Як Копичинецька лікарня вже 8 років обходиться без газу взимку? Розповідаємо про їхній досвід

Як Копичинецька лікарня вже 8 років обходиться без газу взимку? Розповідаємо про їхній досвід
  • Вижити в осінньо-зимовий період без блакитного палива цілком можливо! Про це не з чуток знають працівники комунального некомерційного підприємства «Копичинецька комунальна лікарня».
  • Ось вже вісім років, як керівництво лікарні вирішили відмовитися від газу і опалювати медзаклад за допомогою дров. Наразі активно готуються і до опалювального сезону 2022/2023 року. Більше того, вирішили збільшити потужності котельні, аби цієї зими ні пацієнти, ні працівники не замерзли.

Пацієнти мають бути в теплі!

Зі слів в.о. директора медзакладу Романа Балицького, вперше про перехід на альтернативні види палива подумали у 2014 році, коли газ почав зростати у ціні і була нестабільна ситуація.

– Можна сказати, що ми перший комунальний заклад громади, що відмовився від сировини країни-агресора. Тоді було прийнято рішення перейти на твердопаливний котел і забезпечувати тепло за допомогою дров. Ми знайшли підприємця, який за кошти обігрівав нашу лікарню. У цьому році ми вирішили взяти відповідальність на себе, викупили котел і вже готуємо обладнання до роботи, – каже він.

Комунальне некомерційне підприємство «Копичинецька комунальна лікарня»Заголовок

Наразі на балансі медзакладу знаходиться один твердопаливний котел. І хоча він вже не новий, але взимку у приміщеннях лікарні температурний режим був згідно з нормами. Похолодання відчувалось лише у випадку зниження температури повітря до – 20 градусів.

Відео дня

– Щоб ви розуміли, для кожного відділення свої норми щодо температури. Наприклад, у пологовому відділенні, операційному, реанімаційною температура має бути 24 градуса. Адже там люди майже без одягу знаходяться. А ось, якщо говорити про інші відділення та палати, то температура має бути не менше за 19 градусів. Взимку у лікарні було тепло, ніяких скарг від пацієнтів не чули. Але, коли температура знижувалась до -20-22 градусів, то ми це добре відчували, – розповідає пан Роман.

Оновлення обладнання

У Копичинецькій лікарні є 100 стаціонарних ліжок, а також функціонують такі відділення: хірургічно-гінекологічне, пологове, терапевтично-неврологічне, дитяче та гемодіалізу. Саме тому цього року керівництво лікарні спільно з Копичинецькою міською радою вирішили збільшити потужності котельні та встановити ще один твердопаливний котел.

– Новий котел нам необхідний, щоб ми могли вийти на нормальні потужності і мати енергозбереження. Щоб коли позначка на термометрі опускалася до -20 градусів, наші пацієнти відчували себе комфортно і не потребували додаткових засобів обігріву. Плануємо, що це буде котел меншої потужності. Він відіграватиме роль резервного. Має обов’язково бути твердопаливним, щоб для обігріву використовувати дрова. До того ж, коли треба очищувати котел від золи, то обов’язково необхідно його зупиняти. Потім спочатку розігрівати. То це велика енергозатратність. А так ми будемо просто переключати потужності на інший котел. І пацієнти з теплом, і все нормально, – каже він.

За розрахунками енергоаудиту, для лікарні треба придбати новий котел потужністю не менше 1000 КВ. А також приблизно закупити 1000 кладометрів дров. Наразі міськрада спільно з керівництвом закладу вирішують питання із купівлею необхідного обладнання.

– Ми вже знайшли той котел, що нам необхідний, і він коштує 739 тисяч гривень. Також треба ще додатково встановити у котельні розширювальні баки на 5-10 кубів. Ми вирішили закупити нове обладнання для лікарні, бо розуміємо, що йти на опалювальний сезон зі вже вживаним котлом – ідея не дуже. Він справний, нормально працює, але у разі поломки лікарня може залишитись без опалення. А так знаємо, що ще встановлять новий котел і небажаних проблем уникнемо, – каже заступник Копичинецької міського голови Богдан Гусак.

Підготували дрова на опалювальний сезон

У лікарні також є генератори. Тож, якщо медзаклад неочікувано залишиться без електроенергії, забезпечити роботу необхідних апаратів для хворих зможуть.

–  Ми коли відкривали відділення гемодіалізу, то однією з ключових умов було придбання генераторів. Адже у нас лікуються люди, що мають проблеми з нирками. І через перебої світла залишити їх без важливих апаратів ми не можемо. Також є породіллі, маленькі діти. Спрогнозувати, на скільки всього вистачить – не можемо, але сподіваємось, критичних ситуацій не буде, – каже він.

Чи встигнуть встановити новий твердопаливний котел до опалювального сезону – питання відкрите. Проте це ніяк не вплине на запуск тепла у приміщення лікарні від початку.

Читайте також:

Зима не за горами! Аналізуємо, як готуються місто та область: чи є план, якщо буде проблема з газом

Китайська порцеляна та венеціанське скло: у Залізцях під час розкопок виявили унікальні артефакти

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Polina Daineha

    А що там в інших лікарнях? Дізнаємось, коли морози бахнуть?
  • Дмитро Сана

    Ну ну… все гарно на словах )

    Polina Daineha reply Дмитро Сана

    буде зима і тоді побачимо. А може дійсно готові і пацієнти не змерзнуть

keyboard_arrow_up