Вісім поширених міфів щодо раку молочної залози

Вісім поширених міфів щодо раку молочної залози
Щодня з'являються все нові міфи та чутки щодо раку молочної залози. Учені спростували 8 найпоширеніших з них.


 1. Мамографію більше робити не потрібно
 

Фахівці погоджуються, що мамографія допомагає врятувати життя та знижує смертність на 20%. Раннє виявлення допомагає провести більш ефективне та менш шкідливе лікування й покращує показники виживаності. Сподіваємося, ми побачимо той день, коли медики зможуть без проведення мамографії визначити жінок з низьким рівнем ризику раку. Однак зараз приблизно у 70% жінок з раком молочної залози захворювання розвивається незважаючи на те, що в них у сім'ї ніхто не хворів раком. Тому ризик важко передбачити, не скориставшись мамографією. Це дослідження рекомендовано проводити щорічно починаючи з 40 років.
 
2. Самостійне обстеження грудей вже в минулому
 
Насправді це не так. Найкращий спосіб дізнатися про зміни в ваших молочних залозах - регулярно обстежувати їх самостійно, переважно через тиждень після менструального циклу. При виявленні пухлиноподібних утворень чи інших змін слід звернутися до лікаря.
 
3. Якщо ви відчуваєте зміни в грудях, але результати останньої мамографії задовільні, значить все нормально.
 
Важливо розуміти, що мамографія не дає цілковитої гарантії на виявлення раку. Приблизно у 15% жінок спостерігаються хибно-негативні. У одному з досліджень було встановлено, що у 13% пацієнток з нормальними результатами мамографії протягом 12 місяців було діагностовано рак грудей. Тому самостійне обстеження молочних залоз може відігравати вирішальну роль у діагностиці цього захворювання.
 
4. “Мені не потрібно щорічно проходити мамографію - краще пройти МРТ”
 
МРТ молочної залози є набагато більш чутливим у виявленні раку на ранній стадії. Але це дослідження не підходить для всіх жінок і не замінить мамографію. Мамографія - це єдиний методом візуалізації, який дозволяє виявити мікрокальциноз, який може бути ранньою ознакою раку. Мамографія також краще при виявленні тонкі зміни в форму грудей, звані архітектурні спотворення. МРТ схвалене для застосування в певних групах жінок з високим ризиком раку молочної залози. Як правило, це жінки з високою частотою хибно-позитивних результатів мамографії та сімейним анамнезом раку грудей.
 
5. Термографія є ефективною заміною для мамографії
 
Термографія - це отримання зображення молочної залози на основі променевої енергії інфрачервоного випромінювання тканин.
У 2011 році Управління США з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами повідомило, що самостійне використання термографії може бути ефективним інструментом скринінгу, у тому числі для раннього виявлення раку молочної залози. Однак фахівці також зазначили, що жінки все одно повинні проходити мамографію.
 
6. Генетичні мутації є досить поширеними
 
Поінформованість про можливість успадкування схильності до розвитку раку молочної залози покращила завдяки мужності Анджеліни Джолі, яка розповіла свою історію. Джолі пройшла тестування гену BRCA, яке показало наявність в неї мутації. Це вказувало на дуже високий ризик розвитку раку грудей і яєчників. Тому жінка зважилась на профілактичне видалення цих органів.
Однак насправді лише близько 10% випадків раку молочної залози і 15% раку яєчників пов'язані з генетичними мутаціями. Тому вам не обов'язково слід хвилюватись.
 
7. Профілактична мастектомія є єдиним способом зниження ризику раку молочної залози
 
Раннє виявлення раку є ключовим: рівень виживаності при своєчасній діагностиці становить більше 95%. Але всі жінки повинні знати, що існують й інші способи зниження ризику розвитку раку молочної залози, окрім профілактичної мастектомії. Наприклад, дуже важливо підтримувати ідеальну масу тіла (тобто, боротись з ожирінням) і обмежити споживання алкоголю.
 
8. Всі жінки повинні проходити найагресивніші процедури лікування раку молочної залози
 
Існує багато різних варіантів лікування цього захворювання. В разі своєчасної діагностики жінки можуть уникнути мастектомії або хіміотерапії. Потрібно поспілкуватись з лікарем, який пояснить всі ризики та переваги будь-яких варіантів лікування. В кожному конкретному випадку знадобиться інше лікування і не потрібно завжди використовувати найбільш агресивні методики.

Довідка

«Здоров’я жінки», спрямований на профілактику раку грудей, організовує редакція «RIA плюс» і «20 хвилин» разом з обласним онкодиспансером та журналом «Амазонки». 
"Амазонки" - це міжнародна назва для організацій та видань, що займаються благодійною, інформаційною та соціальною діяльністю в ім'я запобігання та попередження раку молочної залози та підтримки людей, які побороли рак грудей. Журнал “Амазонки” та сайт http://amazonky.com.ua - один з проектів медіа-корпорації RIA, виходить щомісяця майже 2 роки. Видання присвячене саме здоров’ю грудей і раку грудей.

Відео дня

Читайте також:

Запрошуємо до участі у флеш-мобі з профілактики раку грудей 

Амазонки проти хвороби, яка щогодини забирає одне життя

За рік на Тернопільщині – більше трьох тисяч онкохворих

Не бійтесь обстежитись у мамолога

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up