На тернопільську швидку дзвонять навіть з-за кордону

На тернопільську швидку дзвонять навіть з-за кордону

«RIA плюс» побувала в новій диспетчерській службі центру екстреної медичної допомоги і побачила, як працює нова швидка

- Екстрена медична допомога, диспетчер 25-й, слухаю вас, що сталося, - говорить диспетчер Ірина Гривняк, коли на її лінію надходить виклик 103. Далі вносить дані: вулицю, будинок, квартиру, під’їзд, поверх, код під'їзду, прізвище, вік, і номер телефону.

Виклик передає напарниці – диспетчеру напрямку. Вона повністю відповідає за цей виклик і «веде» бригаду до закінчення роботи на завданні.

Відео дня

На виклик поїде вільна бригада, яка є найближче до хворого. Доїхати по місту швидка має до 10 хвилин, в район – до 20 хвилин.

 

Треба чітко сказати адресу

  • Найкраще для нас, коли людина чітко каже, що сталося, наприклад, впала, і що саме травмувала, і головне – чітко сказати номер будинку, - каже диспетчер. - І важливо, чи дитина чи дорослий, бо до дитини виїде педіатр. Бригади виїжджають практично у всіх випадках – висока температура, тиск, травми - крім констатації смерті. Це роблять сімейні лікарі.

За день буває 85-120 виїздів швидкої. В середньому - 100.

- Часом рідні чи сусіди в істериці, чути страшні крики в трубці, але стараємося випитати, бодай адресу і що сталося. Якщо не можемо з'ясувати, спрямовуємо повністю укомплектовану бригаду, - розповідає пані Ірина.

Найчастіше медиків викликають через високий тиск, температуру, буває, що люди просто не мають ліків, і викликають швидку, щоб дали знеболювальне чи ліки від тиску. На швидкій кажуть, що це невиправдані виклики, але тут не можуть відмовити, якщо біда.

Старший лікар зміни Стефанія Душак контролює роботу і стежить за оперативністю викликів, щоб бригади вчасно виїхали і повернулися, контролює госпіталізацію.

- Наприклад лікар з виклику телефонує, що хворий не хоче їхати в лікарню, підказую, що потрібно зробити. Буває, що якась лікарня не приймає хворого, то старший лікар вирішує куди його можна госпіталізувати.

Часом люди дзвонять, а їхній випадок зовсім не належить до компетенції швидкої.

  • Минулої ночі зателефонувала жінка, що вона собі вночі під лопаткою намацала гульку і переживає що відірветься тромб і вона помре. Ми її консультували по телефону, але вона наполягала на виклику. Так, ми відправили машину, але виклик був безпідставний, нічого там не було, - розповіла лікар.

Бувають такі виклики, що люди просять приїхати і послухати їх, або виміряти тиск, зробили екг, замість того, щоб йти до сімейного лікаря.

- Нещодавно був дзвінок - в чоловіка боліло вухо. Але це не питання екстреної допомоги.. Нас через це, можна сказати, «розгромили» в інтернеті. Але пацієнту просто треба було прийняти знеболювальне і йти до лора, - говорить пані Душак. – У нас лора немає. Такі ситуації не входять в компетенцію екстреної допомоги. Це - запущена хвороба. Люди вчасно не звертаються до лікарів, а потім хочуть, щоб швидка їх лікувала.

 

Високий тиск і температура

Консультує хворих лікар-консультант вищої категорії Лариса Маруняк. Вона отримує звернення як з телефону на  консультативний номер, так і з допомогою переадресації від диспетчера прийому викликів; може отримувати та розшифровувати ЕКГ від виїзних бригад, та відправляти заключення та рекомендації щодо подальшої лікувальної тактики.  

 

  • Є багато ситуацій, які можна допомогти вирішити по телефону, – наприклад, дзвонять чим збити тиск, коли він уже під 180, якими препаратами, як часто їх приймати, де їх можна купити. Чи якщо є носова кровотеча, часті кровотечі, як їх зупинити. Людина порізалася, як зупинити кров поки приїде швидка.

Окрема категорія - отруєння ліками. Особливо малі діти отруюються бабусиними ліками – тож батьки в паніці, що робити поки приїде швидка.

Коли зубний біль чи вухо болить – на таке швидка не має виїжджати, бо це запущені випадки.

- Людина сама винна, що допустила ситуацію аж до такого стану. Вона має сама їхати в лікувальний заклад, - каже консультант. - Радимо, якими препаратами знеболити і куди звернутися до лікарів, особливо вночі чи вихідний. Ми самі збирали і формували такі відомості.

Часто дзвонять вагітні – або через кровотечу, або алергію, тиск, або породіллі, які мають високу температуру, запитують, чи можна годувати в таких випадках грудьми.

- Ніч – їм нема куди подзвонити, а температура 38 чи 39. Запитують, чи то небезпечно для малюка, - розповідає лікар.

З хірургічними хворобами дзвонять. Багато людей мають хвору підшлункову, а дієту порушують. Буквально за дві репліки розумієш, бо ж є досвід, що це панкреатит, а не отруєння. Радять що зробити, яка перша допомога, бо людина не хоче ні швидкої ні в лікарню, особливо старші люди – тож радять у таких випадках холод, голод, ферменти і спокій. Що прийняти, де купити найближче, до якого лікаря звернутися.

Ще часто телефонують на швидку пацієнти лікарень – цікавляться чи правильно їх лікують. Хочуть перевірити чи не мають запалення, чи правильно їм призначили медикаменти. Багато людей дзвонять дізнатися про свої ліки, бо загубили інструкцію. А вони ж є з усіх профілів – від педіатрії, терапії, гінекології до психіатрії. Кажемо, що то за препарат, від якої проблеми, в якій дозі приймати, розповідає лікар.

- Найгірше, коли дзвонять під дією алкоголю чи наркотиків, чи люди з психічними розладами і тероризують лікарів швидкої, - каже пані Маруняк. - І нема захисту, щоб це припинити, бо мусимо відповідати. Буває, що та сама людина дзвонити по 10 разів безпідставно, а в той час може бути потрібним виклик справді потребуючому пацієнту.

 

На швидку дзвонять не лише тернополяни

- Багато людей дзвонять до нас навіть з-за кордону, - розповідає Лариса Маруняк. - Номери консультативної служби є в мережі. Дзвонять з різних міст України, і не тільки України: Італія, Португалія, Польща, Німеччина. В них нема такого ідеального доступу до лікаря, до медичної допомоги, як у нас. В них теж трапляються невідкладні випадки, але вони не можуть скористатися їхньою системою 112. Там треба платити, а не всі є легально, чи не всі мають страхівку. Там без рецепту ліків не купиш, швидка так просто не приїде і до лікаря просто так не потрапиш.  Тож дзвонять, які ліки прийняти коли напад ниркової кольки чи радикуліту, чи вивих. Або самі заробітчани дзвонять, або їхні мами. Кажу, які ліки потрібні, вони купляють їх тут і передають за кордон.  

 

Довідка

Телефони, за якими проконсультують до приїзду швидкої:

103, 067-413-0-412, 51-48-51.

Швидку «видно» на мобільному

Тепер усі виклики на 103 з усього Тернополя і Тернопільського району збирають диспетчери на Рєпіна, 11. До кінця року тут збиратимуть виклики зі всієї області. Це зробили для того, щоб на виклик виїжджала найближча і найпотрібніша для хворого бригада.

Диспетчерську службу в Тернополі міністр Супрун назвала найкращою з існуючих в Україні. На вирішення питання, наскільки терміновим є виклик, яка бригада поїде до пацієнта, проходить 40 секунд. Тепер лікар бригади не витрачає час на з'ясування в диспетчера, який у нього виклик і куди їхати. На свій смартфон лікар отримує повідомлення про виклик, а водій – маршрут оптимального і найшвидшого доїзду.

Диспетчери на екрані бачать статус виклику – зелений колір на рядку таблиці означає, що бригада ще працює, жовтий – завершила роботу. На карті видно пересування машини – чи повертається на базу, і навіть чи працюють проблискові маячки.

Станція забезпечена кількома джерелами альтернативного живлення. Тож навіть, якщо станеться надзвичайна ситуація, швидка буде працювати, кажуть тернопільські розробники системи.

Тепер є технічна можливість бачити пересування швидкої на своєму мобільному. Коли викликали карету з мобільного, на ваш телефон прийде смс з посиланням, зайшовши на яке можна бачити шлях пресування швидкої. Не потрібно ніяких додатків, лише інтернет. Це знімає паніку в родичів, які хвилюються, їдуть чи не їдуть медики.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Vasily Sheremenda

    Цікаво...ну а відстеження швидкої це новинка. Що до страхівки як писали в контах нижче, то воно так буде 100%, і чим швидше тим краще, тоді постцпово пропаде хабарництво в лікарнях.
  • Анонім

    Все це добре тільки ось ,що вони будуть робити ,коли вся ця система заглюче ,або пропаде мобільний звязок під час чергової хакерської атаки . В нормативних документах написано ,що швидка та інші екстрені служби мають бути укомплектовані  звичайними раціями  ,і використовується цей звязок як альтернатива. Щось ніхто про це не думає навіть Супрун від цього далека .

    тойво reply Анонім

    це найменша проблема коли пропаде мобільний.

    більша проблема коли в нас буде така система швидкої допомоги як за кордоном.коли немає страховки, виставлять рахунок на пару тисяч.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up