Як проходить у Тернополі підписна кампанія до сімейних лікарів і педіатрів

Як проходить у Тернополі підписна кампанія до сімейних лікарів і педіатрів

Спільну прес-конференцію про початок підписної кампанії до свого лікаря 12 квітня дали начальник міського управління охорони здоров'я Ростислав Левчук, керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги населенню Микола Медвідь і головний лікар дитячої міської лікарні Андрій Артимович

«Ми виконали весь алгоритм МОЗ»

Ростислав Левчук, начальник міського управління охорони здоров’я:

- Завдяки тому, що міська рада системно підходила до цього питання і протягом кількох років ми ретельно готувалися до реформи, приймали участь в нарадах всіх рівнів, реформували комунальні заклади в комунальні підприємства, забезпечили матеріально-технічну базу, ми вступили в приписну кампанію вчасно і досить успішно. Основний показник – відсутність скарг у відділ озорони здоров’я від тернополян чи інших бажаючих записатися до сімейного лікаря. Звичайно, виникають різні робочі моменти, які нам вдається вирішувати. Порівнюючи готовність колег з інших обласних центрів можемо сказати, що в Тернополі процес проходить успішно. Заклади повністю підготовлені. Закупили необхідну техніку, всі робочі місця забезпечені комп’ютерами, створили мережу, придбали програми, зареєструвалися в Е-Нealth, провели навчання персоналу, зробили реєстр пацієнтів, лікарів, електронні підписи і зареєстрували в системі усіх лікарів. Технічно ми виконали весь алгоритм МОЗ і сподіваємося, що з 1 липня ми успішно стартуватимемо в новому етапі, коли кошти виділятимуть за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» через Національну службу здоров’я.

 

Відео дня

«Гроші на пацієнта з декларацією і без суттєво відрізнятимуться»

Микола Медвідь, головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомог населенню:

- Декларація пацієнта – це сигнал пацієнта державі, куди і скільки оплатити за його первинну медичну допомогу. Із 1 липня фінансування пацієнта, який підписав декларацію, буде суттєво відрізнятися від фінансування того пацієнта, який такої декларації не має. На першого кошти буде виділяти Національна служба здоров’я, на других - з медичної субвенції. Для прикладу, без декларації на дитину буде йти 240  грн на рік, а з декларацією на дитину до 5 років – трохи більше 1400 грн. Іншими словами, з 1 липня для тих, хто заключив угоду, буде безкоштовна первинна медична допомога, для решти буде субвенція, така як існує і сьогодні.

Нагадаю, що зараз реалізується принцип вільного вибору лікаря. Він ніяким чином не прив’язаний до місця реєстрації чи перебування пацієнта. Ніяких інших перепон крім однієї, коли лікар уже набрав відповідну кількість угод немає. Нагадаємо, для сімейного лікаря – це 1800 угод, для педіатра – 900 угод, для дільничого терапевта – 2000 угод. Законодавчо заборонено відмовляти пацієнту в укладанні угоди. 

 

«Лікарі будуть для усіх»

Андрій Артимович, головний лікар дитячої міської лікарні:

- Зараз міська дитяча лікарня обслуговує 46845 дітей. Для надання первинної медичної допомоги дітям є 54 педіатри. Даної кількості абсолютно вистачає, щоб забезпечити усіх дітей міста наданням первинної медичної допомоги. І до лікарів встигнуть записатися усі. Щоб не було черг, ми будемо персонально повідомляти кожну родину, щоб вони підписали угоду в зручний час, щоб це було комфортно. Будуть відведені спеціальні години, коли є менше навантаження на лікарів, щоб не порушувався лікувальний процес. А якщо хтось прийде у той час, який він вважає необхідним, це теж приймається. Уже зібрана інформація про всіх пацієнтів, тому підписання декларацій не займатиме багато часу. Наголошую, що кожен пацієнт може укласти декларацію з лікарем на його вибір, незалежно від місця проживання. Не може бути відмови будь-кому з приводу того, що не там живе дитина, не та дільниця, або ще якісь причини, крім однієї – якщо лікар набрав рекомендовану кількість 900 дітей, хоча лікар може укласти і більше угод, але це на його розсуд і відповідальність.

Щодо побоювань нетернополян, зараз ведуться консультації з керівництвом міста, і я думаю, що буде змога надати кваліфіковану педіатричну допомогу в повному обсязі всім бажаючим, навіть не жителям міста.

Додам, що уже працює система електронного запису до педіатра через інтернет на усіх дільницях Тернополя, а не лише в Центральній поліклініці. З будь-якої вулиці міста батьки можуть записатися на прийом до педіатра на будь-яку дільницю. Декларації педіатри почали підписувати 13 квітня, бо раніше були труднощі з центральним компонентом.

 

Куди скаржитися

Якщо виникають непорозуміння, труднощі, порушення, скаржтеся не лише в соцмережі. Насамперед - безпосередньо до керівництва тих амбулаторій, де виникли труднощі. Далі – до керівників комунальних підприємств – в Центр первинної медико-санітарної допомоги за тел. 52-46-50 і міську дитячу лікарню - тел. 52-34-98.

Якщо виникають системні труднощі, які потребують втручання відділу охорони здоров’я , тел. 25-08-39.

У Тернополі підписати декларацію з сімейним лікарем/дільничним терапевтом можливо за наступними адресами:

Адреса

Структурний підрозділ

Телефон реєстратури

Вул. Острозького, 6 (поліклініка №1)

Амбулаторії №№1,2,3,4

52-74-07, 52-45-52

Вул. Волинська, 40 (поліклініка №3)

Амбулаторія №5

55-09-10

Вул. Петриківська, 25А (м-н «Дружба»)

Амбулаторія №6

51-32-14

Вул. Золотогірська, 12 (м-н «Кутківці»)

Амбулаторія №7

53-89-91

Проспект С. Бандери, 72 (м-н «Східний»)

Амбулаторія №8

51-35-77

Вул. Купчинського, 14 (поліклініка №2)

Амбулаторії №№9, 10, 11, 12, 13

26-33-10, 26-10-71

Бульвар Куліша, 7 (м-н «Сонячний»)

Амбулаторія №14

43-67-01

Вул. Курбаса, 6 (м-н «Сонячний»)

Амбулаторія №15

28-17-80

Вул. Бродівська, 50Б (м-н «Новий Світ»)

Амбулаторія №16

40-07-46

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови 11:45 У школі №18 вшанували пам'ять випускників, які загинули у російсько-українській війні 10:57 В ДТП у Тернополі травмувався 62-річний велосипедист 10:30 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up