Підступна і небезпечна пневмонія

Підступна і небезпечна пневмонія

Вірусна інфекція запускає ряд реакцій, від яких виникає небезпечна хвороба -  запалення легенів. Як не пропустити критичний момент, радить експерт "RIA плюс"

Багато людей недооцінюють загрозу вірусних інфекцій, і особливо грипу, який може мати смертельні наслідки. Так хворіє багато з нас, мовляв, само минеться, на лікарняний не піду, бо ж на роботі завал. Люди думають: "якось переходжу" - і навіть лікаря не викликають. А потім хтось та й потрапляє у відсоток сумної статистики. Стається так, як у 28-річного тернополянина. Чоловік "згорів" від пневмонії, навіть не підозрюючи, що має цю хворобу. Коли звернувся до лікарів, уже було пізно.

Легені стають як печінка

Коли вірусна інфекція перебігає важко, з високою температурою, інтоксикацією, слід запідозрити грип, розповідає терапевт Василь Олійник. Вірусні інфекції, особливо грип, можуть ускладнюватися запаленням легенів як вірусного походження, так і за рахунок приєднання бактеріальної флори. Грип відкриває доступ в організм бактеріям.  Починаються ускладнення.

Від ускладнень грипу можуть бути смертельні наслідки. Одним з найпідступніших і небезпечних для життя є пневмонія. В країнах, що розвиваються, до яких належить і Україна, пневмонія залишається однією з основних причин смерті.

Відео дня

- Чому вмирають? При пневмонії помирають від легеневої недостатності. Легені перестають виконувати свою функцію газообміну, - пояснює лікар. - Вірус запускає ряд реакцій. Підвищується проникність судин. На патанатомічному розтині видно, що легеня стає схожа на печінку, вся просочується кров'ю. На жаль, є цей один відсоток смертей від грипозної пневмонії серед тих, хто захворів на грип .

В нас люди часто легковажать, невчасно звертаються до лікаря по допомогу.  Звертається напевне десята частина.

- Часто думають, що можуть переходити грип на ногах, або зашвидко вважають, що вже одужали. От у мене нещодавно був пацієнт , в якого на 3-й день хвороби зменшилася температура, покращилося самопочуття і він пішов на роботу. На 5-й день йому знову стало гірше, підвищилася температура, з'явилася пітливість, загальна слабкість, посилився кашель. При обстеженні була виявлена пневмонія. Лікування забрало два тижні – з них тиждень пацієнт приймав два антибіотики. На роботу зміг вийти через 2-3 тижні.

Грип часто дає ускладнення. Приблизно 10% хворих мають після грипу пневмонію . Великий ризик захворіти на вірусну пневмонію є у тих, хто крім вірусної інфекції ще й має супутні хронічні захворювання, наприклад цукровий діабет. Такі люди не мають достатньої опірності, організм ослаблений від вірусної інфекції.

Несприятливим фактором є вік – запалення легенів часто розвивається в старших людей.

Погано на 3-5 день – до лікаря

Коли вірусна інфекція перебігає важко, з високою температурою, інтоксикацією, слід запідозрити грип. Вірусні інфекції, особливо грип, можуть ускладнюватися запаленням легенів як вірусного походження, так і за рахунок приєднання бактеріальної флори. Грип відкриває доступ в організм бактеріям.  При грипі іноді дуже стрімко розвиваються події. За 2-3 дні може початися пневмонія.

- Якщо на 3-5 день пацієнту не стає краще, наростає кашель, з'являється велика кількість слизистого гнійного зеленкавого харкотиння , посилюється інтоксикація, збільшується температура, варто звернутися до лікаря, - наголошує терапевт. - Лікар може призначити рентген-обстеження, комп'ютерну томографію,  і може поставити діагноз пневмонія. Призначає антибіотики, дезінтоксикаційні препарати. В складних випадках потрібні гормони.

Найчастіше пневмонію викликають 6 збудників. 3 типових і 3 атипових. Коли відомі обставини виникнення пневмонії - поза лікарнею чи в лікарні - можна спрогнозувати, який збудник імовірно викликав захворювання. Це важливо для того, щоб вибрати антибактеріальний препарат. Також допомагає визначитися з вибором антибіотика посів харкотиння на виявлення збудника. Його роблять до призначення антибіотика.

- Але проблема полягає в тому, що бактерії ростуть на поживному середовищі кілька днів і результат ми отримаємо через кілька днів, а лікування потрібно починати одразу, - зазначає лікар.

Лікують пневмонію сімейні лікарі, терапевти, пульмонологи, частково інфекціоністи, бо причиною є вірусна інфекція.

- Звернутися до лікаря потрібно у будь-якому випадку, але знаходитися в лікарні потрібно не при кожній пневмонії. Ми керуємося відповідним наказом. Є чотири види пневмонії за ступенем важкості. Перший і другий ступінь можна лікувати амбулаторно. Коли є третій чи четвертий ступінь – пацієнт має знаходитися в лікарні.  Це вже важкий перебіг хвороби, який потребує ін'єкційного введення антибіотиків. Першу і другу група можна лікувати таблетованими препаратами. Сучасні таблетовані препарати за ефективністю не поступают ься ін’єкційним.

При пневмонії часто вислуховуються хрипи в легенях. Але вислухати їх вдається не завжди, каже лікар.

- Поставити діагноз допомагають  рентген та комп’ютерна томографія, пульсоксиметрія. Якщо насичення крові киснем менше 90%, можна запідозрити пневмонію, - каже лікар.

Треба вакцинуватися

Медики зазначають, що запобігти пневмонії можливо. Людям з груп ризику: дітям, літнім людям, тим, хто має хронічні захворювання, треба вакцинуватися від грипу. Також в сезон застуд треба уникати переохолодження, повноцінно харчуватися, підтримувати імунітет.

 

Довідка:

Симптоми пневмонії:

- кашель;

- температура до 38-39С;

- слабкість;

- може з'явитися біль при глибокому вдосі;

- задишка та відчуття нестачі повітря;

- інтоксикація;

- головний біль.

* За інф. терапевта Василя Олійника

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up