Сироватку від правця для дев’ятирічної Діанки із Шумська знайшли через Міністерство

Сироватку від правця для дев’ятирічної Діанки із Шумська знайшли через Міністерство
  • Щеплення Діані-Анастасії Яворській провели сьогодні, 5 серпня. За словами батька, дитина одужує. 
  • У Шумській районній центральній лікарні запевняють, що проблема виникла саме через те, що у дитини не було профілактичного щеплення від правця.

- Одразу після того, як ситуація із пошуком сироватки набула розголосу, мені зателефонували із Міністерства охорони здоров’я України і сказали, що сироватку знайшли в Тернополі, - каже батько дитини Олександр Яворський. - Ліки мені привезли в район з Тернополя. Все добре. Сьогодні зробили дитині ін’єкцію, донька іде на покращення, і нас вже мають відпускати додому.

За словами батька, спочатку дитині ввели сироватку, потім зробили щеплення. Чому сироватку шукали так довго, батько не знає. Але він вдячний усім, хто не залишився байдужим до його проблеми. 

- Мені дитину врятували і я дуже дякую всім, хто допомагав мені із пошуками сироватки,  - каже батько. - Багато людей мене підтримували.

Відео дня

Нагадаємо, біда з Діаною-Анастасією сталася у неділю, 2 вересня. Дівчинка бігала по траві і наступила на дошку з цвяхом. Рану обробили, але дитині вкрай була необхідна сироватка від правця. Батько дівчинки у пошуках цих ліків підняв соцмережі, звертався у пресу, до знайомих закордоном.

Планує звертатись до правоохоронців

- Я буду звертатись до правоохоронних органів, щоб вони з'ясували, чому ліків немає, якщо є документи, що тендер було проведено і якась із компаній його виграла, - говорить пан Яворський. - Я платник податків, якщо ліки куплені за державні кошти, то чому їх видають лише “особливим” пацієнтам?

Те, що дитині не ввели імуноглобулін, який має таку ж дію, як сироватка - батько вважає своєю заслугою, оскільки в інструкції МОЗ при введенні цього препарату не передбачено пробу на алергію.

- Я наполіг на тому, щоб зробили пробу,  - каже пан Олександр, - спочатку ввели пів кубика препарату і в дитини на ручці було почервоніння. Я знаю свою дитину, знаю, що вона має схильність до алергічних реакцій. Не можна дозволяти колоти дитині все, що кажуть лікарі.

Головний лікар Шумської центральної районної лікарні Андрій Бобровський каже, що сироватка у лікарні була, але не того виробництва.

- Десь три тижні тому нам доставили сироватку індійського виробництва, але лікарі ще не розібрались як її вводити, - говорить пан Бобровський. - Раніше в нас були ліки, які вироблялись в Росії. Поставки припинились через проблеми з Росією.

Набезпеки не були, кажуть медики

Заступник головного лікаря з лікарської роботи Шумської райлікарні Людмила Зінько неохоче коментує справу та переконана, що проблеми із щепленням не було з самого початку.

- Дитина привита і проблем там нема ніяких, щеплення проведено вчасно і загрози життю немає, - говорить Людмила Зінько. - За дев’ять років у дитини немає жодного щеплення. Батьки відмовились від прививок, тому їм порекомендували звернутися в обласну дитячу лікарню, але там батько не знайшов спільної мови з лікарями та повернувся назад.

За словами лікарки рішення батька не вводити дитині імуноглобулін не мало жодних медичних підстав.

- Єдине, що  можу сказати, що життю дитини нічого не загрожує, небезпеки як такої не було взагалі, - каже пані Зінько, - в медичній практиці існують профілактичні та екстрені щеплення від правця. Дівчинка травмувалась, отже, за інструкцією, щоб уникнути небезпеки зараження - їй потрібно ввести ліки у термін протягом декількох днів.  Дитина вже привита, немає ніяких ускладнень.

Медики наголошує, що вибір робити або не робити дитині профілактичні прививки належить саме батькам, але наслідки від неотриманого щеплення можуть бути важкими.

Є сироватка чи нема? 

До слова, 4 вересня в управлінні охорони здоров’я Тернопільської обладміністрації "20 хвилин" підтвердили, що протиправцевої сироватки зараз немає.

- Така ситуація зараз не лише в нашій області, але й у всій Україні, - каже заступник начальника управління охорони здоров'я Лідія Чайковська. - Ми замість сироватки користуємося протиправцевим антитоксином. Він є у стаціонарних закладах області, в тому числі і в Шумській районній центральній лікарні. Ефект для людини фактично один і той самий, просто інша доза.

Сироватку знайти можна. Але чи потрібно?

Про роль щеплення у здоров'ї дитини та можливість знайти сироватку запитуємо лікаря-імунолога Тернопільської міської дитячої лікарні Любов Дмитраш.

- Спочатку батьки відмовяються від щеплень, а потім, коли стається біда - бігають і шукають хто-зна що, - говорить Любов Дмитраш. - Сироватка призначена лише у випадку, коли дитина захворіла на правець, при екстреній профілактиці, відповідно до Наказу МОЗ, вводиться імуноглобулін та протиправцевий анатоксин. 

Лікарка зауважила, що ці препарати зараз є на території області. 

- Впродовж останніх кількох років хвороби правця на Тернопільщині не було зафіксовано, - говорить лікар. - Отже потреби у сироватці, як такої не було. Але я запевняю, що якщо виявлять хворобу, то і сироватку знайдуть, в сусідніх областях і навіть країнах. Років три-чотири тому  в обласній лікарні була зафіксована хвороба правця і її благополучно вилікували.

Імунолог підтверджує, що дефіцит сироватки пов'язаний із тим, що її виробляють у ворожій державі - Росії.  

Окрім того, за словами лікарки, якщо у дитини виникає алергічна реакція на препарат імуноглобулін, то на протиправцеву сироватку ця реація буде ще виразнішою. 

 

 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Роман

    Все добре, що добре закінчується. Як на мене розголос в засобах масової інформації, прискорив процес пошуку, а то наші лікарі поки не отримають додаткової винагороди нічого не хочуть робити, вони то зараз сприймають як за належне

    Дмитро reply Роман

    Пане Романе, а Ви особисто багатьом лікарям давали додаткову винагороду? (Перш ніж збрехати, майте на увазі, що давання хабара є таким же кримінальним злочином, як і його взяття). Чи то Вам просто "сказалі"? Ви вважаєте, що маєте достатньо підстав для поголовного звинувачення "наших лікарів" у хабарництві? Бо, якщо ні, то Ви, знову ж таки, робите злочин - наклеп. Причому на всіх лікарів відразу. Вам не соромно буде дивитись в очі лікарям, якщо завтра доведеться звертатись до них, щоб врятували життя Вам чи Вашим рідним?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up