Як витягувати потопаючих з води та врятувати дитину від біди

Як витягувати потопаючих з води та врятувати дитину від біди

Дитячий травматизм лишається однією з актуальних проблем охорони здоров'я. Про те, які біди трапляються з дітьми найчастіше, як запобігти травмуванню малечі, куди звертатися за допомогою і чи варто брати на себе роль медика чи рятувальника, ми поговорили під час онлайн-чату, який відбувся у понеділок, 26 червня.

ВІдео можна переглянути у матеріалі "Як вберегти дитину від біди влітку".

На жаль, працівники поліції не змогли бути присутніми під час проведення прямого ефіру. Тож детальніше розглянути конкретні випадки трагічної гибелі дітей в аваріях, падіння з поверхів чи дахів будинків, отруєння нам не вдалося.

Натомість працівники Управління Державної служби надзвичайних ситуацій (Далі ДСНС – прим. авт.) розповіли про правила безпечного поводження на воді, показали, як правильно витягувати з води потопаючого, коли краще не ризикувати своїм життям.

Відео дня

- Усі хочуть купатися, особливо діти, тому батьки повинні бути максимально уважними, - говорить начальник відділення водолазно-рятувальних робіт аварійно-рятувального загону управління ДСНС України в області Руслан Сивак. – Особливу вагу потрібно звертати на невідомі водоймища з незвіданою глибиною, місцевістю, течією. Краще туди не заходити і не випробувати свою долю.

Один із неординарних трагічних випадків, які нещодавно трапився на Тернопільщині, - загибель двох людей на Дністрі. Один із покійних – 14-річний учень Підгаєцької ЗОШ.

- Зреагували всі рятувальні служби, але було вже пізно, - додає пан Руслан. – двоє підлітків просто мили руки біля берега. І вчитель був неподалік. Вода тепла, сонце світить. Один із неповнолітніх підсковзувся і раптово зник у воді. Там була висока течія і урвище глибини плюс каміння валунів при березі зіграли свою злощасну роль. Другий учень, помітивши те, що товариш в біді, кинувся на допомогу. Але вчителю вдалося його витягнути. Сам же педагог не зміг врятувати першого учня і разом з ним зник під водою. Тож при певних невідомих обставинах, які виникли на водоймищі, врятувати життя двох людей не вдалося. Навіть досвідчений плавець може стати заручником небезпечної ситуації. І про це варто пам’ятати.

Також рятувальники звернули увагу на ще одну небезпеку – це пожежі. До речі, часто винуватцями їх виникнення є діти. Тому ще з малечку малюка потрібно навчити, що сірники – це не іграшка, що користуватися електроприладами чи газовими плитами потрібно лише у присутності дорослих.

Гостями програми були:

- Помічник начальника управління ДСНС України в Тернопільській області з питань зв’язків зі ЗМІ Ірина Крупа;

- начальник відділення водолазно-рятувальних робіт аварійно-рятувального загону управління Руслан Сивак;

- начальник сектора технічної безпеки відділу запобігання надзвичайних ситуацій Сергій Плюта.

Найцікавіші відгуки з сайту "20 хвилин":

Олеся

Чи безпечно купатися на Тернопільському ставі?

Руслан Сивак

Не знаючи броду – не лізьте у воду. Якщо не знаєте, де можна пірнути чи не можете розрахувати свої сили при перепливанні водоймища, то краще не ризикувати.

Хоч територія Дальнього пляжу є місцем, де офіційно дозволено купатися, батьки все одно повинні вдягати на дитину жилет чи круг. Крім того, дорослі завжди повинні бути поруч.

Костянтин

Які вимоги до дитячих пляжів?

Руслан Сивак

Дитячі пляжі повинні мати, окрім буйків, сітку та відповідну систему очищення води. Також має бути рятувальний пост.

Від редакції

Як потрібно готувати своїх дітей до життя в умовах сучасності?

Ірина Крупа

Дітей потрібно вчити плавати. Крім того, і вчителі, і батьки, і рятувальники постійно повинні наголошувати, як поводитись поблизу води. Не потрібно ходити купатися поодинці, краще – групами. Дорослі не повинні вживати алкоголь. Купатися варто тільки в світлу пору води і при відповідних температурах води і повітря. Адже переохолодження може викликати судоми. Ніколи не потрібно ризикувати і запливати надто далеко. Лікарі не рекомендують вживати їжу перед тим, які  ти купатися. Краще годинку-півтори побути на березі. Ну, і звісно, час перебування у воді повинен становити 15-20 хвилин, цього достатньо, аби насолодитися та отримати максимальну користь для здоров’я.

Від редакції

Скільки людей загинули з початку року на водоймищах?

Сергій Плюта

З початку року на водних об’єктах області загинули 13 осіб. У 2016 році втопилися 45 людей.

Анонім

Де взагалі можна купатися?

Сергій Плюта

На території області офіційно визначено два місця масового відпочинку людей – це Дальній пляж Тернопільського ставу чи міський став міста Ланівці. Усі інші водоймища не є безпечними. Чому так стається? Громади чи органи місцевої влади не хочуть брати на себе обов’язки із впорядкуванням території пляжу. Потрібно обстежити акваторію дна, забезпечити рятувальний пост  тощо.

Андрій Васильович

Як правильно витягувати людину з води, за що хапати – за волосся чи за шию.

Руслан Сивак

Перш за все, якщо людина ще плескається у воді, потрібно її словесно підбадьорити, що йде допомога. Потопаючий має зрозуміти, що все буде добре. Рятувальнику потрібно розраховувати свої сили. Не можна підпливати спереду, щоб людина не потягнула за собою. Хапати краще під голову чи під пахвами. Голову ліпше утримувати над водою.

Андрій Васильович

Чому у Тернополі на пляжах немає рятувальників?

Сергій Плюта

Дальній пляж облаштований за всіма вимогами. Там є рятувально-водолазна станція. ЇЇ працівники підпорядковуються нам тільки в оперативному плані, але прямого впливу на них ми не маємо. На станції обладнаний рятувальний пост із цілодобовим чергуванням. Крім того, наші рятувальники чергують там і можуть на водному матраці швидко прийти на допомогу.

Ірина Крупа

Коли людина тоне, є буквально п’ять хвилин, коли можна врятувати людину. Адже смерть наступає досить швидко. Потрібно ще вміти правильно надати реанімаційну допомогу.

Від редакції

Що найчастіше стає причиною виникнення пожеж у літній період?

Ірина Крупа

З початку року в області виникла 571 пожежа. Улітку актуальні пожежі на відкритих територіях – пожежі в екосистемах. Люди часто спалюють суху рослинність, аби навести порядок на присадибних ділянках чи придорожніх смугах. Цього робити категорично не можна. Адже існує ризик перекидання вогню на інші об’єкти. Крім того, це дуже шкодить екології – забруднює повітря та руйнує ґрунти. Такі пожежі важко загасити, тому нерідко в них гинуть люди.

Перед тим, як збиратися на відпочинок, не можна розпалювати вогнище в лісі, потрібно брати із собою мангал, важливо обкопувати місця, де збираєтесь розпалювати багаття. Дітей потрібно вчити правилам безпечної поведінки. Малюки часто носять підпалені палички чи листочки. Це може стати причиною серйозної пожежі у цілому лісі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up