Стоматолог зламав інструмент у зубі тернополянки і запропонував залишити "як є"

Стоматолог зламав інструмент у зубі тернополянки і запропонував залишити "як є"
  • Тернополянка пішла на прийом до стоматолога, а повернулась із залишком інструмента у ротовій порожнині. Видалити сторонній предмет лікар не зміг. Жінка хвилюється за своє здоров'я.
  • Ми запитали експертів, наскільки це небезпечо та що робити в такому випадку.

- Скажіть чи зіштовхувався хтось з таким, коли стоматолог залишив інструмент у зубі? І чи реально його звідти витягнути? Чи дуже небезпечно з цим ходити, - запитує пані Світлана (прізвище відомо ред.) у одній із спільнот в соцмережі Facebook. - Думаю, до якого стоматолога звернутись, бо мій лікар не може його дістати і пропонує запломбувати канали , залишивши уламок "як є".

Клініку, у якій жінці проводили процедуру, та прізвище лікаря вона просила не вказувати. 

За її словами, ситуація трапилась тиждень тому. Лікар запевняв, що зможе сам чи з допомогою інших лікарів забрати шматок інструменту. Під час останнього візиту, каже тернополянка, він запропонував залишити уламок всередині. 

Відео дня

У коментарях тернополяни пишуть, що таке траплялося і з ними. Але що робити в такому випадку? Чи безпечно залишати сторонній предмет у зубі? Та чи може жінка вимагати повернення коштів за таке лікування? 

Коментарі експертів

Стоматолог Олександра Кольба

- Лікування кореневих каналів є клопіткою справою у стоматології. На сучасному етапі розвитку таку "ювелірну" роботу рекомендовано виконувати при наявності спеціального мікроскопа для кращого огляду кореневої зони зуба та для особистого контролю процесу лікування. На жаль, стоматологи-ендодонтисти часто зустрічаються із такою.

Здебільшого фрагмент інструмента при використанні сучасного обладнання вилучити не складно. Але трапляються випадки, коли він не піддається видаленню. Реакція лікарів є різною. Варто зазначити, що сам залишок сучасного ендоінструмента виготовлений із спеціального сплаву, що не піддається корозії у кореневому каналі, не руйнує зуб і не потрапляє самовільно із кореня в організм. 

Стоматолог Світлана Стопчак

- Інструменти для лікування каналів розраховані лише на одного клієнта.  Ламаються вони дуже рідко, але таке буває. Як правило, може пошкоджуватися тільки верхня його частина, переважно ламається у верхівці кореня. У випадку, коли так трапляється, потрібно звернутись у клініку, де є спеціальний мікроскоп. Якщо вийняти залишок нереально, то можна залишити так.

 

 

 

Адвокат АО «Гловак і Партнери»                                            Галина Бабій

- Притягнути  лікаря до кримінальної чи адміністративної відповідальності у даному випадку практично неможливо. Проте, можна з'ясовувати цивільно-правові відносини - якщо стоматолог працює в медичному закладі  та має трудовий договір.

Для того, щоб подати позов проти медичного закладу чи лікаря про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричиненої недбалим ставленням, необхідно опрацювати відповідне законодавство та зібрати усі потрібні документи. Це може зайняти багато сил та часу. 

Окрім того, вам слід довести, що неякісне лікування відбулося у цій медичній установі, проводилося саме цим лікарем, оплачено пацієнтом, надати у суді відповідні докази, що це підтверджують. Зокрема, - медичну картку позивача, де зафіксований факт лікування, там має бути описано, які саме медичні процедури здійснювали конкретній особі.

Слід подбати і про медичні документи, у яких буде відображено теперішній стан самопочуття особи, зафіксовані ускладнення здоров’я, зазначені рекомендації інших фахівців щодо подальшого лікування. Наприклад, медичні висновки про наявність проблеми, де буде вказано, що вона зумовлена неякісно проведеними медичними маніпуляціями.

Також слід довести причинно-наслідковий зв’язок між діями лікаря та шкодою для пацієнта. 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Цьвєк

    Платна медицина це жуліки,злодії і аферисти.

    Назарко reply Цьвєк

    Правильне формулювання: "медицина це жуліки,злодії і аферисти"
  • David Starr

    Не проблема.
  • Михайло

    не  партеся  -  живу  з  таким  років  з  25-  а  взнала  про  те  -  8   років  тому
  • Наталя Жовтюк

    .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up