Курив понад 15 років, а з допомогою електронної цигарки кинув: історія тернополянина

Курив понад 15 років, а з допомогою електронної цигарки кинув: історія тернополянина
  • Які твердження про е-сигарети правда, а які - міф, ми розібралися з лікарем-наркологом Сніжаною Данильчук.
  • "20 хвилин" продовжує цикл публікацій про шкоду куріння.

Електронні цигарки досить швидко стало популярними серед курців: виробники стверджували, що новинка не тільки безпечніша, ніж звичайні сигарети, але й називали її ефективним способом боротьби з курінням. Насправді електронна цигарка несе шкоду здоров’ю, попереджає лікар-нарколог Сніжана Данильчук.

Як засіб кинути курити

Тернополянин Назар Хамуляк розповів, що електронна цигарка допомогла йому кинути палити, але він усвідомлює: вона така ж шкідлива, як і звичайна.

- Я курив її 3 місяці, - розповідає тернополянин. - Почав курити е-сигарету, як альтернативу звичайним цигаркам.

Відео дня

Колишній курець з 17-літнім стажем розповів, що електронну сигарету він використовував винятково як засіб кинути курити. Але каже, що ніколи і нікому не радить навіть пробувати палити, бо це справжній легальний наркотик.

Чоловіку зараз 32 роки, він вже два роки не курить і завдячує цьому частково електронній цигарці. Цигарки були частиною життя Назара, але коли він кинув палити, то зрозумів, що вони таки були зайвими у його житті.

- Почав курити я у 9-му класі, - каже пан Назар. - А вирішив кинути, коли усвідомив, що це мені не потрібно і шкодить моєму здоров’ю.

Електронну сигарету чоловік навіть не купував, а позичив у друга, щоб знати, що вона не на постійно, а лише доти, коли він не кине палити. Використовував її саме у кризові моменти, коли дуже хотів покурити.

Спочатку чоловік не міг підібрати правильно тютюн, і "заробив" фарингіт. Також додає, що її обслуговувати - це дороге задоволення.

А в пораду тим, хто хоче кинути курити, він зазначив, що перш за все потрібно мати величезне внутрішнє бажання, тоді все вдасться. 

Мають "попкорнівські" легені

Люди, які починають користуватись електронними цигарками, а до того не мали досвіду куріння, можуть почати палити звичайні цигарки, - розповідає лікар-нарколог Сніжана Данильчук.

- Підтверджено, що курці електронних цигарок  мають так звані "поп-корнівські" легені, - каже лікар. - Дихальні органи схожі до легень працівників харчової промисловості, які дихають розжареною олією при виготовленні попкорну. І ця хвороба не виліковна.

Процесу горіння у такої цигарки немає, це просто генерація пари. І саме через те, що у такої цигарки інший механізм дії, багато людей думають, що шкоди жодної немає. Але насправді, електронна цигарка несе шкоду вашому здоров’ю, попереджає пані Данильчук.

Електронна цигарка з заправкою з нікотином викликає залежність

Електронні цигарки з нікотином є психоактивними і викликають залежність, зазначає лікар.

- Молодь вважає, що такі цигарки не можуть викликати у них залежність, - каже лікар-нарколог. - Але якщо заправка з нікотином, то залежність з’являється так само, як і від звичайної цигарки.

А на рахунок електронних цигарок без нікотину, то вони швидше викликають психологічну залежність у курців, пояснює Сніжана Данильчук.

Читайте також "Це бомба сповільненої дії". Лікарі розповіли, як кальян впливає на здоров'я

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Віталік Непотас

    Курив 15 років і за допомогою електронної сигарети за місяць кинув. Правда було не дуже легко.
  • Сергій Андрушко

    Маєш силу волі,кинеш без електронки.Не маєш-святийбоженепоможе.
  • Олег

    На х.у.я пизд!ти про електроні сигарети, ще їх ніхто не дослідив шкоду на організм. Мівіна,чіпси і енергетики більше  шкодить приносять чим електронка

    MeSHmeN reply Олег

    Це було так років 4 тому...а на сьогоднішній день подивиться статті медичних журналів і достідження і усі говорять про альвеоліти, поп-корнівські легені і активну психічну залежність
  • Maria Klystun

    силу   воли  треба  мати   і  кинути   самому
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up