У Тернополі придбають тест-систему для швидкого визначення коронавірусу

У Тернополі придбають тест-систему для швидкого визначення коронавірусу

У Тернопільській області не зафіксовано випадків захворювання на коронавірус, однак кілька людей мали підозри на це захворювання. Для того, щоб швидко визначати коронавірусну інфекцію, у Тернополі планують придбати спеціальну тест-систему. 

Наразі у Тернополі немає тест-систем для визначення коронавірусу. Такі є лише в Києві, куди і відправляють біологічні матеріали на дослідження. Для цього є спеціальний автомобіль та спеціально навчений персонал для цього, який оперативно доставляє  

- В Україні наразі є один підтверджений випадок захворювання на коронавірус та три підозри, - пояснює виконуюча обов’язки директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Оксана Чайчук. – Для того, щоб бути готовими до коронавірусу у Тернопільській області, ми не можемо говорити про це так довго. Ми ве про це говоримо два місяці, а результату немає. Гроші не виділяють ні на рівні державі, ні на місцевому рівні. Потрібно вирішити першочергові завдання. Це забезпечення засобів індивідуального захисту для медиків – для бригади швидкої допомоги, бригади епідеміологів, які безпосередньо працюватимуть у «вогнищі» і контактуватимуть з хворими, бригади дезінфекціоністів, медиків, які прийматимуть хворих. Також госпітальна база має бути забезпечена всім необхідним – апаратами штучного дихання та медикаментами.

Відео дня

Наразі фінансування для лабораторного центру недостатнє. Потрібно придбати спеціально обладнання та засоби індивідуального захисту для медиків. Вони у лабораторному центрі є, однак їх на довго не вистачить у разі епідемії.

- Якщо ми не будемо мати тест-систем для діагностики коронавірусної інфекції, як ми будемо лікувати, - каже Оксана Чайчук. - В алгоритмі дій Міністерства охорони здоров’я України чітко вказано, що в обласних лаборатрних центрах немає тест-систем для виділення коронавірусу, а є лише тест-системи для виділення вірусу грипу А чи В. Ми закупили три таких системи. Ми не чекали, поки нам міський, обласний чи державний бюджет виділить додаткові кошти. Ми вже витратили близько 130 тис. гривень. Ці кошти нам не дались легко. Ми їх заробили платними послугами нашої установи, але ми маємо готуватися до зустрічі з коронавірусом. Я не маю права пускати своїх працівників у вогнища інфекції без засобів захисту.

На 130 тис. гривень служба закупила 80 костюмів індивідуального захисту (вистачить на 10 днів роботи), три пушки для дезінекції у вогнищах та необхідну кількість дезінфекційних засобів. Придбали 30 респіраторів, рукавиці та спеціальні окуляри.

Наразі лабораторний центр потребує близько 400 тис. гривень для забезпечення усім необхідним.

Тест-системи, як пояснює Оксана Чайчук, необхідні, адже вони дають змогу заощаджувати час на діагностику коронавірусної інфекції.

- На одному апараті ми можемо визначати вірус грипу А і В, як цього вимагає МОЗ, а на іншій тест-системі – визначати коронавірусну інфекцію, - пояснює виконуюча обов’язки директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України». - Так ми виграємо час. Виділення грипу А чи В в стислому режимі займає близько 4 годин. Якщо грип не підтверджується – ми маємо виключити ще ряд хвороб – це ще 4 години. Після цього ми маємо відправляти біоматеріал до Києва. Це 5 годин в дорозі і 4 години на аналіз. Якщо ми матимемо тест-систему для коронавірусу – ми зможемо виграти час для проведення профілактичних заходів у вогнищі, з контактними особами, тощо.

Лабораторний центр звернувся до міської ради, щоб якомога швидше придбати необхідну систему. Над цим вже працюють.

- Наразі міська рада вже працює з постачальником цієї системи, які надали гарантійний лист на обладнання, - каже Оксана Чайчук. - Система коштує 60 тис. гривень. Коли ми починали звертатися з цією проблемою, то тест-система коштувала 48 тис, на жаль, ціна виросла. Якщо ми ще будемо чекати, то ми вже нічого не зможемо купити. Зараз люди повертаються з Італії і якщо ми не матимемо обладнання, то буде дуже важко.

У міській раді повідомили, що з міського бюджету виділила 60 000 гривень для придбання тест-систем для визначення коронавірусу методом ПЛР-реакції.Його передадуть обласному лабораторному центру. Орієнтовне очікування - два тижні. Тобто, вже у березні він вже має бути.

Як вважаєте, чи потрібна тест-система у Тернополі? Діліться думками у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Збишек Вроцлавский

    45 000 коштує тест але вже Система коштує 60 тис. гривень. Коли ми починали звертатися з цією проблемою, то тест-система коштувала 48 тис, на жаль, ціна виросла.

    Як думаєте хто на цьому хоче заробити  на цій біді  ,,,
  • Діонісій

    а скільки грошей вкрадуть прикриваючись тим короновірусом, на рівні міста, області, держави.
  • Анатолій

    Надзвичайно чіткий стислий реальний виступ директора  Тернопільського ОЛЦ Оксани Чайчук-в Тернополі діагностувати грип та інші ГРВІ в спромозі спеціалісти вірусологічної лабораторії ОЛЦ- які уже на протязі  багатьох років успішно діагностують вірусні інфекції-то чому ж не допомогти закупити тест системи для діагностики короновірусів.І на обласному рівні показати що ми в спромозі боротись з недугою методом швидкої діагностики вірусів
  • Болеслав Автотехсервіс

    Що  таке  для області 60 тис грн. Це повинно вирішити  негйно.За  такі гроші повинно бути в кожному  районі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:43 У Тернопільський став зливається незрозуміла рідина жовтого кольору 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up