У Тернополі проблема з утилізацією батарейок. Чому в магазинах їх не хочуть брати та чим це нам загрожує?

У Тернополі проблема з утилізацією батарейок. Чому в магазинах їх не хочуть брати та чим це нам загрожує?
  • Викидати використані батарейки у звичайний смітник ні в якому разі не можна. Адже такими діями ми можемо завдати величезної шкоди нашому довкіллю, та й самим собі.
  • Як виявилося, багато пунктів прийому у Тернополі вже не працюють. Чому магазини відмовляються їх приймати та що з утилізацією небезпечних відходів, з'ясовував журналіст "20 хвилин". 

Проблема з утилізацією батарейок в Тернополі за останній рік стала помітною. Якщо раніше мережі магазинів пропонували здати використані батарейки їм. То наразі все навпаки –  просять не приносити.

"20 хвилин" поспілкувались із працівниками з різних крамниць. І от що вони розповідають. 

Використані батарейки раніше приймали у магазинах Watsons. Тепер нам на гарячій лінії мережі нам повідомили, що вже не беруть.

Відео дня

Ще один магазин, який чи не першим в місті почав приймати використані батарейки, – "Патріот". Але і тут ситуація змінилася.

– Ми їх вже не приймаємо, адже батарейки просто немає куди подіти, – розповіли працівники. – У нас на складі їх дуже багато, і ми не знаємо, що з ними робити. Раніше відправляли у Львів для переробки на спеціальному заводі, та, на жаль, його закрили.

Дійсно, наприкінці 2020 року останній в Україні завод з переробки батарейок закрили. Тому зібрані батарейки і зберігають на складах багато магазинів, адже здати їх нікуди.

ІСТОРІЯ ЗАВОДУ

Львівський завод "Аргентум" займався переробкою використаних батарейок до грудня 2020 року. Та цей вид діяльності не був головним для заводу. 

Причини закриття лінії переробки батарейок називають різні. Експерти кажуть, що в "Аргентума" не було виробничих потужностей для системної переробки батарейок, а робили це кустарним методом. До того ж, офіційно завод не займався пеереробкою батарейок, а збирав їх з дослідницькою метою.

Підтвердженням цього є той факт. що на заводі вже назбирали 200 тон батарейок для переробки. Але приміщення, де знаходилася переробна лінія заводу, держава продала під офісний центр. 

Чи є вихід?

Одним з варіантів виходу з ситуації екологи називають вивезення батарейок на переробку в Європу. Та коштує це недешево. За даними з вільних джерел, перевезення та утилізація однієї тонни батарейок вартує 570-725 Євро.

В Тернополі використані батарейки можна здати в магазинах торгової мережі «АТБ».

Інформацію про це підтвердили телефоном і в мережі «АТБ».

– Зібрані батарейки надходять назад до виробників, – пояснили нам.

В управлінні ЖКГ повідомили, що централізованого прийому батарейок в Тернополі немає.

Подібною практикою вже займаються в Чорткові. Так, на одному з заводів, що переробляють батарейки, в Румунії утилізують 500 кілограмів використаних батарейок з Чортківської громади. Вартуватиме утилізація 33 700 гривень, про це повідомляють на сторінці міськради Чорткова у Facebook.

500 кілограмів батарейок мешканці Чортківської громади здали в пункти прийому за шість місяців. Завдяки ГО "Батарейки, здавайтеся!", що налагодила партнерство з заводом із переробки батарейок, періодично з Чорткова відправляють батарейки на безпечну утилізацію.

В Чорткові такі небезпечні відходи почали збирати ще в 2018 році.

Чому батарейки такі шкідливі

За дослідженнями екологів, одна  батарейка може забруднити до 20 квадратних метрів ґрунту, або ж 400 літрів води. В ній знаходиться дуже багато шкідливих для екології металів: цинк, свинець, ртуть, що через ґрунтові води можуть потрапляти в річки та озера.

– В процесі розкладу батарейок, важкі сполуки потрапляють у воду та ґрунт, – каже еколог Орест Сінгалевич. – Фактично, викинуті батарейки негативно впливають на все: повітря, земля, вода.

Несуть шкоду використані батарейки й людині. Так, кадмій. що міститься в них, завдає шкоди ниркам і легеням. Від свинцю помирають клітин крові, а шкоди він завдає чи не всьому організму: кісткові тканини, нирки, нервова система, печінка. 

Ці важкі метали накопичуються в організмі людини та в майбутньому можуть стати причиною онкологічних захворювань.

В Україні громадські організації намагаються організовувати збір батарейок для подальшої їх переробки закордоном, повідомив еколог.

– Скоро затвердять проєкт «Регіонального плану управління відходами». Там є і пункт, що передбачає організацію утилізації батарейок. Він перебуває на розгляді в Міністерстві захисту довкілля і про терміни його затвердження сказати я не можу, – підсумував пан Сінгалевич.

Якщо ви знаєте, де ще в місті можна здати використані батарейки, пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up