Ваша дитина йде в школу? Як її підготувати – корисні поради експертів

Ваша дитина йде в школу? Як її підготувати – корисні поради експертів

Як підготуватися батькам і дітям? У цій статті максимально просто розповідаємо, як поєднати фізичну і психологічну підготовку до школи, не перевантажуючи малюка.

Підготовка дітей до навчання в школі – фундамент для майбутньої успішності. Це відповідальний період в житті не тільки дитини, але і кожного з батьків. Змінюється режим і ритм життя, з'являється відповідальність за свої дії, маленькі, але перші обов'язки. Все це в цілому викликає стрес у дитини. Тому готуватися потрібно завчасно. А як це зробити? Знають фахівці КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня».

Без черг у поліклініках

У Тернополі зберігається динаміка щодо невисокого показника захворюваності дітей на ковід. Є дні, коли немає жодного пацієнта в закладі, це говорить про те, що контакт дитячого населення із хворими на коронавірус поки що мінімальний, говорить директор лікарні Андрій Артимович. Однак, звісно, не варто забувати про те, що ситуація може змінитися в осінньо-зимовий період, у сезон, коли домінують усі респіраторно-вірусні захворювання, у тому числі і ковід. Зважаючи на те, скільки осіб перехворіли і продовжується вакцинальна кампанія, медики сподіваються на те, що кількість хворих буде не такою великою, як минулоріч.

Відео дня

Проте зміцнювати імунітет дитини потрібно постійно. Як – розповідаємо нижче.

Ще до початку пандемії у дитячій лікарні запровадили електронний запис до лікаря-педіатра, а також інших спеціалістів. Це дуже позитивно впливає як на роботу медиків, так і епідеміологічну ситуацію загалом.

– У рамках реформи медичної галузі нам вдалося досягнути багато позитивних змін. Завдяки електронному запису нам вдається проводити ефективний облік пацієнтів, які звертаються за допомогою. До того ж, ми позбулися довжелезних черг у поліклініках, мінімізували контакти різних дітей та їхніх батьків, що дуже необхідно в умовах карантину. Це перший крок до зниження рівня захворюваності серед дитячого населення. Зважаючи на кількість хворих, на те, як діти переносять ковід, можемо впевнено сказати, що всі ці профілактичні заходи у Тернопільській громаді спрацьовують, – наголошує Андрій Артимович.

Спрощені медогляди

Медогляди для школярів також відбуваються за спрощеною процедурою.

– Зараз педіатри, з якими укладені декларації, мають право самостійно проводити медогляд без направлення до вузьких спеціалістів. Якщо є потреба, звісно, педіатр чи сімейний лікар може скерувати школяра до профільних фахівців чи на додаткові лабораторні обстеження – окуліста, кардіолога, стоматолога тощо. Такий метод є досить результативним. Адже ми можемо уникнути скупчення людей у поліклініках. Батьки були дуже задоволені прийнятим рішеннями, – говорить завідувачка відділення з організації медичної допомоги дітям загальноосвітніх навчальних закладів КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Світлана Козак.

У медичну документацію лікарі вносять антропометричні дані дитини (вік, зріст, вага тощо). Також педіатри перевіряють витривалість серцево-судинної системи дітей при фізичних навантаженнях з допомогою «проби Руф'є». Цей метод дозволяє контролювати функціонально-резервні можливості серцево-судинної системи дитини. Результати «проби Руф'є» заносяться в амбулаторну картку, a також видається довідка, що дозволяє відвідувати навчальний заклад з визначенням групи для занять на уроках фізичної культури. Крім того, педіатри можуть самостійно визначити гостроту зору у дитини, виявити порушення постави тощо.

З практичного досвіду, багатьох діток, які звертаються за довідкою, педіатри скеровують до інших спеціалістів, зауважує лікар-педіатр лікарні Вікторія Яремко.

–   Порушення зору, постави – це ті проблеми, з якими ми дуже часто стикаємося. Тому батьки повинні на цьому акцентувати увагу, – говорить вона.

Які щеплення мають бути

Важливим елементом підготовки до навчального року є щеплення. Діти, які йдуть у перший клас, повинні надати в заклади Довідку форми № 063/о «Карта профілактичних щеплень». Сюди вносять всі дані про проведення імунізацій. Наприкінці березня 2021-го Верховний суд України вирішив, що відсторонення від занять у школі нещепленої за віком дитини законне та забезпечує безпеку для всіх учнів.

–   Є затверджений Календар обов’язкових щеплень, де визначені всі терміни вакцинації, – говорить пані Яремко. – Вірусний гепатит, туберкульоз, дифтерія, правець, кашлюк, кір, паротит, краснуха – основні щеплення, які повинні мати діти, які йдуть у навчальні заклади.

Більша частина дітей отримують щеплення відповідно до графіка. Якщо є тимчасові протипоказання за станом здоров’я, дитину скеровують у поліклініку на Федьковича. Там лікарська комісія виносить висновок про відтермінування.

Велика перевага в тому, що підхід до медоглядів став більш раціональним і вдається уникати черг і скупчень людей у поліклініках.

Що найважливіше знати

Окрім вищеописаних моментів, поговоримо й про основне – яке повинне бути навантаження на дитину, що треба купити і як подбати, аби психологічна адаптація була легкою і без стресу для сина чи доньки.

Почнемо зі шкільного приладдя. Рюкзак. За порадою педіатра Вікторії Яремко, він повинен важити не більше одного кілограма. У нього повинна бути ортопедична спинка плюс присутні світловідбиваючі елементи.

–   Для школярів будь-якого віку важливі знання та дотримання правил особистої гігієни. Мити руки перед кожним прийомом їжі – золоте правило, як може здатися банальним, але яке є вкрай важливим. Перебування на свіжому повітрі, повноцінне харчування – те, про що повинні дбати батьки як до початку навчального року, так і впродовж, – каже Вікторія Яремко.

Найбільший стрес перед школою відчувають, напевно, першокласники. Якщо ще діти відвідували садок – вони більше соціалізовані. А ті, хто були більше вдома, – з ними ситуація складніша.

–   Психологічна підготовка, вітаміни, перебування на свіжому повітрі, помірні фізичні навантаження, – цього треба дотримуватися. Режим – дуже важливий. Навчання – 15-20 хвилин і відпочинок. Варто, аби діти лягали спати раніше, бажано о 21.00 вже вкладати малюків у ліжко. За тиждень-два треба випрацьовувати таку звичку. За дві години перед сном обмежити навантаження – гаджети, фізичну активність. Спати потрібно 10 годин, – наголошує педіатр.

Головне у підготовці – не перевантажувати дитину і не змушувати робити що-небудь через силу. Адже бажання вчитися може і зникнути. Перед школою дитині необхідно пояснювати її майбутню роль школяра. Багато дітей часто не розуміють, що їм потрібно буде робити у навчальному закладі. Завдання батьків – максимально доступно розповісти дитині про школу, уроки, можливі завдання і вимоги. Також важливо пояснити аспект самостійності, можливість дружби з однокласниками, розповісти про інше, більш веселе шкільне життя.

Для хороших стосунків з учителем і однокласниками дитину потрібно вчити керувати своїми емоціями – це вбереже її від необдуманих слів або вчинків. Моделювання можливих проблем також допоможе знаходити позитив і виходити зі складної ситуації.

Зосередженість, увага і концентрація – одні з найважливіших навичок у перші роки навчання у школі. Якщо дитина буде прагнути і навчиться доводити почату справу до кінця – успіх забезпечений. Самостійність і відповідальність за свої слова, вчинки, дії – шлях до досягання поставлених цілей у майбутньому.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up