Сирими яйцями піднімали імунітет, а підозрілу їжу було шкода викинути

Були випадки, коли мандрівника залишали в інфекційному відділенні, а автобус їхав далі

Сирими яйцями піднімали імунітет, а підозрілу їжу було шкода викинути

— З настанням спеки кількість кишкових інфекцій природньо збільшується, — зазначає міський позаштатний інфекціоніст Світлана Сніцаренко. — Причина в температурі, яка сприяє швидкому накопиченню збудника в харчовому продукті, що зберігається в звичайних умовах, в появі мух, гризунів, які переносять різні мікроорганізми.

Літо- це період відзначення масових урочистостей, мандрівок та подорожей, активного відпочинку на природі та біля річки. Заразитись на ГКІ можна під час відпочинку на водоймах, коли плаваючи, можна наковтатись брудної води, при вживанні води з «цілющого» джерела.

Для виникнення захворювання необхідна різна доза збудника, яка визначається станом організму людини: кислотністю шлункового соку, наявністю або відсутністю захворювань шлунково-кишкового тракту, рівнем імунітету. Трапляється, що їли всі, а захворів один.

— За останній місяць в інфекційному відділенні лікарні швидкої допомоги було проліковано 24 пацієнти з гострими кишковими інфекціями (далі ГКІ — прим. ред.) середнього ступеня тяжкості. У Тернополі зараз відносно благоприємна ситуація із захворюваністю на ГКІ , групових спалахів та масових поступлень не було,- зазначила Світлана Сніцаренко.

В області за даними обласного лабораторного центру, 3 липня зареєстровано 2 випадки сальмонельозу.

- В етіологічній структурі захворюваності переважає умовно патогенна флора: ентеробактерії, цитробактерії, - зазначає лікар. — Випадків сальмонельозу, дизентирії, холери, ротавірусної інфекції за останній місяць і початок липня серед пацієнтів відділення не зареєстровано. Слід зазначити, що етіологічне розшифрування захворювання залежить від результату бактеріологічного дослідження. За умови хаотичного вживання антибактерійних засобів пацієнтами на догоспітальному етапі, виділити збудник дуже важко, а зазвичай не можливо, тому в більшої половині випадків причини виникнення КГІ ми не знаємо.

Пацієнти пов’язують виникнення свого захворювання із споживанням різноманітної їжі. Для когось це іжа з фаст-фуду, для іншого - недостатньо вимиті фрукти чи овочі, салати, мясні вироби, канапки або готові страви, придбані в супермаркеті з протермінованим терміном придатності.

— Переважна кількість тих, хто захворіли на ГКІ, свідомо вживали недоброякісну продукцію сумнівного походження, куплену в місцях несанкціонованої торгівлі чи ту, яка була виготовлена в домашніх умовах без належної термічної обробки або з вичерпаними термінами реалізації, — розповідає лікар. — Часто причиною захворювання на ГКІ є низький санітарно –освітній рівень пацієнтів. Інколи доводиться чути, що їли страву «підозрілої свіжості», бо було шкода викинути. Слід зазначити, що харчові продукти небезпечні для споживання не завжди втрачають свої органолептичні властивості, на вигляд можуть бути цілком придатними для вживання

Кілька років тому у місті був спалах сальмонельозу спричинений вживанням тістечка з кремом. Для приготування тістечка використовували курячі яйця, на поверхні яких виявили сальмонелу, що й спричинило кишкову інфекцію.

— Дехто з наших пацієнтів «піднімав» імунітет, вживаючи сирі курячі чи перепелині яйця, — продовжує лікар. — Цього категорично робити не рекомендується, бо зберігається високий ризик захворювання на сальмонельоз, після якого доведеться довго «відновлювати» імунітет до вихідного рівня, а також існує ризик формування хронічного бактеріоносійства.

Щодо кавунів і динь, то їх споживання немитими теж може бути причиною гострих кишкових інфекцій.

 

Починають лікуватися самі

Інкубаційний період ГКІ триває від декількох годин до декількох днів, зазвичай 1-2 доби.

— Захворювання зазвичай починається гостро із появи симптомів ураження шлунково-кишкового тракту: втрати апетиту, болю в животі, часто переймоподібного характеру, здуття живота, нудоти, блювоти, діареї, — розповідає інфекціоніст. — Випорожнення водянисті, часті, інколи з домішками крові. Присутній інтоксикаційний синдром: гарячка, біль голови, ломота в тілі, загальне нездужання. Втрата рідини приводить до зневоднення організму, що проявляється сухістю шкірних покривів, язика, спрагою, зниженням виділення сечі, затерпанням кінцівок, судомами.

Ускладненням ГКІ може бути дистрибуктивний шок, дисбактеріоз, сепсис, ГКІ може спричиняти гостру хірургічну патологію : злукову хворобу, кишкову непрохідність, мезентеріальний тромбоз. Із симптомів ГКІ можуть розпочинатись апендицит, перитоніт, виразкова хвороба, захворюваняя яйників, позаматкова вагітність, пухлини та інші.

— Важливо не займатись самолікуванням, — наголошує лікар. — Для полегшення клінічних проявів ГКІ можна самостійно промити шлунок перевареною теплою водою. Прийняти сорбенти. Вживати достатню кількість рідини, дробно, невеликими ковтками. Вживання препаратів, які гальмують перистальтику кишківника, як іммодіум, лоперамід категорично не рекомендується, оскільки сприяє підсиленню інтоксикації організму.

- Вони – лише для разового використання, щоб доїхати до місця призначення, якщо таке трапилося в дорозі, — пояснює лікар. — Але вони не є для лікування. Ці препарати гальмують перистальтику і відповідно всі токсини, які назбируються в кишківнику залишаються в організмі і підвищують інтоксикацію. Тому це препарати разової дії. Ми їх не використовуємо, інфекцію вони не вилікують, лише створять тимчасовий комфорт в дорозі.

За кваліфікованою медичною допомогою слід звертатись до дільничого терапевта, який оцінить стан пацієнта, наявність супутніх захворювань та дасть дієві рекомендації, або направить в профільний інфекційний стаціонар.

Якщо пацієнт лікується самостійно та не відчуває покращення, продовжується нудота, пронос, блювота, триває зневоднення організму, не слід чекати по 2-3 дні вдома, коли падає тиск і відмовляють нирки. Виводити пацієнта з такого стану важко та затратно, - застерігає Світлана Сніцаренко. Треба одразу звертатися по медичну допомогу. Самолікування при такому стані може бути шкідливим, адже злегковаживши, можна пропустити серйознішу патологію.

 

Сезон подорожей

- Зараз сезон подорожей, активного відпочинку. Щоб ГКІ не зіпсувала настрій та плани подбайте про їх профілактику, адже в нас бували випадки, коли мандрівника залишали в лікарні, а автобус їхав далі, - розповідає лікар. — Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.

На відпочинку біля річки чи озера необхідно мати запас питної води, для миття посуду і рук використовуйте бутильовану воду. Не вживайте для пиття воду з відкритих джерел або яка продається на розлив. Кип'ятіть воду.

Вибирайте продукти, піддані термічній обробці, ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морські продукти. Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику. Не допускайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами.

Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години. При покупці м`ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу заводській упаковці, обов’язково переконайтесь у терміні придатності.

— У подорож не беріть канапки чи йогурти, бо вони швидко псуються. Перед вживанням свіжих овочів ретельно іх мийте і обдавайте окропом, — радить лікар. — Ретельно мийте руки з милом перед їжею і після відвідування громадського транспорту, туалетів або беріть із собою засоби для дезінфекції рук.

 

Довідка

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - група інфекційних захворювань, які характеризуються діареєю, блювотою, що ведуть до зневоднення організму, проявами інтоксикаційного синдрому.

Збудники кишкових інфекцій дуже поширені у природі. Їх можна виявити в грунті, воді, повітрі, їжі. Механізм зараження при ГКІ – фекально-оральний, при якому збудник з кишечника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішнє середовище, потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і викликає захворювання.

Джерело інфекції – хвора людина або батеріоносії, чи вірусоносії, які створюють особливу небезпеку, якщо працюють в закладах громадського харчування чи на підприємствах харчової промисловості.

Фактор передачі – інфікований харчовий продукт, вода. Збудник розвивається там, де є поживне середовище багате білком – а це м'ясні вироби: котлети, паштет, ковбаси, бульйони, заливне м'ясо, риба, фарширована риба; тістечка, торти, молочні продукти, морозиво, за комфортної температури. Збудники ГКІ можуть потрапляти у їжу за умови порушення технології приготування, зберігання чи транспортування.

Коментарі
17:00 Тернополянин придумав масажер зі шнура 16:00 Тернопільські правоохоронці визначили найсильнішого у міні-футболі 15:00 Віддала усі заощадження невідомій за "зняття родинного прокляття" 14:00 Тернопільський школяр-плавець мріє перемогти на Олімпійських іграх 13:30 На майдані Волі стартували мистецькі ярмарки 13:00 Кава та інші заборонені речі для підлітків 12:00 Читаю, бо це мені подобається 11:00 "На це пішло багато нервів і праці", - кажуть тернопільські медалісти 10:00 Журналістка допомагає знайти дорогу тим, хто загубився. Діти про професії тернополян 09:00 Фестиваль "Файне місто" буде доступним для людей з інвалідністю 08:00 Цей день в історії, 24 червня: столицю України повернули з Харкова до Києва 07:02 Погода у Тернополі: 24 червня, без опадів, +16° 22:00 Футбол без пива, побачення без вина. Як у магазинах виконують рішення про "тверезий випускний"

Уже чотири години у Тернополі діє заборона на продаж алкоголю. Нагадаємо, згідно з рішенням міськвиконкому закладам торгівлі...

На посилений варіант служби перевели поліцію Тернопільщини 23-24 червня. Зі слів тимчасово виконуючого обов’язки заступника...

Через планове промивання водопровідних мереж припинять водопостачання частини Тернополя від 00 год у вівторок, 3 липня. 

Регіональний мультифестиваль «Студентська республіка», 15x4 Ternopil , Випускний-2018 , концерт DZIDZIO, мистецькі ярмарки,...

Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up