"Вакцинуватися від грипу тепер ще актуальніше". Як зберегти здоров'я дітей восени та взимку: радить лікар

"Вакцинуватися від грипу тепер ще актуальніше". Як зберегти здоров'я дітей восени та взимку: радить лікар
  • Наступний навчальний рік має бути винятково здоровим і корисним. Саме тому батькам та учням потрібно готуватися до нього заздалегідь. Як саме?
  • Корисними порадами з нашими читачами поділилася завідувачка відділення з організації медичної допомоги дітям загальноосвітніх навчальних закладів КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Світлана Козак.

Не ведіть хворого у школу

- Перед початком навчального року потрібно подбати про те, щоб ваша дитина була здоровою та могла йти в організований колектив. Якщо є питання – зверніться до педіатра чи сімейного лікаря, з яким ви підписали декларацію, - говорить пані Світлана. – Якщо у сина чи доньки є будь-які прояви ГРВІ чи погіршення самопочуття, не ведіть їх у школу, а зверніться за допомогою.

Планування та вдала організація навчального процесу у закладах освіти передбачає розмежування потоків та зменшення контакту дітей у шкільних коридорах. Це нелегко зробити, але такі заходи доцільні задля запобігання поширення не тільки коронавірусу, а й будь-яких інших інфекцій.

- Забезпечення миючими засобами, дезінфекторами, одноразовими рушниками дозволить дотримуватися всіх санітарно-гігієнічних вимог та працювати в умовах адаптивного карантину. Але, окрім того, що школи забезпечать учнів антисептиками, правильною організацією харчування, батьки повинні ще й навчити своїх дітей слідувати всім правилам.

Відео дня

Показуйте власний приклад

Правильне миття рук – дуже важливе. Важливо пояснити, що це потрібно робити регулярно, та ще й довше, ніж вони звикли, продовжує лікарка.

- Саме тому закликаю всіх батьків власним прикладом, особливо після відвідування магазинів та громадських місць, показувати, що руки потрібно мити з милом. Якщо мило і вода недоступні, дайте дезінфікуючий засіб для рук з вмістом спирту не менше 60%. А ще – важливо мити руки, перш ніж торкатися ними очей, носа або рота. Миття рук знижує кількість респіраторних вірусів, які можуть поширюватися. Варто навчити дітей завжди прикривати рот під час кашлю і чхання. Переконайтеся, що діти прикривають ніс і рот серветкою, коли вони кашляють або чхають. Попросіть їх викинути використану серветку і негайно вимити руки. Це допомагає запобігти поширенню вірусу через повітря і на руках здорових людей, - говорить вона.

Якщо у дитини є підвищена температура тіла чи інші скарги, то обов’язково потрібно спочатку зателефонувати (!) до педіатра.

 - Лікар достеменно вивчає ситуацію, враховує показник температури тіла дитини, анамнез, зважає на всі фактори, які зараз можуть насторожувати. І в подальшому діє за розробленим раніше алгоритмом дій, - додає пані Козак.

Вакцинація від грипу

Найважче буде пережити осінній та зимовий періоди, продовжує співрозмовниця. Адже, окрім коронавірусу, відбудеться нашарування ще й респіраторної вірусної інфекції, а можливо, і грипу. Тому профілактику потрібно починати завчасно. А починаючи з жовтня, варто задуматися і про вакцинацію від грипу. Тоді вже буде відомо, які штами грипу циркулюватимуть цьогоріч.

- Щорічна вакцинація — найдієвіший засіб для профілактики грипу. Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно. Вакцинуватися треба до початку циркуляції вірусів грипу (це вересень-жовтень), щоб утворилися імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно два тижні. Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи грипу, - говорить Світлана Козак.

Крім того, потрібно постійно зміцнювати імунітет дитини.

Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі вбережуть дитину від численних хвороб, зроблять її бадьорою і уважною.

Харчування та здоровий сон

Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Тому в домашньому меню зробіть основою раціону овочі і бобові. Стежте, щоб дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях - цільнозернові продукти, насіння та горіхи. Готуйте рибу 2-3 рази на тиждень і м’ясо (переважно птиці і кролика).

Також мінімізуйте кількість солі та цукру. Дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.

- Психологічний комфорт дуже важливий як для дітей, так і для батьків. Тому бережіть своїх рідних, мисліть позитивно та будьте здоровими! – завершує Світлана Козак.

 

Контакти

Усю інформацію ви можете отримати, зателефонувавши не "гарячу лінію": (0352) 52-34-98.

А також на офіційних сторінках Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" у Іnstagram та Facebook.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іван

    чому ні один лікар не вакцинує свою дитину?
    реторичне запитання, правда... на бумазі всі відмітки, а насправді, ніхто своїх власних дітей не вакцинує...
    то, чому це робиться з іншими, цинічно, сміючись... кажуть така робота...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up