Як часто тернополяни йдуть до лікаря

Як часто тернополяни йдуть до лікаря

Менше тернополян задоволені дільничним терапевтом чи сімейним лікарем: якщо в 2016 році область була першою по Україні за кількістю громадян, задоволених цим видом допомоги (84%), то в 2017 цей показник знизився до 78%.

На Тернопільщині 42% опитаних не зверталися до лікаря під час останньої хвороби чи травми. Цей показник є найвищим в Україні. Також найбільше в Україні жителі нашої області витрачають на ліки – 1118 грн. При цьому Тернопільщина є у трійці областей з найбільш фінансово доступною амбулаторною та стаціонарною допомогою, зазначають автори дослідження «Індекс Здоров’я. Україна – 2017», яке нещодавно презентували в Тернополі.

- Один з показових індикаторів індексу здоров’я – витрати на ліки, - каже заступниця виконавчого директора Київського міжнародного інституту соціології Вікторія Захожа. – Ми запитували українців і, зокрема, тернополян про витрати на ліки з кишені, тобто на скільки наші родини фінансують аптеки. Це могло означати як і витрати на ліки, призначені лікарем, такі і витрати, які сама обрала людина для самолікування чи для купівлі ліків для рідних. І вже другий рік поспіль Тернопільщина показує найвищий показник. По Україні витрачають в середньому 570 грн на товар з аптеки. Ви можете співставити це зі своїми витратами.

Щоправда важко сказати чи сталося через збільшення лікарських призначень, подорожчання ліків чи самолікування.

Відео дня

Окрім витрат на ліки також рахували скільки коштує візит до лікаря. В амбулаторній ланці – близько 500 грн – це один епізод лікування, включаючи візит, подяка, обстеження, аналізи, діагностика, благодійні внески. В стаціонарі - 2,5 тисячі.

Активно ходять на медогляди

- 48% опитаних на Тернопільщині мають хронічні захворювання, і цифра порівняно з 2016 роком зросла більш як на 20%. Можливо за цифрами можна сказати, що мешканці оцінюють найгірше своє здоров’я, але тут же активно відвідують лікаря з профілактичною метою – стоматолога, уролога чи гінеколога, роблять кардіограму.

В 2017 році в області дещо знизився рівень задоволеності мешканців медичною допомогою. Найбільш разюче зменшилася задоволеність тернополян допомогою вузького спеціаліста в поліклініці: у 2016 році були задоволені 8 з 10 опитаних жителів області (85%), натомість в 2017 – лише 6 з 10 (64%).

До 58% у 2017 році знизився рівень задоволеності тернополян медичною допомогою в стаціонарі. У 2016 році область була у ТОП-2 областей України за цим показником – 76% опитаних сказали, що задоволені допомогою в стаціонарі.

Менше тернополян задоволені дільничним терапевтом чи сімейним лікарем. Якщо в 2016 році область була першою по Україні за кількістю громадян задоволених цим видом допомоги (84%), то в 2017 цей показник знизився до 78%.

У 2017 році регіон опинився серед п’ятірки областей нашої країни, де люди найгірше оцінюють своє здоров’я. Половина тернополян сказали, що мають посереднє здоров’я, 12% - погане та дуже погане. 39% вважають своє здоров’я хорошим чи дуже хорошим.

Троє з чотирьох мешканців області або 77% звітують про проходження профілактичного медогляду протягом останніх 12 місяців. Це третій найвищий показник по Україні. У 2016 році таких людей було 47%. Це було 5-м найнижчим показником в Україні. Під профілактичним оглядом малось на увазі на вибір: кардіограма в профілактичних цілях, огляд гінеколога – для жінок, і уролога – для чоловіків, огляд стоматолога.

 

Досвід проходження медоглядів, %

В уролога, чоловіки, % - 28,6

У гінеколога, жінки, % - 45,9

Кардіограму, особи старші 40 років, % - 62,5

Мамографію, жінки,% - 19,9

Порівняно з 2016 роком показники проходження профілактичних оглядів на Тернопільщині покращилися.

В разі хвороби не йде до лікаря майже половина опитаних

58% опитаних стверджують - і це найменше в Україні – що зверталися по медичну допомогу під час останнього випадку хвороби чи травми. Тобто майже половина мешканців області не йде до лікаря, коли востаннє хворіли.

 

До лікарів частіше звертаються жителі міста, аніж жителі села як і люди з вищим рівнем доходу. Велика частка респондентів лікується народними засобами без ліків, або самостійно за допомогою ліків. Лише невелика частина повідомили, що типовою стратегією лікування є звернення до сімейного лікаря, а кілька відсотків звертаються до вузького спеціаліста в поліклініці чи стаціонарі. Водночас значна частина повідомили, що вони ухвалюють рішення про стратегію лікування залежно від симптомів.

В усіх областях частка респондентів, які лікуються самостійно народними способами або за допомогою ліків, є вищою, ніж частка тих, хто звертається по допомогу до сімейного лікаря або спеціаліста.

Найчастіше тернополяни не звертаються по допомогу до лікаря через те, що знать, як лікуватися з попереднього досвіду – 61,7%. А ще 27,7% очікують, що хвороба мине сама

Тернопільщина увійшла до ТОП-3 областей, де амбулаторна та стаціонарна допомога виглядають найбільш фінансово доступними для громадян – лише 15% опитаних відкладали свій візит до лікаря/або не був госпіталізований взагалі через брак коштів, а в 2016 році цей показник складав 28 %.

 

Більша задоволеність через менші очікування

Задоволеність дільничним терапевтом/сімейним лікарем на Тернопільщині склала 78%, в середньому по Україні вона становить 73%. Найнижчий цей показник в Запорізькій області – 47%, найвищий – 89% в Харківській області.

- Ваш сімейний лікар – це лікар, з яким ви спілкуєтеся найбільше і швидше за все є встановлений певний рівень довіри, тому показник задоволеності є доволі високий. Хоча насправді загальна побутова задоволеність вцілому медичною допомогою безособово є значно нижча, - зазначає директор Програмної ініціативи «Громадське здоров’я», Міжнародний фонд «Відродження» Вікторія Тимошевська, яка нещодавно відвідувала Тернопіль з презентацією результатів опитування громадської думки. - Це частково пояснює, чому є така велика різниця, що в суспільстві є незадоволеність медичною допомогою загалом, тією ж первинкою, а з іншого боку - є висока задоволеність роботою сімейного лікаря.

Люди більш-менш задоволені – бо менталітет такий: аби не гірше: «він мене послухав, до мене прийшов, таблетку виписав - і вже добре». Людська натура така, що коли ми питаємо чи подобається вам Марія Іванівна, до якої вона ходить на прийом, то негативної оцінки буде значно менше, ніж коли запитати, чи вам подобається ваша поліклініка без персоніфікації – тоді більше буде відповідей «так, не подобається», бо там вікна брудні і туалет брудний чи світла нема, черга.

Другий момент - діє программа «Доступні ліки» - лікар виписав рецепт на дешевші ліки, він аваотматично хороший.

Третій момент – коли люди говорять про рівень задоволеності медичною допомогою, також треба зрозуміти, що в них і очікування невеликі, наголошує пані Тимошевська.

- Київ і інші великі міста мають традиційно нижчий рівень задоволеності, бо там у людей більші вимоги, - зазначає співрозмовнця. - Люди у великих містах мають об’єктивно вищі доходи, вони можуть користуватися приватними клініками, певний % користується меддопомогою закордонном. В них більші вимоги тому і задоволенність нижча. Тому до цього показника треба ставитися обережно, враховуючи ці всі складові.  Але загалом в опитуванні вибірка збалансована – за структурою населення, віком, гендером, щоб було представлене все населення України.

 

*Дані грунтуються на результатах дослідження «Індекс Здоров’я. Україна», який організовано та проведено Міжнародним фондом «Відродження», дані зібрано Київським міжнародним інститутом соціології у травні-червні 2017 р. Звіт підготували дослідники та викладачі Школи охорони здоровя Києво-Могилянської акадімії.

У дослідженні взяли участь більше 10 тисяч українців, на Тернопільщині – це 254 опитаних.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Діонісій

    більшість хоте тоді, коли приспічило, або довідку треба.
  • David Starr

    Так хто людям винен, що вони не дбають про своє здоров'я, держава?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up