«Влітку гарний час почати загартовуватися, бо хворіти на застуди не престижно»

«Влітку гарний час почати загартовуватися, бо хворіти на застуди не престижно»

Найбільша увага при загартуванні організму влітку - стопам, горлу і шиї

Літо – найкращий час для того, аби почати загартовуватися. Тоді не будуть страшні ГРВІ та грип, навіть на протяги у маршрутці людина не реагуватиме так гостро.

- Загартовування – це дуже корисна річ, - зазначає заввідділенням реабілітації лікарні швидкої допомоги Олег Дзісяк. – Над собою потрібно працювати, адже завдяки різним чинникам опірність організму знижується, люди стають хворобливіші. Візьмемо банальні застуди -  хворіють і серед літа. А я вважаю, що застуджуватися також не престижно, я навіть сказав би, ганебно, як хворіти на алкоголізм. Якщо людина часто застуджується, це означає, що вона занедбана. Я так це розцінюю. Люди не приділяють собі достатньо уваги, не загартовуються, не підвищують свою опірність, не працюють над собою.

 

Відео дня

Малюку достатньо повітря

- У 80-х роках я був лікарем у міжнародному дитячому таборі, там були діти з 12 країн, - продовжує співрозмовник. - Звернув увагу, що німецькі діти бігали босими у легесенькому одязі до темна, а наші вожаті кутали ввечері українських дітей у светри серед літа. Я був вражений побаченим, і це теж підштовхнуло мене до розуміння і пропагування загартовування.

Якщо йдеться про дитину, то тут потрібна система і злагоджені дії обох батьків.

- Якщо батьки - не ентузіасти цієї справи, то годі братися за це, бо лише попсують стосунки, посваряться, - каже лікар.

Для загартовування дітей, особливо дуже маленьких, найкраще влаштовувати повітряні ванни.

- Якщо вдома +22С, то повітряні ванни - хороший фактор для загартовування, - каже лікар. - Навіть провести по тілу дитинки рукавичкою, змоченою у воді кімнатної температури, - це ефективна процедура для дитини. Коли вода випаровується, вона створює охолоджувальний ефект. Такі процедури добре загартовують. Щодо обливання дітей, то є різні думки, але зауважте, що колись немовлят хрестили, повністю занурюючи в воду у будь-яку пору року, не гріючи спеціально воду. І діти не хворіли.

 

Гартуємо ноги

- До мене часто звертаються дорослі із питанням, як самим почати загартовуватися і як загартовувати своїх дітей, тобто що і як робити, щоб дійти до моржування. Адже маю досвід моржування більше 25 років, - розповідає пан Дзісяк.

Насамперед у будь-яку року року потрібно ходити вдома босим, наголошує лікар.

- Хочете загартовувати дитину? Подавайте особистий приклад, нехай дитина вдома ходить босою, - радить лікар. - Потім тиждень-два потрібно вмиватися холодною водою, але не просто провести долонею по обличчю, а щедро так, похлюпатися в тій воді, великою кількістю холодної води вмити обличчя і шию, а далі ходити босим. Кожного вечора перед тим, як лягати спати, треба мити ноги холодною водою і не витирати – це дає додатковий гартувальний ефект. Через тиждень-два такої підготовки можна приступати до контрастного душу. Це означає зайти у ванну і стати спочатку під гарячий душ, а закінчити холодним. Добре намочитися з головою. Це триває лише кілька секунд, а ефект буде надзвичайним.

У процесі загартування треба продовжувати ходити босим. Ноги – це найголовніша ланка у цьому процесі, бо вони в нас завжди закриті, на відміну від обличчя, зазначає лікар.

- Навіть на балкон варто виходити босим, за кілька секунд нічого страшного не станеться, - вважає він.

Так за два-три тижні можна підготуватися навіть до зимового плавання. Та найлегше і найкомфортніше для організму - починати процедури загартовування влітку. Заздалегідь підготувавши свій організм до зими, не потрібно буде ковтати пігулки для імунітету.

За ці тижні підготовки буде видно, як ваш організм реагує на загартовування – чи буде нежить. Але навіть якщо він і з’явиться, то це не страшно. Нежить зазвичай минає за сім днів, більше нічим людина не ризикує.

- Звичайно, ми говоримо про відносно здорових людей, які не мають туберкульозу, шкірних захворювань, панічних атак, важких хронічних інфекцій, - наголошує лікар.

 

Лід для горла

Загартування горла – друга важлива ланка у процесі загартування.

- Коли я був у Штатах, то звернув увагу, як там багато випивають різних напоїв із льодом, особливо чаю. У нас всі звикли лише до гарячого чаю, а там його подають із льодом, - розповідає лікар.

Потрібно виробляти толерантність горла до холоду. Дітей можна гартувати у такий спосіб: взяти в однакових пропорціях трави, які мають бактерицидний ефект – ромашка, звіробій, елеутерокок, шавлія, залити окропом, настояти до 30 хвилин, процідити, додати меду, який теж має бактерицидний ефект, розлити в формочки, в які вкласти дерев’яні палички - і в морозилку. Такими холодними ласощами на зразок морозива можна загартовувати дитину. Вони набагато корисніші, бо у них немає непотрібної дитині хімії, шкідливої пальмової олії. Такі кубики льоду гартуватимуть горло.

- Також треба гартувати ділянку шиї, не защіпатися на всі гудзики, а привчатися до того, щоб був рух повітря – не обов’язково холодного, - зазначає лікар. -  Найкраще починати влітку. Коли поступово ставатиме холодніше, ділянку шиї кутати не потрібно.

- Я ніколи не радив поступово зменшувати температуру води для контрастного обливання – теплою, літеплою, прохолодною, а потім холодною водою. Зразу робимо тепле-холодне. Взимку холодна вода має +9 С, влітку – +12 С. Це не є сильний холод. Нічого страшного не станеться від великого контрасту, - каже лікар. - Наголошу, що не варто робити таку процедуру лише тоді, коли є гострі стани, наприклад, отит, пієлонефрит, шкірні хвороби, підвищена температура. Але я навіть при температурі обливаюся холодною водою, і на ранок усе минає. Така метода є, і вона має право на життя.

 

Страждають від протягів

Загартовуватися потрібно і для того, аби не боятися протягів у тому ж таки транспорті. Якщо м’язи перебувають у стані хронічного спазму, то навіть рух повітря може спровокувати спазм і біль, зазначає Олег Дзісяк. І не тому, що подуло холоднішим повітрям, а лише через його рух.

- Я стверджую, що це вже найнижчий ступінь „падіння” людини, - каже пан Дзісяк. - Така людина захворіє, навіть якщо на неї подує тепле повітря. Не треба допускати себе до такого стану. Цей спазм шиї може виникнути не лише від руху повітря, його можуть викликати емоції чи якщо людина зробить незручний рух. В Теодора Драйзера є чудова повість про те, як колишній полковник морської піхоти у відставці відкрив крутий санаторій для знаменитостей. Перебування там коштувало дуже дорого, і пацієнти підписували контракт, що не мають права залишити заклад до завершення курсу. Лікування полягало в тому, що протягом кількох місяців не було ніякого лікування. Методика військового була проста – хто мав надлишкову вагу, йому давали їсти, як лисиця журавлю у відомій казці, хто був надто худий – отримував біфштекси з кров’ю. Єдиною розвагою було кидати важкий м’яч у колі. Людям влаштовували такі випробування, на які у них не вистачало власної волі – і в результаті вони почувалися здоровими. Я веду до того, що над собою потрібно працювати - рухатися, загартовуватися.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Yurii Horo

    Своїм прикладом показує яким має бути лікар))
  • Анонім

    рда була побачити Олега Миколайовича, за 20 років ін не змінився,   чудово виглядає!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up