Тернополяни витрачають на ліки найбільше в Україні

Тернополяни витрачають на ліки найбільше в Україні

Сім фактів про охорону здоров'я на Тернопільщині 26 квітня в Тернополі репрезентували автори дослідження про охорону здоров'я

Індекс здоров'я за 2017 рік – фактичний рівень задоволеності громадян України медичною допомогою - дослідили в усіх областях України і зокрема на Тернопільщині.

Серед показників, які визначали в дослідженні - задоволеність медичною допомогою, звернення до лікаря у випадку хвороби, витрати людей, пов'язані зі здоров'ям – при зверненні по медичну допомогу і на ліки, знання про здоров'я та здорову поведінку, а також як люди оцінюють стан свого здоров'я.

Відео дня

* Індекс здоров'я на Тернопільщині другий – і один з найнижчих в Україні – 54%. Середній показник в Україні – 62%

* 1118 грн – середнє значення витрат на ліки за місяць на Тернопільщині. Це вдвічі більше, ніж по Україні. Тенденція зберігається два роки поспіль

* На Тернопільщині найбільший відсоток людей, які не звернулися до лікаря під час останньої хвороби чи травми – 42%. І фактор грошей не основний. Гроші важливі лише для 15% респондентів.

* На Тернопільщині найвища по Україні частка батьків, які відмовляються від обов'язкових щеплень для своєї дитини – 39%

* Регіон опинився серед п'ятірки областей, де люди найгірше оцінюють своє здоров'я.

*Ми у ТОП-3 областей, де найбільше опитаних проходили профмедогляд за останні 12 місяців.

* 92% вважають, що реформа охорони здоров'я потрібна

 

Індекс здоров'я за 2017 рік дослідили в усіх областях України. Дослідження репрезентативне – у ньому взяли участь понад 10 тисяч респондентів, проведене на всій території України Київським міжнародним інститутом соціології, Школою охорони здоров'я Києво-Могилянської академії, Міжнародного фонду "Відродження" і Світового банку.

Ініціатори дослідження кажуть, що він не є порівнянням областей, яка краща чи гірша, він має іншу мету.

- Ми склали індекс здоров'я коли уже була вироблена стратегія реформування галузі охорони здоров'я,- зазначила директор Програмної ініціативи "Громадське здоров'я" Міжнародного фонду "Відродження" Вікторія Тимошевська, - і зрозуміли, що крім цифр, яким оперують в МОЗ і департаментах охорони здоров'я різних рівнів, потрібен інший інструмент для громадськості, щоб зрозуміти, як оцінюють систему охорони здоров'я українці, яка є поведінка родин, якщо настало захворювання, як вони ставляться до свого здоров'я, коли вони йдуть чи не йдуть до лікаря, які причини цього. Якщо ми говоримо, що нова система охорони здоров'я буде концентруватися на потребах пацієнта, тоді нам потрібні інші (не лише офіційні - прим. ред) джерела інформації. Ми взяли за приклад європейський індекс споживачів системи охорони здоров'я і адаптували його до реалій України.

Організатори дослідження зазначають, що найвищі показники індексу здоров'я в Миколаївській і Луганській і областях. На думку авторів дослідження, пов'язано це з гуманітарною допомогою і з невеликим очікуваннями і вимогами населення щодо рівня надання медичної допомоги.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Петро Білецький

    Все логічно. В два рази більше тратять на ліки і в два рази більше хворіють.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up