Пірнати у водойму на Водохреща: за і проти. Що кажуть лікарі?

Пірнати у водойму на Водохреща: за і проти. Що кажуть лікарі?
  • За твердженням лікарів, при пірнанні в крижану воду організм лише віддає тепло, а не виробляє. А те, що у холодній воді з’являються відчуття тепла, свідчить про те, що температура тіла наближається до температури навколишнього середовища , що сприяє переохолодженню і завдає шкоду.
  • Моржування лікує простудні захворювання? Це неправда, кажуть медики. Організм у відповідь на стрес викидає гормон адреналін, а це, в свою чергу, підвищує вироблення імунних антитіл. А от при наявності хвороби лізти у крижану воду не слід.

Вода на Водохреща вважається цілющою, вона символізує початок життя і очищення. Сміливці ще й пірнають в освячену ополонку чи у будь-яку водойму. Адже це, подейкують, допомагає очиститись від гріхів та сцілитись.

Ми не будемо заглиблюватись в тему гріхів, проте проаналізуємо з медиками, шкоду чи користь принесе пірнання у крижану воду.

Що тут правда, а що міф, пояснили в Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. Медики пояснили, чому ця процедура не підходить всім. А також розповіли, кому і коли моржування приносить шкоду чи користь. Що з того, що говорять про моржування, правда, а що – міф.

Відео дня

Існують різні способи зміцнення імунітету. Занурення в дуже холодну воду (моржування) є найбільш екстремальним серед них:

Короткочасне перебування в крижаній воді підвищує температуру внутрішніх органів людини (до 40 градусів) і цим бореться з усіма хворобами.

На жаль, це НЕПРАВДА. За твердженням лікарів, при пірнанні в крижану воду організм лише віддає тепло, а не виробляє. Температура внутрішніх органів у нормі становить 37,7. Зробити її вищою може запальний процес або вірус. Переохолодження знижує температуру тіла і на шкірі, і всередині. А те, що у холодній воді з’являються відчуття тепла, свідчить про те, що температура тіла наближається до температури навколишнього середовища , що сприяє переохолодженню і завдає ШКОДУ.

Справжні моржі займаються зануренням у холодну воду протягом року і довготривалий час.

Це ПРАВДА. Моржування можливе не тільки взимку при морозах. У весняний чи осінній період, коли температура води становить від + 4 до + 7 градусів, це цілком можливо. Ефект досягається той самий. У літній час справжні моржі їздять в пошуках холодних водойм за кількасот кіломентів, і плавають по 40-60 хвилин. І за цей час вони отримують ефект стресу, як при короткочасному моржуванні взимку.

Моржі стають залежними від холодної води.

Це ПРАВДА. Ця залежність любителів екстриму, при якому зашкалює вироблення адреналіну. Але все потрібно робити в міру. Постійне високе вироблення гормонів при частому зануренні спричиняє перевантаження наднирникових залоз і гормональних збоїв. Оптимальним є занурення регулярно: 2 рази на тиждень, щоб не спричинити негативний вплив на організм.

До моржування не потрібно спеціально готуватись.

Вважається, що НЕПРАВДА. Для того, щоб зміцнити своє здоров’я, не можна відразу стрибати в крижану воду. Рекомендується починати з процедур обтирання снігом або обливання холодною водою. Існує хороший метод загартування і підготовки до моржування — контрастні ніжні ванни. Потрібно набрати холодної і гарячої води в 2 тазики, і поперемінно опускати туди ноги. При такій підготовці, завдяки великій кількості нервових закінчень на ступнях ніг, холодна вода буде діяти, знижуючи активність роботи внутрішніх органів, а гаряча – збуджуюче. Це дасть можливість нормалізувати їх роботу, а також зменшити шкоду різкого моржування, підготувавши організм.

Моржування лікує застудні захворювання.

Це НЕПРАВДА. Хоча користь від моржування полягає в тому, що хворіють на застуду вони менше. Причина в тому, що організм у відповідь на стрес — викидає гормон адреналін, а це, в свою чергу, сприяє виробленню імунних антитіл. А от за наявності хвороби лізти у крижану воду не слід.

Пірнання в холодну воду з головою дуже небезпечне.

Це ПРАВДА. Може виникнути раптовий спазм судин головного мозку, можлива навіть миттєва смерть. Рекомендується завжди використовувати гумову шапочку. Самі моржі готуються до запливу, розігріваючись бігом, легкою гімнастикою. Найкращим часом для занурення є ранковий час, це тонізує нервову систему і бадьорить на весь день.

Для моржування краще мати зайву вагу.

НЕПРАВДА. За твердженням медиків, моржування і сам фактор холоду не впливають на фізіологію. Але факт, що люди із жировим прошарком легше переносять холод.

Правила моржування, про які не всі знають:

— Новачкам не слід перебувати у воді більше, ніж 2 хвилини. Досвідчені моржі можуть перебувати у крижаній воді до 5 хвилин. Тремтіння є першою ознакою, щоб негайно вийти із води.

— Роздягання треба починати швидко — з ніг. Одягатися зверху.

— При витиранні не слід розтирати шкіру до червоного кольору, щоб не завдати додаткового стресу.

Протипокази до моржування:

  • Гострі захворювання і загострення хронічних захворювань.
  • Холодова алергія, яка проявляється кропив’янкою, червоними плямами, набряком шкіри, свербіжем, — така реакція може бути вродженою або набутою.
  • Хвороби нирок.
  • Захворювання нервової системи.
  • Захворювання серцево-судинної системи.

Висновки:

  1. Занурення в крижану воду не є радикальним засобом від всіх захворювань.
  2. При недотриманні правил та ігноруванні протипоказів, моржування може нанести непоправну шкоду здоров’ю.
  3. При правильному занятті моржуванням можна зміцнити свою імунну систему і загальний стан здоров’я, в тому числі й укріпити психіку.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Бодя Олегович

    Застереження! до так званих "авторів" : ви вікно відкривайте хоча б колись ,для провітрювання..., в той момент, коли шукаєте матеріал в інтернеті для своїх статей...
  • Бодя Олегович

    Навіщо це писати на передодні Водохреща??
    І яку реакцію ви б хотіли побачити ??))

keyboard_arrow_up