Не просто, але реально: 5 кроків, щоб успішно кинути курити

Не просто, але реально: 5 кроків, щоб успішно кинути курити
  • Куріння — це залежність, яка може бути досить сильною та якої може бути непросто позбутися.
  • Щороку від хвороб, спричинених курінням, помирає понад 8 млн курців (з них 1,2 млн — пасивні курці), а світова економіка втрачає понад $1,4 трлн.

Згідно з Глобальним опитуванням дорослих щодо вживання тютюну (Global Adult Tobacco Survey — GATS, 2017), серед теперішніх курців віком 15 років і старше понад 60% хочуть кинути курити.

Варто пам’ятати про те, що куріння — це не просто звичка, це залежність, яка може бути досить сильною та якої може бути непросто позбутися.

Типи залежностей

Залежність від сигарет може бути фізична, психологічна та соціальна. 

Фізична залежність пов'язана з нікотином та його дією на організм. Нікотин – одна з багатьох речовин, які входять до складу сигарет. При курінні нікотин потрапляє у кров і через 7−10 с досягає мозку, де стимулює нервову систему штучно виробляти серотонін і дофамін. Відчуття емоційного задоволення призводить до залежності. 

Відео дня

При відмові від куріння, коли нікотин перестає надходити до організму, курець переживає синдром відміни. Синдром відміни ще називають абстинентним синдромом або «нікотиновою ломкою». Симптомами синдрому можуть бути головний біль, нервовість, нудота. Синдром відміни, як правило,  повністю проходить через 4-5 тижнів після відмови від нікотину.  

Рівні нікотинової залежності бувають різні: дуже низький, низький, середній, високий та дуже високий. Визначити їх можна за тестом Фагерстрема.  

Психологічна залежність виникає через звичку людини вгамовувати емоції курінням. Наприклад, курці можуть частіше курити у стресових ситуаціях.

Соціальна залежність пов'язана з ритуалами: кава з цигаркою, викурена сигарета після обіду, цигарка, яку курять за компанію. 

Попри те, що всі три типи виділені окремо, вони можуть зустрічатися в одного пацієнта разом. 

Що ж робити для того, аби успішно кинути курити?

  • Знайдіть мотивацію, яка буде важливою саме для вас. Наприклад, турбота про здоров’я своє або рідних, економія коштів, тощо. Єдина умова — вона має бути достатньо вагомою для вас.
  • Встановіть дату відмови від куріння — день, коли ви повністю відмовитеся від тютюну. Варіанти на кшталт «з нового року» або «через місяць» не працюють. Має бути обраний конкретний день.
  • Заручіться підтримкою рідних і близьких, адже часто саме найближче оточення може стати причиною зриву. Поговоріть з рідними і друзями заздалегідь, розкажіть їм про те, що хочете кинути курити, і попросіть підтримати.
  • Складіть план відмови від куріння. Це не формальність, а важливий інструмент, який може допомогти.
  • Якщо у вас високий рівень нікотинової залежності, варто подумати про використання медикаментів. Однак, перед тим, як приймати будь-які препарати, варто проконсультуватися з лікарем.

Головне, про що варто пам’ятати, — кинути курити може бути непросто, але цілком реально. Це підтверджує досвід багатьох курців, які свою залежність побороли.

До речі, відмова від куріння набула особливої актуальності сьогодні у контексті пандемії COVID-19, адже доведено, що курці мають більше шансів інфікуватися COVID-19, вищий ризик розвитку ускладнень та смерті. Зокрема, це стосується як тих, хто курить звичайні сигарети, так і користувачів кальянів, систем для нагрівання тютюну та електронних сигарет. Тому ще раз нагадуємо, що курити шкідливо, не залежно від того, що саме, повідомляє Центр громадського здоров'я України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Бодя Олегович

    Курив 20 років.Не курю від квітня , просто перестав , не тягне зовсім.Багато факторів допомогло.Головний те , що немає табаку в сигаретах одна полова і кізяки.А може ще й хтось сцить туди судя по запаху диму.
  • Andrew Dzubak

    радити тим хто хоче простіше ніж тим хто не хоче )
  • Roman Martinovsky

    Рецепт один, - треба самому реально захотіти, бажано до того як лікар Вас поставить перед фактом що це питання життя та смерті.  Я палив 25 років, не палю вже 2 роки.  Не тягне і не хочеться, але інколи можу відчути аромат хорошої сигарети і є спокуса закурити - бувших наркоманів не буває! Отже, краще навіть не починайте палити, або покиньте негайно.

    Mykhaylo Korytniak reply Roman Martinovsky

    Roman Martinovsky  Well done mate .
  • Ivanna Chornenka

    Легені курцям не дякують!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up