Тернополянка пішла збирати гриби, а назбирала кліщів. До травмпункту за жовтень звернулося понад сто тернополян

Тернополянка пішла збирати гриби, а назбирала кліщів. До травмпункту за жовтень звернулося понад сто тернополян
  • Тернополянку Людмилу за два тижні вкусило дев’ять кліщів, коли вона ходила в ліс по гриби.
  • Лікарі зазначають, що відразу після укусу кліща потрібно звернутись до медиків.

Саме зараз люди масово збирають гриби в лісі, і там їх підстерігають кліщі. Тернополянка Людмила поїхала в ліс, щоб назбирати грибів, за один похід її вкусило п’ять кліщів.  

  - За два тижні мене вкусило дев’ять кліщів, - розповідає жінка. - Три з них я витягнула самостійно, за допомогою олії та пінцета, а, щоб витягнути інші прийшлось їхати в травмпункт. У травмпункті жінці виписали антибіотики та сказали, що у неї просто дуже тонка шкіра, яку легко кусати кліщам.

За жовтень у травматологічному відділенні з травмпунктом зафіксували 115 звернень осіб, яких вкусили кліщі. 

Відео дня

- В день у мене може бути 15 звернень, - каже лікар травмпункту Андрій Козовик. - Багато залежить від погоди, от зараз потеплішало і звернень побільшало, хоча, відповідно, порівняно з літом кліщі стали менш активними. 

Найчастіше кліщі кусають під пахвами, у вухах та біля вух, на шиї, усередині пупка, на вигинах колін і ліктів, у волоссі і біля нього, у пахових складках та навколо талії, розповідає кандидат медичних наук Володимир Короленко.

Після походу в ліс необхідно пошукати, чи немає кліщів у одязі. Рекомендується прийняти душ після лісової прогулянки, оскільки кліщ присмоктується до тіла протягом приблизно двох годин.

  - Найчастіше турбують нас укусами на природі так звані іксодові кліщі, які можуть бути переносниками хвороби Лайма. Ці кліщі обирають лісисті або травянисті місцевості, там, де висока вологість повітря, - пояснює лікар. - Однак деякі з них здатні активно шукати жертву. Активність кліщів має два піки - теплі сонячні дні травня-червня і потім, після деякого зниження, кінець серпня - початок вересня.

- Щоб уникнути контакту з кліщами, варто йти по середині стежки або дороги, щоб уникнути кліщів. Краще одягати світлий одяг, на якому помітніші кліщі, з довгими рукавами і капюшоном, штани краще заправляти у шкарпетки або у чоботи, - каже пан Короленко. - Якщо капюшона немає, вдягніть головний убір, по можливості слід користуватися репелентами, які відлякують кліщів.

Якщо ж кліщ все-таки вкусив, доцільно звернутися за допомогою до найближчого травмпункту або іншої медичної установи, де кліща зможуть видалити максимально бережно, не пошкодивши його і не залишивши частин кліща у тілі, додає медик.

Як видаляти кліща самостійно

Якщо ж поблизу немає медичної установи, то кліща доведеться видаляти самостійно, каже пан Короленко.

  - Його не можна висмикувати, а потрібно захопити будь-яким пінцетом зручного розміру якомога ближче до хоботка, після чого акуратно підтягувати, при цьому обертаючи кліща навколо його осі у зручний бік, - пояснює лікар. - Через декілька обертів кліщ зазвичай витягується неушкодженим. Не можна сильно стискати тіло кліща, щоб не видавити його нутрощі разом з можливими збудниками інфекційних хвороб у ранку.

Якщо при витяганні кліща відірвалася його голівка, яка має вигляд чорної крапки, місце присмоктування протирають спиртом, а потім видаляють головку стерильною голкою так, як видаляється звичайна скалка. Простерилізувати голку можна на вогні, але потрібно дати голці остигнути, зазначає пан Короленко.

  - Окремо слід зазначити, що поради накладати на кліща мазеві пов’язки або змащувати його олійними розчинами не є ефективними, каже лікар. - При цьому кліщ може померти, залишившись у шкірі.

Після видалення кліща, шкіру в місці його присмоктування треба обробити розчином йоду або спиртом, додає медик.

При будь-яких скаргах варто одразу звертатись до лікаря

Дослідження самого кліща не мають сенсу, оскільки лише 3% кліщів передають збудників людині. Отже, дослідження кліща має дуже низьке прогностичне значення, тому не рекомендується, - каже лікар.

  - Щоб виключити інфікування вірусом хвороби Лайма, варто за 2 тижні після укусу пройти відповідне обстеження, для чого зверніться до свого сімейного лікаря, - розповідає лікар.- Слід також спостерігати за станом свого здоров’я і при будь-яких скаргах, у тому числі появі плям у місці укусу, звертатися знову-таки до сімейного лікаря, який визначиться з подальшим обстеженням і, при потребі, лікуванням.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Герасимчук Ростислав

    Премія Дарвіна

    Світлана Мирославівна reply Герасимчук Ростислав

    Герасимчук Ростислав А що не так?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up