Сонце виснажує серце, застерігають лікарі з Тернополя

Сонце виснажує серце, застерігають лікарі з Тернополя
Коли людина – молода і здорова, для неї не настільки важливо, де саме відпочивати, вважає заслужений лікар України Євген Дутка.

 

- Правильно планувати відпустку повинні насамперед ті, хто вже має певні скарги, - каже він. – Якщо йдеться про серцево-судинну, навіть легеневу патологію, бажано відпочивати у місцях із кліматом, тотожним  до звичного. Звісно, не обов’язково залишатися в рідному селі чи місті, але їхати далеко - точно не варто.

Відео дня
> Зазвичай на акліматизацію людині треба не менше тижня, стверджує лікар. Тож, якщо відпустка – два тижні, реальний відпочинок триває лише на кілька днів. То навіщо це все?

- Що стосується хворих на гіпертонію, ішемічну хворобу, то їм взагалі не бажані такі стреси для організму, - додає Євген Дутка. – Людям із подібними проблемами – сонце шкідливе! Адже воно спричиняє загальне перегрівання, розширення судин. Серце й так слабенько працює, а ми його змушуємо переганяти ще кілька літрів крові додатково.

У кожному конкретному випадку, особливо за наявності патологій, план на відпустку слід складати із лікуючим лікарем. Лише після цього пан Дутка радить узгоджувати власні можливості і потреби із тим, що потрібно дітям чи родичам, які відпочиватимуть із вами.

- Підходити до справи треба з повною відповідальністю, адже це – надзвичайно важливо! – наголошує фахівець. – Інакше – витратите купу грошей і при цьому ще й собі нашкодите.

Лікар не раз бачив таке: поїхали на море, аби підлікуватися, а повернулися із нежитем чи навіть з ангіною. Добре, якщо все закінчується банальною гострою респіраторною інфекцією. Адже може дійти і до запалення легень.

- Чому так стається? А тому, що засмага – захисна реакція організму на ультрафіолет, - пояснює Євген Дутка. – Це вимагає певних зусиль від організму. Він витрачає на це енергію. Відтак – падає імунітет. Тож, повернувшись додому, людина "ловить" перший-ліпший вірус. І маємо те, що маємо… Причому це – не виняток, а правило.

Крім того, пан Дутка нагадав, що у світі нині практикують відпустки тривалістю 14 днів. Цього терміну цілком вистачає на відпочинок – зняття стресів і з голови, і з тіла. Людина до роботи повертається свіжою. Щоправда, на лікування потрібно більше часу, визнає лікар.

Коментар

Мар'ян ГРЕБЕНИК, завкафедри терапії і сімейної медицини університету післядипломної освіти, професор:

- Хворим на артеріальну гіпертензію зайве сонце – ні до чого! Без крислатого капелюха взагалі не радив би на вулицю виходити. Гіпертонікам не на пляжі, а в тіні треба відпочивати. Найкращий варіант – релакс там, де є ліс, спокійна обстановка. Якщо ж ви все-таки поїхали на море, то купатися ходіть лише вранці та ввечері, коли сонце лагідне. Решту часу проводьте бодай під грибочком, не забуваючи постійно контролювати свій тиск. Дуже часто наші люди бавляться в квача із тиском: піднімається чи падає – ліки п'ють, усе в нормі – не вживають виписаних препаратів. Але це – неправильно, бо такі перепади шкодять. Краще утримувати ситуацію стабільною. Особливо важливо про це пам’ятати влітку. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Що за брєдова стаття! Це жах, які тупі лікарі можуть бути! При перебуваннв під ультрафіолетом в кровоток вивільнюється оксид азоту, що наоборот знижує артеріальний тиск! Дія ультрафіолету більш корисна чим шкідлива! Справа в тому щоб не перегріватись на сонці! Частіше заходити у воду, мати капелюх! І все загаряйте із задоволенням, але в міру, пам'ятайте про рак шкіри і не перегрівайтесь! Перший раз чую щоб під перебуванням насонці, а щей від відпочинку на морі падав імунітет! Тому лікарю мабуть треба самому звернутися до лікаря! Їдьте на море і не слухайте цих бредотень від тупих лікарів!
  • Anonymous

    я не люблю засмагати, тому навіть на морі шукаю такі пляжі, де можна заховатись в тінь. а грибочки не допомагають - все одно згаряю:-)
  • Anonymous

    Маєте високий тиск? Море - протипоказане... Хіба що будете всю відпустку під грибочком сидіти...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up