Як допомагає народжувати тернопільська няня для мам

Як допомагає народжувати тернопільська няня для мам

Тернополянка Леся Дерень опанувала нову для Тернополя професію. Вона - доула, - помічниця при пологах. 

Леся Дерень – багатодітна мама, у неї четверо дітей. Свій позитивний досвід у пологах вона понад три роки передає жінкам, яких супроводжує під час народження їхніх малюків. Також вона навчає пари, які хочуть народжувати разом. Леся має нову для Тернополя професію. У світі їх називають – доула.

- З грецької доула – рабиня, але греки не люблять цього слова, там на доулу кажуть парамана, тобто та, хто біля мами, - розповідає Леся. - Це жінка, яка допомагає роділлі практично, емоційно і психологічно.

Відео дня

Найчастіше тернопільську доулу шукають через соцмережі, дізнаються в школі материнства, але буває, що її послуги радять лікарі,

- За освітою я - сімейний лікар, - розповідає Леся Дерень. - Медична освіта плюс три вагітності і позитивний досвід пологів дають впевненість у власних силах, що я можу допомагати жінкам. Люблю працювати з вагітними і дітьми. А дізналася про таку професію по телебаченню. Старша дочка дивилася телевізор і каже: «Мамо, дивись, показують про няню для мам». Я зацікавилася. Почала шукати, де в Україні є таке навчання. Дуже зраділа коли знайшла Асоціацію фахівців з природного батьківства в Києві. Треба було отримати рекомедації, довго чекати, поки набереться група на курси, керівник досить серйозно ставилася до відбору кандидатів визначали. І от минулого листопада закінчила навчання, а з початку цього року працюю доулою. Я задоволена, відчуваю, що це моє.

Бути медиком – не головне

- Одне з перших питань до мене - чи маю я медичну освіту, - розповідає Леся. – Але це не головне. Власне ця професія пішла після експерименту, коли породіллям допомагали жінки без медичної освіти. 50 років тому в США психотерапевт і педіатр досліджували пологи в перевантаженому пологовому будинку. Вони запросили підготованих жінок без медичної освіти супроводжувати породіль і побачили, що з доулою народжували швидше, ризик медичних втручань був меншим – було менше кесарських розтинів, епізіотомії, слабкості пологової діяльності, порівняно з тими, хто не мав такої допомоги.

Головне – вміти налаштувати жінку на позитив, каже Леся. Ось чому серед доул в Україні багато психологів. Бажано, щоб доула мала власний позитивний досвід пологів, тобто народжувала неодноразово, легко, не мала негативних спогадів, щоб могла жінці передати такий досвід.

Доула супроводжує жінку від початку переймів, весь період пологів і дві години після їх закінчення. Також вона мінімум двічі консультує жінку під час вагітності. Таким чином  готує жінку психологічно і фізично до пологів. Розповідає, які є періоди пологів, який може бути біль, як його полегшити, який буде психологічний стан, щоб жінка була до цього готова, не хвилювалася, не боялася і діяла відповідно до того, що їй підказує природа.

- Так щоб одразу прийти вже на пологи – так не можна, - розповідає Леся. - Треба познайомитися, звикнути одна до одної. Жінка має відчути, що вона може розслаблятися в моїй присутності.

Хвилювання рідних можуть шкодити

Леся розповідає, що сама вона двічі народжувала з мамою, а на треті пологи уже вмовила прийти чоловіка.

- Із чоловіком напевне було легше, тому що мамам властиво хвилювалася, - пригадує Леся. – Мама переймається за дочку і за внуків емоційніше, а це передається жінці.

Жінки, які обирають доулу, говорять, що вони хочуть мати поруч кваліфіковіаного спеціаліста, який точно знає, що відбувається з ними і як їм допомогти. Бо якщо чоловік не знає, що відбувається з жінкою і якщо ще й сам починає хвилюватися, то така «допомога» може ще й зашкодити. Якщо жінка бачить, що чоловік ще не готовий до партнерських пологів, то може обрати собі доулу, для того, щоб почуватися захищеною. Коли жінка відчуває, що в будь-який момент їй допоможуть, вона розслабляється і пологи проходять легше.

Також доула навчає пари до пологів, щоб вони знали, як діяти в різні періоди пологів, навіть такі моменти - коли з жінкою потрібно поговорити, а коли не варто, яку позу треба зайняти, як робити знеболювальний масаж, що не потрібно робити, щоб не заважати жінці в пологах.

Доула і медики - спільний результат

Жінки дуже слухають поради доули, «вбирають» кожне слово, кожний рух, міміку, дотик.

- Нема такого, щоб сперечалися, - розповідає Леся.

На запитання ж, як її роботу сприймають медики, Леся відповідає, що коли лікар розуміє важливість її допомоги, то налаштований на співпрацю.

- Це залежить від лікаря, від його компетентності, ставлення до пацієнта, - говорить доула. - Вони знають, що я і вони працюємо на благо жінки, щоб вона легше народила. До того ж лікар не може весь час бути з жінкою. Жінка має бути з партнером, а лікар приходить час від часу. Є медики, хто насторожено ставиться до доули, цікавляться, чи я маю спеціальну освіту. Але коли бачать, що я не заважаю роботі лікаря, не конфліктую тоді їхні страхи розвіюються.

До речі, вже був такий випадок, що доулу порадила для вагітної лікар. Леся розповіла, що зустрічалася з лікарями в міському перинатальному центрі, і жіночій консультації, ознайомила їх з такою послугою. Адже лікар знає, чи має з ким жінка йти на пологи і якщо є таке бажання, він має бути обізнаним, щоб порекомендувати жінці професійну допомогу.

- Я завжди наголошую жінкам, що хоча я і лікар, але на пологи йду як доула. Ця допомога – не медична. Я не слухаю серцебиття, не роблю огляд, не призначаю ліки і не виконую медичних втручань. Я можу лише пояснити дії лікаря. А вирішує усе сама жінка. І до речі, доула не може йти на домашні пологи. В нас це не дозволено. Доула в нас працює лише в умовах медичного закладу. А в тих країнах, де дозволені домашні пологи, доула йде додому в супроводі акушерки.

Як виглядають пологи з доулою

Супровід доули починається від моменту, коли починаються перейми.

- Починаємо спілкуватися по телефону. Жінка радиться щодо усіх змін, які з нею відбуваються, коли варто їхати в пологовий, - розповідає Леся Дерень. - Якщо все йде добре, то кажу, що може ще побути вдома, бо особливо перші пологи тривають довго. Якщо жінка говорить, що хоче вже їхати в пологовий, я не можу вказувати їй довше залишатися вдома. Робимо так, як вона вирішує. Я чекаю її в медзакладі. Заходимо в приймальне. Переодягаємося.

Якщо пологова діяльність активна, тоді в зал запрошують партнера. Доула заходить до жінки і головним її завданням є створення відчуття комфорту і затишку. Може допомогти з такими елементарними завданнями як піднести речі, переодягнутися, попити, поїсти, тобто робить усе, що потрібно породіллі в той момент. Безпосередньо в пологовому залі пропонує зайняти таке положення, щоб їй було зручніше.

- Легше проходять перейми в положенні з опорою на щось, в цей час я можу допомогти  масажем місць ,де збирається багато нервових закінчень, переважно це низ живота чи ділянка куприка, там де її найбільше болить, - розповідає Леся. –  Треба знати, які рухи будуть найбільш ефективними. Там погладити просто не допоможе, потрібні ефективні рухи, витрачається багато сили. Далі пробуємо бути на фітболі, паралельно знаходимо тактику дихання, на яке біль зменшиться. В першому періоді допомагає дихання з подовженим видихом.

Коли перейми стають сильніші, проміжки між ними коротшають, обирають нове дихання – поверхневе - і нове положення. Одні жінки люблять сидіти на фітболі інші ні.

Коли доула показує як дихати, жінка «зчитує» її дії і робить так само, бо говорити в пологах часто зайве.

- Жінка постійно хоче підтримки, - розповідає Леся. - Одною рукою масажуєш поперек, бо знеболюєш, а тут вона хоче пити і береш воду, але при цьому вона говорить, що від неї відійти не можна. При будь-якому огляді лікаря вона хоче тримати тебе за руку. Коли лікар щось робить, жінка хоче пояснень, що означають дії лікаря, чи вони потрібні, чи це безпечно. Я не приймаю рішень, лише поясню, що буде, якщо зробить так чи інакше.

Жінку не можна жаліти під час пологів, розповідає доула. Бо тоді вона розслабляється і вже не працює.

- Говорю, що біль – це сигнал до праці. Ніхто цей шлях замість неї не пройде. Кажу, що кожну перейму треба сприймати як крок на шлях наближення до твоєї дитини, з кожною переймою дитина стає ближче, - каже Леся. - Якщо ти розумієш, що ти допомагаєш дитині, а не налаштована, що от мене болить, я розслабилася, пожалійте мене, то усе мине інакше. Кажу, що вона молодець, допомагає своїй дитині. Дихає глибше – значить краще кровопостачання, відповідно менше болю. Бо біль йде від того, що матка «голодує», якщо жінка «затиснута» від страху, є спазм судин від адреналіну, тоді біль сильніший. Якщо розслабилася і глибоко дихає на переймі - браку кисню нема, больові відчуття менші.

У пологах важливо правильно тужитися, зауважує доула.

- Хоч ми вчимося це робити на заняттях до пологів, в пологах інтелектуальна діяльність на нижчому рівні, жінка діє на рівні підсвідомості, - каже доула. - Коли вона в такому стані,  може повторювати мої рухи: коли треба тужитися, а коли ні, щоб уникнути розривів в пологах. Нагадую, щоб не закривала очі і рот на потугах, це допомагає правильним діям . Я підтримую жінку, щоб вона була в напівсидячому положенні, щоб не лежала на кріслі. Так краще.  

В останньому періоді пологів доула стежить за тим, щоб виконали усі побажання мами.

-  Наприклад, в наш час все більше жінок бажають не одразу перерізати пуповину, щоб дитина отримала пуповинну кров, - розповідає Леся. - Тож мій обов'язок як доули нагадати лікарю про це, якщо жінка має таке бажання. Далі допомагаю прикласти дитину до грудей, якщо потрібно переодягнутися, принести потрібне.

А після пологів доула розповідає про догляд за малюком, як налагодити грудне вигодовування. А також розповідає про те, як жінці швидше відновитися після пологів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Алла Чемна

    А няню для тата )) слабо ?))

    Іван 42 готовий прийняти під час карантину няню:) reply Алла Чемна

    Так алочка яка файна няня агу агу гу гу гу:)

    Петро Білецький reply Алла Чемна

    Няня для тата це вже інший вид послуг
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up