Скільки вартує та чи боляче лікувати варикоз: розповідає тернопільський лікар-блогер Орест Мельник

Скільки вартує та чи боляче лікувати варикоз: розповідає тернопільський лікар-блогер Орест Мельник
  • Флеболог  з Тернополя Орест Мельник знає чи не усе про поширене захворювання під назвою «варикоз». Більше 10 років він працює із цією проблемою,  вивчає нові методи її вирішення і переконує, що косметичні прояви — це лише вершина айсбергу.

  • Медик вирішив змінити ставлення людей до проблем з судинами і вийшов з нею в простір соцмереж. Найцікавіші його поради для здоров’я дивіться нижче. 

  • Ми продовжуємо публікації із серії про тернопільських медиків.

Має аж три роботи та встигає давати безкоштовні поради людям через соцмережі. Орест Мельник працює судинним хірургом в КНП «Теребовлянська міська лікарня», а також веде приватний прийом пацієнтів в Тернополі, Теребовлі, Бережанах, Кременці. 

У соцмережах чоловіка вже понад десять тисяч фоловерів. Щодня показує процес операцій та результати роботи. Каже, що робить це для того, аби більше людей знали про те, що лікування варикозу не таке страшне, як може здаватись, а от наслідки від запущеної патології можуть бути фатальними. 

Як помітити перші прояви судинного розширення вен, що їсти, аби уникнути цієї хвороби та чи справді лікування може бути безболісним? Відповіді в інтерв’ю з Орестом Мельником. 

Відео дня

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять, офіс та у приміщенні

 — Чому обрали саме флебологію (галузь медицини, яка займається діагностикою, лікуванням та профілактикою венозної патології)?

 — Це напрямок медицини, який дуже швидко розвивається. Зараз є море найсучасніших гаджетів для лікування. І цікаво, що усунення таких складних проблем не потребує госпіталізації пацієнта і наркозу. Це все можна робити в  амбулаторному порядку. Так звана «офісна флебологія», я називаю це так, бо людина практично на обідній перерві може прийти на процедуру, зробити це за годину і наступного дня вже повернутись на роботу. 

 

— Що таке варикоз і наскільки поширеною є ця проблема зараз? 

— Варикоз або варикозне розширення вен — це зміна нормального стану вен. Їхня стінка стає тонкою, утворюються так звані «вузли». Це прояви запалення та змін. Статистика каже, що 75% населення має варикоз тієї чи іншої стадії. Починаючи від «судинних зірочок», які вважають косметичною проблемою, і закінчуючи трофічними виразками на ногах, які є ускладненням від проблеми.

— Тобто перші прояви мають лише косметичний характер? 

— Так, перші прояви можна побачити на зовнішній поверхні тіла. До слова, це ще одна причина, через яку я почав займатись флебологією. Завдяки їй можна працювати з естетичним виглядом. 

 На зображенні може бути: 1 особа, стоїть та у приміщенні

Коли потрібно до флеболога

 — Коли потрібно негайно звертатись за консультацією до  флеболога?

—  Коли людина помічає червоні, болючі тяжі на ногах по ходу вен. Також звертатись потрібно, якщо ви бачите варикозні вузли на ногах, ущільнення потемніння шкіри  на гомілці, трапляється, що наслідками варикозу бувають трофічні виразки на гомілках. Не можна ігнорувати швидку втомлюваність, набряки ніг, судоми (корчі) в литкових м'язах. 

 — У Тернополі важко знайти такого спеціаліста? 

—  Думаю, що так. Вени оперують чимало спеціалістів, але саме флебологів є небагато.

— До такого спеціаліста мають скеровувати сімейні лікарі, або люди самі частіше приходять? 

—  Так, найчастіше саме лікуючі лікарі направляють на таке обстеження. Звісно, люди і самі можуть звертатись, якщо бачать прояви.

— Що може стати причиною цієї хвороби? 

— Перше — це спадковість, також «вертикальний» спосіб життя, надмірне фізичне навантаження в чоловіків, а також вагітність і пологи в жінок. Ну і «сидячий» спосіб життя. 

— Варикоз частіше виникає у жінок чи в чоловіків? 

— У жінок частіше. Десь у співвідношенні один до чотирьох. Також важливо, що варикоз і вагітність — часте поєднання. Вагітні, у яких є варикоз, повинні дотримуватись певних правил: носити зручну нижню білизну, обмежувати фізичні навантаження, при цьому виконувати нескладні вправи для підтримання форми (наприклад, за допомогою плавання), стежити за харчуванням, вносячи в режим харчування більше клітковини, пити достатню кількість рідини, ходити у зручному взутті (підбори не більше 4 см і, не приймати гарячих ван, не відвідувати баню, сауну, стежити  за вагою.

— А як щодо віку пацієнтів? 

— Трапляється у всіх вікових категорій. Зазвичай ця хвороба спостерігається в пацієнтів від 25 років та старших. Наймолодшій моїй пацієнтці було 15, а найстрашій — 102. Я не шукаю легких шляхів (посміхається прим.ред)

— Наскільки дороговартісним є лікування варикозу? 

— Це залежить від складності випадків, все вирішується на консультації з людиною. На ціну впливає вартість матеріалів, які використовуються в процесі. Коригується в тому числі і від можливостей людей. Важко оцінити цінову політику. Це може бути і дві тисячі гривень, а в складніших випадках у кілька разів більше.  

 

Звертають із запущеними випадками 

— Чи справді лікування варикозу навіть на пізніх стадіях можливе без хірургічного втручання? 

— В усьому світі стандартом лікування варикозу вважається лазерна хірургія. Ті гаджети, які генерують лазерне випромінювання, мають різну довжину хвилі. Це обладнання постійно вдосконалюється і з часом стає все менш травматичним для пацієнта і більш дієвим. Я б порівняв відчуття від цієї процедури з походом до стоматолога. Не надто приємно, але нічого страшного.

— Чи часто до вас звертаються люди із дуже запущеними випадками варикозу і до чого нехтування першими проявами може призвести? 

— Якщо вчасно не лікувати варикоз — починаються ускладнення: від зміни кольору шкіри на гомілках до екзем та трофічних виразок, тромбів, тромбоемболії легеневої артерії і… смерті. Люди насправді рідко розуміють такі наслідки і звертаються по допомогу вже в випадках, коли зміни дуже помітні.  Зрештою, також люди рідко реагують на косметичні проблеми, і не розуміють, що вони — це лише вершина айсберга. 

 На зображенні може бути: одна або кілька осіб

 — Чи завжди варикоз можна вилікувати без хірургічного втручання? 

— Практично завжди можна обійтись без нього: навіть коли є ускладнена форма варикозу — досвідчений флеболог може компетентно поєднувати технології та маніпуляції може впоратись з цією проблемою з мінімумом наслідків. І тут не має значення стадія, ускладнення.

Особисто я, уже два, або навіть три роки не беру до рук леза, у випадках, коли йдеться про варикоз. Хоча за останній рік я вилікував понад 350 людей від варикозу. 

— Окрім лазера, які ще методи лікування варикозу є? 

— Серед найбільш поширених хірургія. Щодо медикаментозного лікування — то ні, ліками варикоз не вилікуєш. препарати лише знімають симптоми хвороби.

Немає опису світлини.

— Окрім такого навантаження, ви встигаєте ще й вести власний блог. Як справляєтесь із таким навантаженням? 

— Справляюсь, сьогодні ритм життя не дозволяє залишатись на одному місці. Хочеш чогось досягти — працюй. Ну, і, як-то кажуть: під лежачий камінь вода не тече. Тому треба говорити з людьми про проблему. Є багато людей, які приходять на первинну консультацію і ти розумієш, що якби вони знали про таку можливість раніше — можна було б уникнути багатьох негативних наслідків. 

— Тобто про лазерну хірургію люди не багато знають, якщо йдеться про Тернопільщину? 

— Так, і це проблема. Хірургів, які працюють таким методом, можна перелічити на пальцях. Усі решта, зокрема, якщо йдеться про районні лікарні, працюють з допомогою леза і все. 

— Тому ви вирішили створити стати медиком-блогером? 

— Ну, насправді, я розумію, що ніколи не можна зупинятись і рухатись треба в ногу з часом. Я почув думку когось з успішних людей про те, що якщо ти знаєш більше, ніж інші, і не ділишся тим з ними — ти робиш зле. Мені ця думка близька. Після цього я більше уваги почав приділяти соцмережам і вірю, що так я можу зробити щось корисне для людей.

 

Поради від лікаря Ореста Мельника

Що їсти, щоб вени залишались здоровими: 

На зображенні може бути: на відкритому повітрі

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ганна Грицько

    Розумний лікар

keyboard_arrow_up