Сон на бджолах додає сил

Сон на бджолах додає сил

Тим, кого дратують бджоли чи хто не любить меду, на пасіку краще не їхати

Аби зважитися поспати на вулику, часом доводиться подолати страх перед бджолами, але результат того вартий, переконана тернополянка Наталія Бобрик.

- Мій друг-бджоляр Віктор Кузьмінський має пасіку у Великих Бірках. Нещодавно він поставив в садку хатинку з лежанками на бджолиних вуликах. Каже, що зробив її для себе, часом радить поспати на бджолах друзям. Він цікавиться всім, що є корисним для здоров’я і порадив мені спробувати сон на вуликах. До речі, сам він спить на вуликах цілу ніч.

Відео дня

Спробувати такий сон тернополянку підштовхнув випадок з її знайомою, яка лікувала зламану руку. В неї дуже тяжко тривав процес загоєння, жінка довго ходила на різні процедури, розробляла руку, але результати її не тішили. Тож їй порадили сон на вуликах, вона пройшла 10 сеансів і розповідала, що в неї вже відновилася чутливість в руці.

- Вона так колоритно описувала свої відчуття, наскільки їй полегшало з рукою і взагалі додало сил, що я теж вирішила спробувати цю процедуру, - розповідає Наталя. - Але я дуже боялася. Не дай Боже мене покусають бджоли. В моєї мами алергія, тому я дуже хвилювалася, щоб бува мене не вкусила бджола. Буває ж, що в декого настає навіть шок, сильні набряки.

Але господар пасіки її заспокоїв, і Наталя зважилася.

- Коли лягла на лежанку, була дуже насторожена, до всього прислухалася, - пригадує жінка. – Я навіть старалася забрати подушку, щоб послухати бджіл, адже лежанка має отвори, вони закриті сіткою, тому це безпечно. Через 10-15 хвилин я заснула, прокинулася, коли почула, що пасічник відчиняв двері будиночка. Після такого сну головний біль, який був кілька годин раніше, минув, я була така бадьора, мені сподобалося.

Наталія пригадує, скільки цікавого їй розповів пасічник про сон на вуликах.

- Він розповідав як корисно поспати на вуликах, як це лікує, покращує імунітет, заспокоює, дає багато всього корисного для здоров’я. Мовляв, повітря вулика насичене біологічно активними речовинами прополісу, який має антимікробні властивості. Прополіс називають природним антисептиком, який шкідливі мікроорганізми нейтралізує, а корисні - зберігає. Сон у приміщенні, де активно працюють бджоли, відновлює сили. Через дрібну сіточку з бджолиного житла виходить чисте і цілюще повітря. За десять хвилин його вдихання в бронхах і легенях людини гине більшість мікробів. Біля самого вулика повітря високоіонізоване, завдяки чому, потрапляючи в організм людини, воно знижує рівень вільних радикалів. А ще від бджолиної сім’ї виходить сильне біополе, яке нормалізує всі функції організму і покращує імунітет. За якихось годину-дві на вуликах можна повністю відновити свої сили. Та й монотонне бджолине дзижчання чудово заспокоює.
Бджоляр розповідає, що від бджолиного рою у вулику виділяється природне тепло температурою приблизно 35° C. На організм людини великий позитивний вплив має не лише „живе” тепло бджолиної сім’ї, але й мікровібрації, які створюються змахами крилець бджіл, що діють як вібромасаж. Вважається, що біля вулика-лежанки створюється біополе, під дією якого відбувається вирівнювання порушень електромагнітного поля людини, внаслідок яких виникають різні захворювання.

Це не універсальна таблетка

Щодо лікування сном на вуликах треба розуміти, що це не панацея від всіх хвороб і не універсальна таблетка, яка допомагає всім, вважає господар Петриківського лікувального вулика краєзнавець Тарас Циклиняк. Він має такого вулика-лежанку близько двох років.

  • Часто люди очікують надзвичайного ефекту, але треба розуміти, що полежати на вуликах з бджолами - це лише один компонент з того корисного, що можуть дати бджоли для здоров’я людини, і це не універсальна таблетка №6, яка допомагає всім без винятку, - зазначає Тарас Циклиняк. - Зі свого досвіду можу сказати, що мені достатньо полежати годину навіть через день і це дуже заспокоює, додає тонусу. У кого сидяча офісна робота, чи важка в емоційному плані робота з людьми, щоб себе добре почувати, достатньо годину полежати на такому вулику. Я вивчав чимало інформації, пов’язаної з вуликами, то загальні рекомендації медиків – для оздоровлення достатньо полежати на вулику-лежанці годину на день.

Тарас добре знається на бджолах, його дід і батько - досвідчені пасічники, тримають пасіку з середини 80-х років. І кілька років тому він вирішив більше використати можливості пасіки, щоб мати не лише мед.

  • Дізнавався в Інтернеті, як можна облаштувати вулик-лежанку в садку, - пригадує Тарас. – Тож близько двох років тому ми з батьком вирішили поєднати приємне з корисним. До речі, такі лежанки дуже популярні на Львівщині, Івано-Франківщині. Принцип роботи такого вулика дуже простий – ви знаходитеся максимально близько до бджолиної сім’ї. І випари з вулика, вібрація і звук бджіл позитивно діють на людину. Це заспокоює, покращує імунітет, це добре впливає на дихальну систему.

Тарас каже, що на Тернопільщині сон на вуликах ще не є надто поширеною практикою, більшість вважає, що краще лікуватися в аптеках, а такі природні способи оздоровлення більше популярні на Івано-Франківщині.

Тарас каже, що такі процедури підходять лише для тих, хто прихильно ставиться до бджіл і до всього, що вони дають людині.

- Інколи хтось з приїжджих каже, що його так дратують бджоли, що вони не виносять їхнього дзижчання, тоді виникає питання, навіщо ж вони взагалі приїхали, - розповідає Тарас. - Тобто хто не любить меду, кого дратує звук бджіл, то краще таке не пробувати. А загалом з тих, хто відпочивав на пасіці у 99% відгукувалися позитивно.

Також краще приїздити до таких вуликів-лежанок коли гарна погода, бо в негоду бджоли дуже схвильовані. А ще він радить не користуватися парфумами чи дезодорантами, щоб не хвилювати бджіл. Дехто з бджолярів радить ще й вимикати мобільні телефони.

- До мене часто батьки привозили неспокійних дітей, часто приїздять ті, у кого нервова робота, хто має постійні стреси на роботі, - каже Тарас. - Можна сказати, що відпочинок на вулику їм допомагає, щоправда, не всі засинають, хтось просто лежить, відпочиває і набирається сил.

Коментар

Ірина Гричук, лікар-методист центру „Здоров’я»:

- Сон на вуликах заспокоює нервову систему, покращує процеси саморегуляції організму. Звичайно, коли більше вірити в позитивний вплив певної процедури, ефект буде кращим, але навіть тим, хто скептично ставиться до нетрадиційних методів оздоровлення, цю процедуру потрібно приймати правильно. Треба максимально розслабитися, закрити очі, старатися відволіктися від усіх думок, інакше результату не буде. Коли людина максимально розслабляється, в мозку йдуть альфа-ритми, які мають оздоровчу дію.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анатолій

    15км від Тернополя, село Чернилів. СОН НА ВУЛИКУ. пан Орест, 097-20-76-523.👌👌👌😊😊😊
  • Діонісій

    штука гарна, рекомендую !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up