Відбілювання зубів: гелем чи лазером

Відбілювання зубів: гелем чи лазером

Відбілити зуби можна і самостійно від 500 грн, і у стоматолога — за кілька тисяч. Ефект буде в обох випадках. Але консультацією перед процедурою нехтувати не можна. 

 

Перед процедурою відбілювання стоматолог має оцінити колір емалі та оглянути зуби. Лише при умові, що немає протипоказань, лікар дозволить робити відбілювання.

— Відбілюється лише так звана зона посмішки. Це можна робити при умові, якщо в цій зоні зуби не хворі, емаль немає пошкоджень, немає реставрацій чи коронок, — розповідає стоматолог Руслан Павлишин. — Якщо є демінералізації, то їх спочатку потрібно полікувати, а вже тоді відбілювати. 

Якщо є пломба чи коронка, то потрібно розуміти, що відбілювання не розповсюджується на штучні матеріали.

Відео дня

—В такому випадку клієнта потрібно попередити, що коронку чи пломбу, можливо, прийдеться замінити, — пояснює лікар. — Бо вибілені зуби можуть бути біліші від штучного матеріалу. Стоматолог повинен оцінити чи немає противопоказів. Всі вони умовні, бо з ними можна боротись. І вже тоді можна робити офісне відбілювання.

Заради посмішки терпіла біль

Свою мрію про білосніжну посмішку нещодавно втілила в життя тернополянка Наталія Литвин. Дівчина поділилась своїм досвідом та результатами. 

— На консультації стоматолог визначив справжній колір емалі зубів за допомогою шкали і запропонував найбільш підходящий, — розповідає Наталія Литвин. — Мені розповіли про всі нюанси процедури і порадили перед процедурою випити обезболююче. 

Дівчині відбілювали зуби за допомогою спеціального гелю та лампи. 
— Мені зафіксували щоки та губи спеціальним зажимом, який захищає ясна під час процедури, — продовжує дівчина. — Сама процедура відбувалась в три етапи по 15 хвилин кожний. Спочатку наносили гель, а тоді світили лампою. Знову наносили гель і світили. 

Відчуття під час процедури б ули не дуже приємні, каже Наталя.

— Коли світила лампа, було таке враження, що зубам тепло, трохи пекло, — пригадує тернополянка. — Найгірше було в кінці. Зуби почало ломити, по черзі відчувала кожен нерв. Але це все терпимо і не страшно, бо в цей момент очищаються пори. Саме тому мені порадили випити обезболююче. 

Найгірше дівчина себе почувала в перших 12 годин. Зуби стали надзвичайно чутливими.

— Виникав біль навіть від ковтка холодного повітря. Добре, що я цю процедуру робила ввечері і одразу лягла спати, — каже Наталія Литвин. — На ранок вже все було добре. Побачила себе в дзеркалі і забула про всі неприємні відчуття. Мені сказали, що це відбілювання на все життя.

Білизна з часом зменшиться, але до попереднього кольору не повернеться, пояснює дівчина. 

—Після процедури пройшло уже більше тижня, мої зуби добре себе почувають, — каже Наталія. — Я досі на білій дієті. І зуби досі білі. За цю процедуру я заплатила 3500 гривень. Скористалася акцією. Після її завершення вартість процедури зросте більше ніж удвічі.

В стоматолога лазером, вдома — гелем

Є різні типи відбілювання. При хімічному відбілюванні на поверхню емалі наносять розчини, які вступають в реакцію з твердими тканинами зуба, в результаті чого відбувається відбілювання. При лазерному відбілюванні в якості активатора гелю виступає промінь лазера. Домашнє відбілювання можна зробити за допомогою пластмасових кап. Їх заповнюють гелем і надягають на зуби на кілька годин або на ніч. Такий курс відбілювання триває кілька тижнів. 

—У світі відбілювання вважають хірургічним втручанням в ротову порожнину, — продовжує стоматолог. — Тому сперечатися про те, що краще: чи лазерне відбілювання, чи якісь домашні системи, можна дуже довго. Є дослідження, які доводять, що відбілювання за допомогою лампи на 55% дає кращий ефект, ніж хімічне чи домашнє відбілювання.

Ефект є від обох видів вибілювання, пояснює Руслан Павлишин, але від лазерного відбілювання значно кращий. Також люди повинні розуміти, що якщо сам по собі колір кістки дуже жовтий, то після відбілювання він не стане відразу білим, як аркуш паперу. В загальному за один сеанс зуби можна відбилити на 6-8 тонів за допомогою лапми. При хімічному відбілюванні цей ефект буде меншим. 

—Щодо чутливості, то це досить індивідуально — все залежить від порогу чутливості людини, — каже лікар. — Неприємні болючі відчуття відбуваються внаслідок зневоднення зуба. Але через добу-дві усе проходить і відновлюється. Зубна емаль не знищується, як всі говорять. Це стереотип.

Захист ясен та біла дієта

Відбілювання у кріслі стоматолога — лазерне чи хімічне, потребує захисту ясен.

— Ясна заливають рідким коферданом, — каже Руслан Павлишин. — Бо коли  гель потрапить на ясна, він може зробити опіки. Шкоди від цього немає, але це неприємні больові відчуття, які минуть до двох днів. Після процедури відбілювання потрібно два тижні дотримуватися так званої білої дієти: не їсти та не пити нічого, що може пофарбувати емаль.

Ефект від якісного відбілювання залишається на все життя, але за ними також потрібно доглядати. Регулярно чистити зуби, вчасно відвідувати стоматолога, робити професійну чистку — такі рекомендації дають стоматологи не лише тим, хто відбілив зуби, а й загалом усім. 

— Після професійної чистки зубів можна самостійно провести процедуру відбілювання за допомогою спеціальних кап та гелю, які можна придбати в аптеках, — каже стоматолог. — І таким чином закріпити ефект відбілювання. Взагалі у догляді за зубами всі стоматологи радять чистити зуби двічі на день.

Вранці — відбілюючою пастою, ввечері — пастою з реміналізуючим ефектом. І обов'язково використовувати зубну нитку, бо саме за допомогою неї можна очистити проміжки між зубами, пояснює лікар. У 80% населення є такий карієс, який можна зменшити до 20%, якщо лише користуватись зубною ниткою, додає пан Павлишин. 

Зауважте, що відбілювання можна робити з 16 років, але найкраще цю процедуру робити з 20-21 року, каже лікар. Протипоказане відбілювання під час вагітності та в період лактації.

 Ціна питання
Процедура відбілювання у стоматологічному кабінеті коштує від 1000 до 10000 грн. Капи для домашнього відбілювання та гель можна придбати за 500-1200 грн. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Жук Катя

    Раніше думала,  що відбілювання шкодить емалі. Але це не так. Відбілювала зуби чотири роки тому і по сьогоднішній день не мала ще жодної проблеми з зубаами. А білизна яка була,  така і залишилась. Щоправда,  відмовилась від кави( Але і тут плюс,  бо перестала вживати кофеїн.

    Користувач reply Жук Катя

    Сучасні матеріали та апаратура дозволяють робити відбілювання зубів безпечним для зоров'я. Звичайно, на початку лікар проводить діагностику стану ротової порожнини, після чого приймається рішення https://elvirabezvushko.com.ua/articles/metodi-vidbilyuvannya-zubiv.html
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Zdorovya/vidbilyuvannya-zubiv-gelem-chi-lazerom-10587868.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up