Чи будуть у приватних лабораторіях Тернополя безкоштовно робити тест на COVID-19

Чи будуть у приватних лабораторіях Тернополя безкоштовно робити тест на COVID-19
  • Заяву про виділення додаткових коштів на збільшення кількості проведення ПЛР-тестування у жовтні зробив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. 
  • Чи можна у тернопільських приватних лабораторіях зробити тест, який оплатить держава, дізнавались журналісти "20 хвилин". 

 

Як зазначив Міністр охорони здоров'я Максим Степанов, уряд виділив 100 мільйонів гривень на проведення ПЛР-тестів приватними лабораторіями. 

- Відповідно до постанови Кабміну, якщо лікарня має відповідні можливості тестування методом ПЛР, вона буде отримувати додаткові кошти від держави. Це буде стимулювати збільшення кількості тестувань. Сто мільйонів гривень мають бути спрямовані на контрактування приватних лабораторій щодо здійснення тестувань методом ПЛР. Для того, щоб збільшити кількість тестувань, які безоплатно роблять нашим громадянам, - сказав під час брифінгу Максим Степанов. 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Чи означає це, що тести будуть безкоштовними?

Нам вдалось поспілкуватись із представником відділу комунікації Міністерства охорони здоров'я України.

- Медичні заклади приватної форми власності заключають договори із НСЗУ. Програма вже розпочала діяти у кількох регіонах України з кінця жовтня, - повідомили у пресслужбі МОЗ. 

Як розповідає керівник Тернопільського обласного лабораторного центру Оксана Чайчук, програма має допомогти впоратись із великим напливом тестувань у разі, якщо така потреба буде. 

- Ця ініціатива розрахована на той випадок, якщо державна лабораторія не буде встигати опрацьовувати усі тести, які надходитимуть. Зараз лабораторний центр опрацьовує близько півтори тисячі матеріалів за добу. У разі, якщо їх буде в півтора рази більше - ми будемо звертатись за допомогою, але наразі такої потреби немає. Так, обсяг роботи досить великий, але ми справляємось. Люди очікують на результати не більше, ніж дві доби, - запевняє Оксана Чайчук.

Чи готові приватні лабораторії до такої співпраці?

Щоб дізнатись, чи готові приватні лабораторії в разі необхідності проводити ПЛР-тести за кошти держбюджету, ми запитали у представників трьох приватних медичних лабораторій Тернополя. 

Медична лабораторія "Сінево"

- Наразі до нашої клініки із Тернопільського обласного центру МОЗ ніхто не звертався. Ніякої інформації про такі можливості тестування у нас немає. На цю процедуру держава не вимагає жодних тендерів та звітності щодо укладання таких контрактів з приватними центрами.  Тому відстежувати, на яких умовах оформляють такі договори, - складно. Наша клініка - найбільша в Україні мережа лабораторій. У трьох областях наразі нам надіслали запити з питаннями щодо співпраці. Але конкретних умов наразі немає, - повідомили у відділі зв'язків з громадськістю лабораторії. 

Лабораторія "Панакея" 

-  Керівник клініки зазначив, що наразі ніяких угод щодо такої співпраці не було укладено. Наразі нічого більше сказати не можу, - сказала адміністратор. 

Клініка "Ескулаб"

- Про цю ініціативу нам відомо, але наразі до нас не звертались щодо співпраці. Наша клініка готова до такої роботи. Ми можемо надавати такі послуги, тому якщо держава має таку програму - ми готові допомогти, - повідомили у контактному центрі лабораторії.

Скільки коштує тест в приватних лабораторіях?

Детально про те, як пройти тест у приватній лабораторії, ми розповідали у матеріалі: 

"Тести на коронавірус у приватних та державних лабораторіях. Скільки це коштує та хто може пройти"

Окрім ПЛР-тестів, є і інші види тестування на коронавірус, які пропонують приватні лабораторії. 

А ви хотіли б пройти тест на коронавірус? Як вам цінники у приватних лабораторіях? Пишіть у коментарях!
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up