Як пережити карантин без шкоди для здоров'я. Поради експертів

Як пережити карантин без шкоди для здоров'я. Поради експертів
  • Через поширення COVID-19 чимало людей вимушені залишатися вдома. Однак такі заходи, хоч і є необхідними, можуть також негативно впливати на здоров’я.
  • Ми дізналися думки експертів, як під час карантину бути у формі та не отримати проблем зі здоров’ям через малоактивний спосіб життя.

Хоча прогулянки парками та відвідування спортивних майданчиків наразі заборонено, люди порушують правила. Чимало людей бігають у парках, займаються на спортивних майданчиках. Медики попереджають, що цим ви наражаєте на небезпеку себе та інших, тому краще не ризикувати і лишатися вдома.

Як підвищити імунітет

Багато людей через коронавірус намагаються підвищити імунітет різними продуктами та вітамінами. Хтось повірив у те, що від коронавірусу вас захистить імбир, а хтось додав більше часнику та цибулі у свій раціон. Багато людей додали лимони у раціон через вітамін С. Лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев пояснює, що ці всі продукти корисні, однак від коронавірусу вони захистять. Варто подбати про те, щоб ваш раціон був збалансований. Саме це підсилить ваш імунітет.

- Раціональне харчування є одним з факторів підтримання неспецифічної резистентності організму, в тому числі і противірусної, - каже Володимир Паничев. - Також наша неспецифічна стійкість імунітету залежить від способу нашого життя, розпорядку дня, здорового сну, помірного навантаження, збалансованого харчування, тощо. Надії людей на вітамін С пов’язаний з тим, що він є індуктором ендогенного інтерферону. Інтерферон є неспецифічним фактором, який володіє ативірусною активністю. Чи буде вітамін сприяти підвищенню імунітету людини – інше питання. Ніхто не буде заперечувати, якщо у раціоні будуть присутні лимони. Але чи убезпечить це від захворювання та розвитку хвороби – дуже дискусійне питання. Лимони не є основним джерелом вітаміну С в нашому організмі. Найбільше ми отримуємо його з картоплі, оскільки її більше в нашому раціоні.

Відео дня

Тому потрібно пам’ятати, що прості правила, такі як збалансоване харчування, здоровий сон та відпочинок допомагає нашій імунній системі.

Як зайнятися спортом вдома

Для багатьох людей спорт є невід’ємною частиною життя. Однак під час карантину ви не зможете відвідувати тренажерні зали, секції чи просто спортивні майданчики. Однак можна займатися і вдома. Головне – робити це правильно. Однак намагатися схуднути та привести себе у форму за кілька тижнів до літа не варто – пояснює індивідуальний спортивний тренер Любов Мисько. Різні програми, які обіцяють швидкі результати, можуть лише нашкодити вашому здоров’ю, особливо, якщо ви займаєтесь без нагляду спеціаліста.

-  В жодному разі не можна починати «приводити себе у форму» за кілька тижнів, сідаючи на дієти та виснажуючи себе тренуваннями. Це варто робити за кілька місяців і поступово. Перші тижні людина лише знайомиться з новими вправами та готує свій організм. Час, коли варто займатися – варто обирати враховуючи свій організм. Те, що займатися увечері не можна – міф. Все залежить від самої людини. Комусь легше займатися спортом зранку, комусь – ввечері. Треба враховувати і те, для чого саме ви займаєтесь спортом. Щоб схуднути – краще виконувати вправи зранку. Щоб набрати вагу та збільшити м’язи – краще вечірні тренування. Кардіо тренування бажано робити зранку. Є різні програми для домашнього тренування, але кожна людина різна, і багатьом всі вправи з першого разу виконувати правильно не вдається. Перших кілька занять краще провести з людиною, яка знає, як правильно виконувати ту чи іншу техніку і вже потім можна займатися самостійно.

Щоб тримати себе в формі під час карантину, можна виконувати різні вправи. Однак пам’ятайте не лише про навантаження, а і про правильне харчування. Навіть звичайна зарядка та розминка впродовж дня буде корисною, адже доводиться сидіти вдома.

Як правильно харчуватися

Чи не найбільша проблема пов’язана з життям на карантині – харчування. Через малорухливий спосіб життя деякі продукти, що ми їли до карантину, можуть нам нашкодити. Тому варто особливу увагу приділити своєму раціону, адже їжа впливає не лише на наше здоров’я та імунітет, а і на самопочуття. До того ж, після свят та посту багато людей повернули до свого раціону м’ясо. Саме з копченим, смаженим та жирним потрібно бути обережним – радить дієтолог-нутриціолог Мар’яна Лебідь.

- В першу чергу зверніть увагу на вашу норму води, - радить Мар’яна Лебідь. – Зараз треба стежити за цим, адже були свята, і люди багато їли важкої їжі. Кожен має свій раціон харчування і свої звички. Через карантин багато людей працюють вдома і мають змогу їсти не один – два рази, а частіше, тому варто переглянути свій раціон та зробити його «чистішим». Треба старатися повністю виключити з раціону шкідливі продукти – копченості, напівфабрикати, тощо. Ці продукти «тяжкі» для організму і вони лише послаблюють наш імунітет. В раціоні мають переважати овочі та фрукти. Клітковина сприятливо впливає на мікрофлору кишечника, а від цього залежить робота нашого мозку та наше самопочуття.

Як радить дієтологиня, фрукти повинні бути по сезону. Якщо у вас є в морозильнику заморожені ягоди та фрукти – саме час їх діставати та поповнювати свій організм вітамінами. Для того щоб збагатити свій організм вітаміном С, можна пити відвар з шипшини. Він є надзвичайно багатий на вітаміни та позитивно впливає на системи органів.

- У раціоні повинні бути крупи, можна також вживати і картоплю, макарони але в міру, - Каже Маряна Лебідь. – Не забувайте про бобову. Вони містять велику кількість вітамінів та рослинного білка. В доповнення можна додавати до раціону трохи меду, імбиру, лимону, тощо. Лимони та апельсини містять вітамін С, однак сезон на них закінчується і краще заварювати шипшину. Варто перемолоти ягоди та залити кип’яченою водою температурою до 70 градусів по шкалі Цельсія. Його можна пити перед прийомом їжі або просто замість чаю.

Також варто утримуватися від частих прийомів їжі. Краще розділити свій раціон на 3 – 5 прийомів, а не «під’їдати», коли ви проходите повз холодильника. Часті перекуси стають причиною поганого травлення та зайвої ваги.

Тому щоб вийти з карантину без зайвих кілограмів та поганого самопочуття – варто приділити увагу своєму способу життя.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ная

    Очікуємо на аншлаг...
  • Олеся Лт

    Які тут нерви. Після інфекційного - укріпляйте психдиспансер, там буде людно)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up