Кількість хворих росте, на жаль. У яких районах лікарні вщент заповнені та чи впораються медики? (ГРАФІКА)

Кількість хворих росте, на жаль. У яких районах лікарні вщент заповнені та чи впораються медики? (ГРАФІКА)
  • Від 100 до 200 людей на Тернопільщині щодня отримують позитивні тести на коронавірус. Є райони, у яких за останніх кілька тижнів кількість хворих значно зростає. Про це свідчить статистика.
  • Ми проаналізували ситуацію в "найгарячіших" районах області та дізналися, чи впораються лікарні із напливом пацієнтів та що прогнозують медики.

За інформацією ДУ ОЛЦ МОЗ України, 215 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Тернопільській області станом на 18 лютого 2021 року.

Експерти пов'язують таку кількість хворих із тим, що у сусідній Івано-Франківській області новий спалах коронавірусу. Там закінчуються ліжка у медзакладах. У багатьох населених пунктах Прикарпаття заповнення ліжко-місць – понад 90%. Більше про це читайте тут  

На Тернопільщині, як переконує начальниця управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА Ольга Ярмоленко, ситуація спокійніша. Але, як нам вдалося дізнатися, не все так чудово, як нам "малюють". 

Відео дня

Приблизно 30% людей потребують госпіталізації

 — Захворюваність на коронавірус в Тернопільській області є стабільною, але водночас складною. Суть в тому, що в області немає високого приросту випадків коронавірусу, який ми спостерігали раніше. В середньому, це 100—125 випадків за добу. Із них 20—30 потребують госпіталізації. 

За інформацією обласного управління, у лікарнях є 1951 ліжко для хворих на коронавірус. З них заповнені 517. 460 — це хворі на коронавірус, 57 — із підозрою на ковід. Тобто зараз 1445 ліжок вільні.

— В області продовжуємо контролювати дотримання карантинних заходів і готуємось до проведення вакцинації. Це дасть можливість втримати ситуацію і надалі, — каже пані Ярмоленко.

Чи чекати ситуації як у Івано-Франківську?

Якщо аналізувати слова чиновниці, хворими на коронавірус в області зайнято 27% ліжок зі всіх. Однак, якщо подивитися на дані окремих районів, то все виглядає серйозніше. 

— Якщо взяти Монастириський район, де розгорнуто 80 ліжок, 16 лютого у стаціонарі були 49 хворих і 8 — із підозрою. Таким чином, завантаження ліжок становить 71,3 %. Це критичний показник, але наразі медичну допомогу надають усім, хто її потребує,  — каже пані Ярмоленко.

За її словами, в Івано-Франківській області, за даними МОЗ, ситуація із завантаженням лікарень складна, але інформації про те, що хворих сусідів направлятимуть в медзаклади Тернопільщини, наразі немає.

Динаміка захворювання на СOVID у п'яти районах і Тернополі

 

Монастириський район 

Найбільше хворих за останній час додалось на Монастирищині. Про ситуацію там ми розповідали у матеріалі "Доводиться доставляти ліжка: коронавірус на Монастирищині не відступає. Що прогнозують лікарі? (ГРАФІКА)" 

Як розповіла головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук, ситуація досі не покращилась.

— Станом на 16 лютого, показник захворюваності на Монастирищині  —  625,8 випадки на 100 тис населення. Це майже в шість разів перевищує загальний показник по області. За останні сім днів було зафіксовано навіть 703 випадки на 100 тисяч, — каже пані Чайчук. 

Чинників до таких показників захворювання може бути чимало, але Оксана Чайчук не виключає, що територіальна наближеність до Івано -Франківська теж впливає на такий показник.

— Монастириська територіально прив'язані до Франківської області, навіть більше, аніж до Тернопільської. Ми бачимо, яка ситуація там, — каже епідеміолог. — Розглядаємо таке питання: через Монастириська пролягає дорога на Буковель, а ще поблизу містечка перша зупинка для людей, які їдуть з Прикарпаття.  Тому що лише там є заправка. А заправка — це контакти.   — Місто прив'язане до траси. Це означає, що там перетинаються люди з різних частин України. 

Немає опису.

Чортківський район 

Від 7 до 20 хворих щодня виявляють у Чортківському районі. Найбільше людей з позитивними ПЛР-тестами виявили 18 лютого. 

В управлінні охорони здоров'я підтвердили, що це один з найскладніших районів, а місця у районній лікарні практично заповнені. 

За інформацією головного лікаря Чортківської районної центральної лікарні, станом на 18 лютого, У закладі перебуває 30 пацієнтів, хворих на коронавірус. Всього є 34 ліжка.

— У нас вже була ситуація, коли ліжок не вистачало. Ми закривали інші відділення, перепрофільовували його під хворих на коронавірус, — пояснює медик.

Щодо перебігу захворювань, то, як каже керівник, важких хворих не побільшало. Усе залишається на рівні з попередніми місяцями. 

Заліщицький район 

Із 11 до 15 лютого підвищену активність коронавірусу фіксували в Заліщицькому районі. За ці дні тут 68 випадків. Про те яка ситуація в лікарні, говоримо із заступником керівника медзакладу Наталією Танчик. 

— 18 лютого 61 хворий, вчора було 52, позавчора 56. Хворі виписуються, поступають. Важких немає. За вчора поступило чотири людини з підтвердженим діагнозом, п'ять з підозрами. Є 15 пневмоній, які не підтверджені першим аналізом ПЛР, але клінічно поводять себе як СOVID, — каже Наталія Танчик.

Усього у закладі є 85 ліжок, для хворих на коронавірус. 

На графіку кількість хворих за останній місяць 

 

Тернопіль та Тернопільський район 

Як відомо із інформації обласного лабораторного центру, левова частка усіх випадків захворювання на коронавірус фіксується в самому обласному центрі. Динаміку захворювання дивіться на графіку. З даних відомо, що найбільше хворих в Тернополі за весь місяць — 54 особи зафіксували 17 лютого. 

 

У Тернопільському районі ситуація дещо краща. 

За даними Тернопільського обласного штабу для боротьби з коронавірусом, станом на 17 лютого, у лікарнях Тернополя – 73 хворих на COVID-19.

— У Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги перебуває 25 хворих на COVID-19. 18 хворих на коронавірус перебуває на кисневій підтримці через маску. 1 людина - на кисновому концентраторі. 1 пацієнт у лікарні - з підозрою на коронавірус.

— У Тернопільській лікарні №2 – 20 хворих з COVID-19. 15 хворих на коронавірус - на кисневій підтримці через маску, 4 – на кисневому концентраторі. 1 людина у лікарні з підозрою на коронавірус.

— У Тернопільській лікарні №3 – 20 хворих на коронавірус. 10 хворих на COVID-19 - на кисневому концентраторі, 8 хворих на коронавірус – на кисневій підтримці через маску. 1 пацієнт підключений до апарату ШВЛ. 3 пацієнтів у лікарні з підозрою. З них 1 – на кисневій підтримці через маску, 2 – на кисневому концентраторі.

—  У Тернопільській дитячій лікарні – 8 хворих на COVID-19 ( 4 дітей, 4 дорослих) – 3 з них на кисневій підтримці через маску. 11 пацієнтів у лікарні з підозрою на коронавірус.

Кременецький та Теребовлянський район 

Дещо краща ситуація у Теребовлянському та Кременецькому районах. Тут за останній місяць фіксували в середньому 5 пацієнтів на добу. В обох центральних районних лікарнях головні лікарі коротко повідомили нашій журналістці, що ситуація контрольована. 

Статистика захворюваності за останній місяць у Кременецькому районі та у Теребовлянському районі.

 

В Україні нові карантинні обмеження 

Україна повернеться до моделі адаптивного карантину, коли в межах області встановлюватиметься той чи інший рівень карантинних обмежень залежно від епідемічної ситуації. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання Уряду 17 лютого, повідомляє "Урядовий портал".

З 24 лютого 2021 року на всій території України почне діяти адаптивний карантин. Рішення Уряд ухвалив з одноденним доопрацюванням.

Більше про це читайте у матеріалі " Адаптивний карантин — жовтий рівень для всієї країни. Правила і обмеження"

Ситуацію в інших районах області, ми проаналізуємо згодом. Нагадаємо, що зараз райони як адміністративно-територіальні одиниці ліквідовують. Ми ж подали інформацію за старим адмінподілом, оскільки так публікує її обласний лабораторний центр. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач83

    В першій лікарні цілий відділ закритий
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up