сигаретою наодинці із самим собою, коли бажання закурити здається всепоглинаючим. Так, це не просто і медики і не обіцяють, що буде легко. Але людина може це зробити.

Економіка вживання тютюну

Середня ціна пачки з 20 цигарок промислового виробництва – 17,5 грн

Середні щорічні витрати на сигарети на одного курця – 5410,4 грн

25,8% теперішніх курців почали б менше курити, а 21% спробували б припинити курити, якби ціна на тютюнові вироби суттєво зросла.

* За даними Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS). Основні факти. Україна 2017

 

Основні результати глобального опитування дорослих про куріння

Вживання тютюну

В Україні 23% дорослих загалом (8,2 млн осіб) є теперішніми споживачами тютюнових виробів: 40,1% чоловіків та 8,9% жінок

20,1% дорослих (7,2 млн осіб) курять щодня: 35,9% чоловіків та 7% жінок

Серед щоденних курців 69,2% викурюють свою першу цигарку через 30 хв після пробудження

Припинення куріння

Майже двоє з п’яти (39,2% курців тютюну) намагалися кинути курити протягом останніх 12 місяців. З них: 6,2% використовуваи нікотинозамісну терапію, 5,3% інтернет-сайти або спеціалізовані розсилки електронною поштою, 3,2% - немедикаментозну терапію, 2,3% - безнікотинові препарати, 2,1% - вдавалися до консультування фахівців і 72,2% намагалися кинути без будь-якої допомоги.

В цілому 62,5% теперішніх курців тютюну заявили, що вони зацікавлені в тому, щоб кинути курити, а 6,7% заявили, що готові кинути курити протягом наступного місяця.

1,2% курців, які намагалися кинути курити, змогли утриматися від куріння впродовж більше, ніж 6 місяців.

Вплив тютюнового диму

7,3% некурців (2 млн осіб) зазнавали вплив тютюнового диму вдома.

10,5% некурців, які працюють в закритих приміщеннях (1,1 млн осіб), наражалися на вплив тютюнового диму на робочому місці.

Знання, ставлення та сприйняття

92,7% дорослих вважають, що куріння призводить до серйозних захворювань.

85,5% дорослих вважають, що вдихання вторинного тютюнового диму призводить до серйозних захворювань

92,2% теперішніх курців тютюну протягом останніх 30 днів звертали увагу на розміщені на сигаретних пачках попередження про шкоду для здоров’я і більше половини (54%) задумувалися про припинення куріння через такі попередження.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up