"У пріоритеті – лікувати". Колектив міської дитячої лікарні вітає тернополян з новорічними святами

"У пріоритеті – лікувати". Колектив міської дитячої лікарні вітає тернополян з новорічними святами

Для міської дитячої лікарні рік став випробувальним. Але разом з тим тут навчилися працювати ще ефективніше. Про здобутки і плани розповів керівник закладу Андрій Артимович.

Чи не найбільшого удару минулого року зазнала саме медична галузь. Пандемія коронавірусу внесла серйозні корективи у наше життя. Але і в той же час вона змусила трансформуватися, вдосконалюватися та ставати ще кращими.

Спільними зусиллями всього колективу вдалося не тільки зберегти те, що є, а ще і примножити, розповідає директор КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Андрій Артимович.

Він не береться говорити про негатив, адже попри всі виклики, каже, позитивних змін було чимало. У спілкуванні з журналісткою "RIA плюс" розповідає про найбільші з них.

Відео дня

Потужна інфекційна служба

— Велике досягнення, яким пишаємось, — вдалося зорганізувати дуже надійну інфекційну службу для дітей громади та області. Якщо на початку пандемії ми всі боялися коронавірусу, не знали, як це буде, то зараз медики впевнено працюють з пацієнтами, надають усю необхідну допомогу. Робота нашої інфекційної служби досить ефективна, як результат – ми маємо нульову дитячу смертність по ковіду в Україні. І це, звичайно, тішить, — зауважує пан Артимович.

Крім того, закладу вдалося відкрити потужний дитячий реабілітаційний центр.

— Спільно з міською радою ми провели ремонтні роботи, закупили та продовжуємо закупляти необхідне обладнання. Прийом діток при цьому навіть не призупинявся. А завдяки модернізації центру ми і надалі зможемо надавати якісні реабілітаційні послуги, не тільки для діток Тернопільського громади, а й з інших куточків України.

Вдалося зберегти колектив

Повне технічне оснащення всіх підрозділів закладу – це ще одна важлива сходинка, яку цьогоріч переступили. Левову частку коштів виділили з міського бюджету, а також – за рахунок фінансування НСЗУ.

— Головне – вдалося повністю зайти в реформу охорони здоров'я. Минулоріч почала успішно працювати первинна ланка, цього року – вторинна. Ми також повністю комп’ютеризувати весь документообіг. Та найбільш значиме – це те, що вдалося зберегти колектив, - наголошує керівник.

У всіх підрозділах дитячої лікарні, а це шість поліклінічних відділень та два стаціонари, працює 856 осіб. Завдяки грамотній менеджерській роботі тут не тільки уникли масових звільнень під час карантину, а ще й підняли заробітні плати.

Тернопіль – єдине місто в Україні, яке має повноцінну дитячу службу, включаючи первинний та вторинний рівень надання допомоги,  також третинний – гематологія та інфекційні хвороби. Це дуже важливо, тому показники дитячого здоров'я – одні з найкращих в країні.

Що змінила реформа?

У пріоритеті – надавати якісні та доступні послуги для населення. Аби в одному закладі пацієнт міг отримати допомогу, без звернення в інші структури.

— Це дуже добре, бо ми зміщуємо акцент з грошей на людину. Адже ми не повинні забувати про покликання медицини – не заробляти гроші на ній, а лікувати людей. Цей принцип дещо деформувався впродовж останнього десятиліття через недофінансування галузі. Але суть медичної реформи – якраз у тому і полягає, щоб відновити пріоритет – людина, - продовжує співрозмовник. – Наразі в нас всі пацієнти стаціонару повністю забезпечені медикаментами. Ми стараємось шукати аналоги, які входять у перелік визначений НСЗУ, аби не треба було нічого купувати додатково. Це – реальність – прийти в лікувальний заклад, безкоштовно, а точніше за рахунок держави, отримати необхідну допомогу та повернутися здоровим додому. Більше того, ми зараз будемо займатися оздоровленням пацієнтів після виписки. От уже пробуємо розвивати реабілітацію дітей після ковіду. І це не потребує грошей від пацієнтів. Можна якісно надавати послуги, показавши чудові результати, і держава буде за це платити.

За такою схемою працює медична сфера у багатьох країнах світу. Наша ж — рухається у правильному напрямку, впевнений пан Артимович. Звісно, що коронавірус суттєво вплинув на плани.

— Коли ми відійдемо від цього, і лікарі, і пацієнти зможуть побачити реальний розвиток медичної галузі. Є позитивні зміни у заробітній платі і для лікарів вторинної ланки. Коли ми нормалізуємо ці маршрути пацієнтів, і ситуація стабілізується, вторинна ланка зможе працювати на всю. Медицина спроможна сьогодні і лікувати, і забезпечувати гідною зарплатою. Звісно, багато чого залежить від керівника. Ринкові умови наразі стимулюють постійно рухатися вперед, вдосконалюватися, мати менеджерський підхід до управління, — говорить Андрій Артимович. – Люди – це найбільша цінність, і від того, як ми працюємо і надаємо послуги, залежить те, як ми будемо працювати у майбутньому.

У новому році в закладі збираються реалізувати ряд ініціатив. Багато уваги планують приділити попередженню та профілактиці захворювань, адже здорові діти – здорова нація та успішна держава. У всіх підрозділах дитячої лікарні збираються покращувати побутові умови. Вони мають бути на рівні сучасних клінік. До того ж, заклад буде одним з лідерів з надання медичної допомоги у Західному регіоні, переконаний Андрій Артимович. Адже вони мають потенціал і готові його реалізувати.

 

Привітання з Новим роком та Різдвом Христовим від директора КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Андрія Артимовича:

 — 2020-ий був непростим для кожного з нас, пандемія змінила   наше життя. Ми навчилися жити за новими правилами та   цінувати найголовніше – здоров'я. Я дякую колективу за вашу   самовіддану працю, за врятовані життя діток, я пишаюся вами.   Вітаю тернополян з Новим роком та Різдвом Христовим!   Зустріньте ці величні свята вдома, у колі найрідніших. Бажаю   миру Україні, родинного затишку, тепла та здоров'я усім – і   дорослим, і малим.

                                                           З Новим роком та Різдвом Христовим! 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up